Doba je zlá jako Česká televize v neděli večer s vyNořeným pořadem

-ps-
24. 2. 2021 PrvníZprávy

Sledovali jste také v neděli 21. února 2021 pořad 168 hodin včetně divákem Václavem mobilem natočeným videem, na kterém se ten ireportér snažil vynadat Romanu Prymulovi za diváckou účast v hledišti při  fotbale v Praze v Edenu. Ta štvanice mě vyděsila,” uvedl student politologie.

(Televizní pořad pořádající štvanice na lidi má název … 168 hodin)

Už tušíte, že se jedná o studenta politologie, který si nepřeje být jmenovaný, aby jej profesoři politologie nepovažovali za kolegu a spolužáci za idiota, kterého všechno rozhodí. K utajení jména má náš student vážný důvod zvláště v této zvláštní době.

Štvanice a v České televizi? Nejsou to silná slova?

„Ona ta hlavní palba při štvanici na Romana Prymulu začala totiž ve stejný den už v popoledním pořadu, který na ČT moderuje Václav Moravec a kde byl hostem právě bývalý ministr a nedávný premiérův poradce Roman Prymula. Profesor pro obor hygiena, preventivní lékařství a epidemiologie se pokud mu zrovna Moravec neskočil do řeči, snažil vysvětlit, proč ve čtvrtek 17. února 2021 přijal pozvání fotbalového klubu Slavie Praha k návštěvě stadiónu u příležitosti sledování fotbalového utkání soutěže, kterou organizuje UEFA.

Evropská fotbalová federace totiž umožňuje za dodržení přísných opatření omezenou návštěvu pořádajícím klubem vybraných diváků. Profesor Prymula mezi vybranými diváky z řad politiků a dalších populárních osobností nebyl v hledišti sám. Na tribuně seděli zástupce hlavní hygieničky Jan Marounek, generální ředitel České televize Petr Dvořák, europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra, poslanec ODS a stranický expert přes ekonomiku Jan Skopeček, Skopečkův stranický kolega Řeporyjec Novotný, kancléř prezidenta Vratislav Mynář s manželkou spolupracující s Českým rozhlasem Alex, tenistka Petra Kvitová, režisér David Ondříček a kdo ví kdo ještě, co s fotbalem mají společného jen to, že mu patrně fandí.”

No a co?

„Roman Prymula celkem logicky nakonec skoro stejně jako šéf České televize Dvořák a ministerský úředník Marounek vysvětlil, že sportoviště za dodržení všech schválených pravidel navštívil služebně, neboť on sám uvažuje o tom, jak umožnit uvolnit hlediště pro diváky sportovních a kulturních podniků. Jestliže Dvořák dohlížel na snažení svých televizních pracovníků zajišťující v přímém přenosu vysílaný fotbalový zápas a Marounek zase dohlížel na pořadatelem dodržovaná hygienická opatření, měl Prymula v Edenu také se o čem s lidmi od fotbalu bez diváků domlouvat, jak by se fotbal dal hrát s pár tisíci diváky v ochozech navíc. Rozhodně Prymlulova návštěva v Edenu měla logicky zdůvodnitelnou účast než posedávání na tribuně prominentních sportovců (Kvitová), umělců (Ondříček), či evropských (Vondra), tuzemských (Skopeček) nebo oblastních (Novotný) politiků nebo vysokých úředníků (Mynář).

Jenže Roman Prymula dopoledne před návštěvou fotbalu v České televizi prohlásil, že se virus šíří nekontrolovaně a tak se klidně mohou zpřísnit opatření pro obyvatelstvo?

„To máte pravdu, to řekl, ale když se ho redaktor zeptal, co by se mělo dělat, kdyby se pandemie dál nekontrolovaně šířila Českem. V programu ČT hovořil na její pozvání. Ten rozhovor si Prymula sám nevyžádal a nakonec jako on by o těch zpřísněných opatřeních při zhoršení situace mluvil každý jiný odborník. Tady totiž asi více možností než zpřísnit režim není.”

Proč tedy pak svého poradce Prymulu odvolal z funkce premiér Babiš?

„To je zajímavý dotaz. Profesor Prymula v Moravcově nedělním pořadu prohlásil, že premiérovi poslal po utkání SMS, že se vzhledem k té cílené štvanici na jeho osobu na sociálních sítích sám vzdává všech funkcí. Toho patrně premiér Babiš a jeho pozitivní zviditelňovači využili a Prymulovo rozhodnutí otočili a za iniciátora ukončení Prymulových poradenských služeb označili ministerského předsedu.”


Jenže Andrej Babiš se vytasil v souvislosti s Romanem Prymulou s definicí papalášství a profesorovu návštěvu fotbalového utkání označil jako nepochopení sociálního cítění k promořeným i k  nepromořeným občanům?

„Madam, neblbněte. Vážně si myslíte, že právě český premiér Andrej Babiš je tou správnou autoritou, která by měla občany Česka školit o tom, co to je papalášství? Premiér Babiš se totiž zkrátka a dobře po přečtení rozhořčených sdělení v komentářích, které na sociálních sítích ostře komentovaly fotku zvláštních diváků sedících na fotbalové tribuně v Edenu, prostě podělal z hrozící se ztráty sympatií obyčejného lidu. Osobně si myslím, že se měl Babiš Prymuly zastat, prohlásit, že věděl o tom, proč jde na fotbal, aby okouknul, jak by šlo příště pár tisícům diváků umožnit vidět rovněž fotbal na vlastní oči. Takhle jej už podruhé potopil.”

Roman Prymula oznámil, že vše, co se kolem něho děje, vnímá jako kampaň namířenou na něho samotného a proto odchází mimo úřady a nechce mít s veřejnými funkcemi už nic společného. Ať v akcích proti pandemii pokračují jiní?

„To je pravda. Proto v souvislosti s tímto prohlášením byl počin redakce ČT vyrábějící pořad 168 hodin, ve kterém byl podivný a hloupý pokus o reportáž ireportéra Václava (příjmení nebylo uvedeno) odvysílaný, vrcholem neetické žurnalistické práce. Video zoufalce s mobilem v ruce pronásledujícího profesora Prymulu na ulici po fotbalovém utkání v Edenu, aby mu sdělil, že je pokrytec a že se za něho stydí, což zdůvodnil, že sám jako slávista se do ochozů na tribunu nedostal, je ubohost dramaturgie pořadu.

Jestli zveřejněný hnusný příspěvek má být návodem, jak pořádat další štvanice zoufalých ireportérů s mobilem v ruce na kohokoliv, tak si zapamatujte, kde se tato špinavost vyNořila. Redakce údajnému Václavovi měla jeho video vrátit, ať si s ním žije sám na sociálních sítích, kde se k němu mohou vyjadřovat jen jeho čtenáři. Možná bláhově věřím, že je v této zemi ještě dost televizních koncesionářů, kterým se nelíbí špinávé kampaně České televize namířené v posledních dnech nejenom proti profesorovi Prymulovi. Nabízí se otázka. Kdo bude další obětí nadutých televizních hyen, které se se svým pořadem vyNořují v neděli většinou 150 minut před půlnocí?”