Ostrá střelba na řecko – turecké námořní hranici

 

Ivan David

23. 2. 2021

Ve středozemí pomalu nastupuje jaro. Na vnější schengenské hranici EU to v posledních letech znamená, že na moře směrem EU vyplouvají migranti. Minulý týden přistály na italském ostrově Lampedusa první 3 pašerácké lodi vezoucí po 150 nelegálních migrantech ze subsaharské Afriky. 

Na řecko – turecké hranici jarní uklidnění mořských bouří vždy přináší riziko nejen nájezdu migrantů, ale i vojenských lodí. Dnes odpoledne vnikly průzkumné lodi tureckého vojenského námořnictva do řeckých výsostných vod v Egejském moři. Zkoumaly, kde má hlídkový systém řecké pobřežní stráže trhliny, kudy by turecká armáda mohla poslat do EU další migranty jako v předchozích letech. Narazily však ještě tvrději než při loňské jarní migrační krizi. Hlídkující řecké stíhačky turecké narušitele zahnaly ostrou palbou z palubních kanónů.
Gratuluji Řekům k připravenosti. Jsem zvědav, zda se dožiji doby, kdy EU konečně uvalí sankce na Turecko, které několik let napadá hned 2 členské země EU – Řecko a Kypr. Před rokem jsem v Evropském parlamentu v reakci na napadání Řecka navrhoval zastavení celní unie EU – Turecko. Probruselská většina byla proti.