Vzkaz našim vědcům

Jiří Jírovec
7. 2. 2021
S podělaností sobě vlastní se pouštíte do ministra Blatného. Je vysunutý nad politické bojiště a tak je snadným cílem. Vy ho jednou uštvete. On má nese odpovědnost, kdežto vy jenom prázdné kecy. Pokud máte alespoň trochu smyslu pro realitu, víte že v naší gubernii vůbec nejde o koronavirus, ale o povalení Babišovy vlády. Obáváte se znepřátelit si ty, kteří se momentálně hrnou ke korytům. Před nimi budete jednou pokorně panáčkovat, abyste dostali nějaký ten groš navíc.

Jste srabové, protože si netroufnete kritizovat politické šmejdy, kteří vytrhávají slova a věty z kontextu. Ano, ministr Blatný řekl, že současná opatření jsou neúčinná. Jenže on přece dodal, že nefungují, protože je lidé nedodržují. Co jiného mu zbylo než apelovat na veřejnost, aby se probudila. Šmejdi, o nichž je řeč, a je jedno z které části opozice jsou, opakují tu první část: Opatření nefungují, ergo Blatný je neschopný a musí jít. Kdyby rezignoval, ozvalo by se, že za všechno může Babiš, protože si nedokáže vybrat ministry.

Sami žádné řešení nenavrhujete, protože víte, že v naší gubernii lze do všeho hodit vidle a nic vynutitelné. Možná jste si povšimli, že problém je nechat odtáhnout tři nelegálně zaparkovaná auta z Karlova mostu.

Vláda nemůže prosadit dodržování opatření, protože ČSSD a konec konců i KSČM hrají vlastní předvolební hry.

Hamáček si dobře pamatuje, jak dopadl Paroubek, když „jeho“ policie rozehnala nelegální technoparty, a tak se obává udělat cokoli i když jsou opatření fragrantně porušována. Když jde policejní ředitel proti všem pravidlům na party do teplického hotelu, je to na rezignaci ministra vnitra a vyhození policejního ředitele, kteří nezvládají svůj rezort. V Česku se nestane skoro nic, pana ředitele přesunou na místo, kde bude vychovávat policisty.

Bylo by logické, kdyby KSČM řekla, že nebude podporovat prodloužení nouzového stavu, pokud vláda nezajistí dodržování vlastních rozhodnutí. Dalo by se pochopit, kdyby podporu vlády vázala na požadavek, abychom místo zbraní nakupovali vybavení, které armádě umožní účinnější pomoc při epidemiích a katastrofách. To se bohužel neděje a tak jednání mají rozměr politické handlu, v němž o epidemii vůbec nejde.

Klaus st. se může chovat jako hlupák a vysmívat se vládě. Není divu, že se pak najdou lidé, kteří demonstrují proti omezením, která jsou běžně přijímána v okolních zemích. Nestane se nic.

Jistě, máme svobodu shromažďování. Listina základních práv a svobod dokonce říká, že shromáždování nepodléhá schvalování. Jenže hned v dalším odstavci je vyjmenována řada situací, kdy lze takovou svobodu omezit. Jsou mezi nimi důvody zdravotní. Jde o drobný rozdíl mezi termíny schválit a zakázat.

Sedmnáctého listopadu 2020 se vydaly davy bez roušek a rozestupů na pochod Narodní třídou. Byly tam stovky policistů. Nic jim nebránilo, aby třídu přehradili a vpouštěli dál jen lidi s rouškami a v intervalech, které by splňovaly tehdejší pravidla.

Proč naše vědecko-manažérské špičky, Pačes, Zažímalová a Drahoš mlčí. Neměly by Blatného a vládu podpořit? Přece vědí, co se děje ve světě.

„Zaujímáme postoje, místo abychom stáli,“ zpívá Karel Kryl. Pro české vědce to platí dvojnásob. Hlavně aby zbytečně nenarazili, takže hr na Blatného.