Orbán: Mám spoustu špatných zpráv

Jan Urbach
26. 2. 2021 VašeVěc


Předseda maďarské vlády Viktor Orbán uvedl, že země bude čelit nejtěžším dvěma týdnům pandemie koronaviru. Současně povzbudil veřejnost k registraci na vakcinaci.

Ve čtvrtek se Orbán setkal se skupinou matematiků, aby diskutovali o epidemiologických trendech, které by země mohla očekávat v následujících dnech a týdnech. “Mám spoustu špatných zpráv,” řekl Orbán ve videu zveřejněném na Facebooku. Upozorňuje na to agentura MTI. 

 “Zdá se, že jsme na pokraji dosud nejtěžších dvou týdnů pandemie,” uvedl. Vznik nových mutací viru podle odborníků vedl a bude i nadále vést k prudkému nárůstu infekcí. Nemocnice budou muset vydržet dosud nepoznanou úroveň tlaku, uvedl a dodal, že systém zdravotní péče bude potřebovat všechny dostupné lékaře, zdravotní sestry a ventilátory. 
Orbán požádal veřejnost, aby i nadále dodržovala předpisy a pokyny vydané operační radou koordinující reakci na pandemii. “Jsme v závodě s časem,” řekl. Současně Maďary vyzval k vakcinaci, protože to pomůže zkrátit toto obtížné období. Pokud se zaregistruje jen málo lidí, bude toto období obrovského tlaku delší, řekl.

Foto: Maďarsko jako reakci na nechopnost unie dodávat domluvené vakcíny objednalo vakcíny z Číny a Ruska. Očkovat se již nechal i V. Orbán.