Kdo se tu vlastně vměšuje?

 

Ivan David

20. 3. 2021
 
Zatímco palcové titulky západního mainstreamu popisují ruské vměšování do amerických voleb loni v listopadu – nebýt tohoto „vměšování“, mohl zřejmě Joe Biden dostat hlasy 90 % amerických voličů – zpráva části členů americké zpravodajské komunity naznačuje, že ve skutečnosti to byla Čínská komunistická strana (ČKS), která se pokoušela zabránit znovuzvolení bývalého prezidenta Donalda Trumpa ve volbách v roce 2020.

Oficiální zpráva Národní rady pro zpravodajství zveřejněná 10. března a široce citovaná, uvádí, že Rusko se snažilo očernit prezidenta Joe Bidena a podpořit Trumpa během voleb v roce 2020, a že Čína „nevyvinula úsilí v oblasti interference a nevyvinula úsilí zaměřené na změnu výsledek prezidentských voleb v USA“. Zpráva dále tvrdí, že Čína „usilovala o stabilitu svých vztahů se Spojenými státy americkými a nepovažovala ani jeden volební výsledek za dostatečně výhodný pro to, aby mohla riskovat vměšování“, odvozují zpravodajští úředníci, že „Peking pravděpodobně věřil, že tradiční vliv a nástroje, primárně cílená ekonomická opatření a lobování u klíčových jednotlivců a zájmových skupin, jsou dostatečné k dosažení cíle formování politiky USA bez ohledu na to, kdo volby vyhraje. Nezjistili jsme, že se Čína pokouší zasahovat do volební infrastruktury nebo poskytovat financování žádným kandidátům nebo stranám.“ Zpráva však také naznačila, že někteří američtí představitelé zpravodajských služeb věří, že se ČKS pokusila Trumpovy šance podkopat.
 
Je tu ale i menšinový názor: „Vysoký úředník zpravodajské služby (The National Intelligence Officer – NIO) pro kybernetiku vyhodnotil, že Čína podnikla alespoň některé kroky k podkopání šancí bývalého prezidenta Trumpa na znovuzvolení, zejména prostřednictvím sociálních médií a oficiálních veřejných prohlášení a médií,“ uvádí se ve zprávě v sekci menšinového pohledu. ” NIO souhlasí s názorem zpravodajských služeb, že Peking se primárně zaměřil na boj proti protičínské politice, ale soudí, že některé snahy o vliv Pekingu byly vedeny snahou přinejmenším nepřímo ovlivnit americké kandidáty, politické procesy a preference voličů, což odpovídá definici ovlivňování voleb vliv použité ve zprávě zpravodajské služby. Hodnocení označilo volební vliv jako aktivity „určené k přímému nebo nepřímému ovlivnění voleb“ a považovalo rušení za „pokusy zaměřit se na technické aspekty voleb“, jak uvedl Washington Examiner.
 
V loňském roce tehdejší ředitel národní zpravodajské služby John Ratcliffe uvedl, že Čína se vměšovala do federálních voleb v roce 2020, a dále tvrdil, že zpravodajství o čínských volebních interferencích bylo potlačeno vedením CIA, které vyvíjelo na analytiky tlak, aby tato vyhodnocení nezveřejňovali.
 
Je zajímavé, že zatímco Biden vyhrožuje Putinovi dalšími sankcemi kvůli ruskému vměšování do voleb, uvedly tento týden ve společné zprávě ministerstvo spravedlnosti, FBI a ministerstvo pro vnitřní bezpečnost i jeho agentura pro kybernetickou bezpečnost, že „nemají žádné důkazy o tom, že by některý ze zahraničních vládních subjektů“, jako je Rusko, Čína nebo Írán „Zabránil hlasování, změnil hlasy nebo narušil schopnost sčítat hlasy nebo včas předávat výsledky voleb, změnil jakýkoli technický aspekt volebního procesu nebo jinak narušil integritu informací o registraci voličů u jakýchkoli hlasovacích lístků odevzdaných během federálních voleb 2020 . “
 
Ratcliffe mezitím prohlásil, že podporuje „uvedený menšinový názor – založený na všech dostupných zdrojích zpravodajských informací, s důsledně uplatňovanými definicemi a dosaženými nezávisle na politických úvahách nebo nepřiměřeném tlaku -, že se Čínská lidová republika snažila ovlivnit federální volby v USA v roce 2020. “