Jourová: Proti Trumpovi bylo třeba zakročit!

Ivan David
13. 2. 2021
Tentokrát nabízím ze záznamu úvodní vystoupení eurokomisařky Jourové v rozpravě o potřebě potírat dezinformace a projevy nenávisti (10. 2. 2021). Tažení proti svobodě slova postupuje rychle, protože naráží na slabý odpor. Z vyjádření nejen Jourové, ale i z praxe sociálních sítí a českých “ověřovatelů pravdy” jako je Cemper vyplývá, že dezinformacemi nemíní zdaleka jen prokazatelně nepravdivou informaci, ale i jen jiný názor, který odporuje vládnoucí propagandě. Názor lze zablokovat a nepohodlného nositele “nesprávných názorů” lze odblokovat od možnosti ovlivňovat veřejnost. Čím se to liší od praxe v “nedemokratických zemích”? Že nositelé “nesprávných názorů” zatím nejsou vražděni? Zákaz šíření oponentních názorů je konec demokracie a začátek diktatury či “totality”.
Nechtějí se spolehnout na vítězství v demokratické soutěži. Protože vyvolávají nenávist, musí nenávist potírat, tím nenávist znásobí, ale částečně umlčí její projevy.
Jourová měla pravdu, když řekla, že “mnoho lidí ztratilo důvěru v naše demokratické instituce”. Ztráta důvěry ale vyplývá z poznání, že si důvěru nezaslouží, protože jsou čím dál méně demokratické.