Jsou piráti levicoví?

Jan Keller

26. 3. 2021

S tím, jak bude přituhovat předvolební boj, budeme stále častěji slýchávat, že strana pirátů je levicová až levicově radikální. Takové označení budou šířit jejich pravicoví konkurenti a část veřejnosti tomu uvěří.Nálepka levicovosti nevypovídá sice zhola nic o pirátech a jejich politice, velice dobře však ilustruje zmatek až rozplizlost, které se dnes pojí se slovy „levice“ a „levicový“. Tento termín byl vyprázdněn natolik dokonale, že může být zcela po libosti naplňován prakticky jakýmkoliv obsahem.

Pokud bychom přistoupili na hru, že piráti jsou levicoví, pak se nebudeme stačit divit tomu, co všechno vlastně dnes levice obnáší.

Být levicový podle pirátského vzoru především znamená soustředit se na formu a zcela do pozadí odsunout obsah. Je to vidět třeba z toho, jak velkou péči věnují piráti čistě technickým nástrojům výběru daní, aniž by srovnatelnou pozornost věnovali rozsahu daňové zátěže jednotlivých subjektů. Pokud budou zaměstnanci, kteří nesou největší tíhu této zátěže, platit daně a odvody na jednom místě, bude podle pirátů vše vyřešeno. Jak sami uvádějí v jednom svém dokumentu, hlavně aby to bylo „s přátelským helpdeskem a call centrem jako v bance“.

Být levicový jako pirát znamená bruslit mezi bruselskou promigrační politikou a obavou ze ztráty hlasů voličů. Tedy odmítnout povinné kvóty a tlačit vládu k dobrovolnému přijímání co nejvyššího počtu žadatelů o azyl. Bojovat proti nelegálním převaděčským gangům tím, že se otevřou migrační trasy legální. Snížit proud migrantů maximálně vstřícnou politikou přesídlovacích programů.

Být levicový jako pirát znamená prohlašovat se za přesvědčeného pacifistu a zároveň vystupovat jako neméně přesvědčený stoupenec nejsilnější vojenské aliance všech dob. Zdánlivý rozpor odbýt tvrzením, že NATO je vždy a za všech okolností čistě obranná aliance. To dá rozum. Vždycky se přece horečně zbrojilo kvůli upevnění míru.

Dost možná jsou piráti skutečně levicovou stranou. To by však byl jen důkaz toho, že dnes lze nálepku levicovosti použít doslova na cokoliv.