Evropská unie hodlá pro velký úspěch ovládnout i zdravotnictví

Ivan David
3. 2021
Na posledním plénu EP byl schvalováno Nařízení, kterým se zavádí program „EU pro zdraví“ na léta 2021-2027. Odvolává se na podporu blahobytu obyvatel EU, což je jeden z oficiálních cílů EU podle čl. 3. Smlouvy o Evropské unii. Jak vypadá unijní blahobyt v praxi? Nedávno jsme hlasovali o zprávě o chudobě, v níž bylo uvedeno, že přibývá bezdomovců, osob pod hranicí chudoby a vyloučených lokalit.
Takže jde o peníze spíš než o blahobyt.

Má se posilovat úloha Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), to je ta instituce, která prý řídí boj proti pandemii, o které poslankyně Konečná řekla, že je velmi důležitá, ale nikdo o ní neví.
 
Dále má být podpořena Evropská agentury pro léčivé přípravky (EMA). To je ta agentura, která schvaluje léčiva a vakcíny. Podléhá Evropské komisi, která odmítá zveřejnit smlouvy podle nichž z našich peněz podpořila firmy, kterým pak poskytla trh v EU.
 
Podle návrhu se má zabránit roztříštěnosti vnitřního trhu s léky…. Podpořit činnost v hodnocení zdravotnických technologií. Zátěžové testování systémů zdravotní péče.
 
Takže Evropská komise chce rozhodovat, co se v EU smí používat a tedy prodávat a které firmy mají být odstaveny z trhu.
 
EK možná zase podpoří nějaké firmy a zajistí jim dodávky a smlouvy budou jistě opět utajeny.
Evropská komise, která dokázala, jak je nepřipravena v případě Covid-19, chce kontrolovat, jak jsou připraveny členské státy.
 
Z českých poslanců návrh podpořili všichni kromě mě a generála Blaška.