Ředitel SVR Sergej Naryškin potvrdil informace ministerstva zahraničí RF o spolupráci nesystémové opozice se Západem

12. 2. 2021 interfax
Ruské ministerstvo zahraničí nezveličuje, když mluví o kontaktech nesystémové opozice se Západem, a že termín “opozice” bude v řadě případů nevhodný, prohlásil ředitel Služby vnější rozvědky Ruska Sergej Naryškin. Novináři ho požádali, aby okomentoval prohlášení MZ o tom, že ruská opozice bezprostředně pracuje se Západem. Rovněž se jej zeptali, zda existují u informace Služby vnější rozvědky (SVR) o faktech spolupráce organizátorů nepovolených shromáždění se zahraničními zvláštními službami.



“MZ Ruska se ve svých komentářích nemýlí a nenadsazuje. Pouze k tomu mohu přidat, že ti, kteří přistupují na zločinné dohody se zvláštními službami zemí, které provádějí vůči RF nepřátelskou politiku, se nenazývají opozičníky. Zde se musí užívat jiný termín”, odpověděl Naryškin.

9. února zástupkyně MZ Ruska Marie Zacharová prohlásila, že spolupracovníci Alexeje Navalného jsou agenti vlivu NATO a dostávají od zástupců aliance instrukce. Důvodem pro tato obvinění se stala online konference na platformě stálého zastoupení Polska při EU za účasti zástupců členských zemí Evropské unie, USA, Velké Británie a také vedoucího sítě štábů Navalného Leonida Volkova a výkonného ředitele FBK (Fond pro boj s korupcí, v Rusku označen jako zahraniční agent) Vladimíra Ašurkova.

“Malá nuance – formát “země EU plus USA plus Británie” to už není EU, ale NATO. Takže se včera sešli s NATOvci, získali instrukce v plném rozsahu. Myslím, že jim jasně vysvětlili, že není záhodno čekat do jara a léta, je třeba pokračovat v rozhoupávání situace, když už jim byla politická a finanční podpora zajištěna, řekla Zacharová. Není to žádná opozice, jsou to agenti vlivu”.

Také věnovala pozornost tomu, že po této konferenci Volkov navzdory dříve vyslovenému prohlášení o tom, že další protesty do jara nebudou, vyhlásil novou akci na 14. února. Zacharová je přesvědčena, že v NATO instruovali Volkova a Ašurkova, že se má akce přesunout na dřívější termín, protože se obávají, že do jara “celá ta informační západní bublina splaskne, nebude existovat celý ten přelud kolem použití Ruskem chemických zbraní, to všechno splaskne, protože jsme je přitlačili ke zdi nepříjemnými otázkami”.

Když komentoval uskutečněnou konferenci, Volkov prohlásil, že se na ní projednávaly nikoliv možné sankce proti Rusku, ale sankce proti jednotlivým úředníkům, členům silových struktur, byznysmenům a propagandistům. 

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová