To se obrátí proti vám! Keller vmetl covid opozici. Zle

-rp-

20. 3. 2021  ParlamentníListy

Proč je na tom Česko tak bídně? Profesor Keller má jasno. Postihy za nedodržování zákonů jsou tu prý moc měkké. „Kdyby byl u nás postih tak tvrdý, jako je v Německu, chovali bychom se ukázněně jako Němci,“ říká. Vláda prý nechce zvyšovat postihy, aby nepřipomínala komunisty. O nedodržování opatření mluvila i ekonomka Švihlíková. Oba odpovídali na otázku časopisu Argument.

Otázka, proč je na tom Česko v covidových statistikách tak bídně, se řeší v médiích už nějakou dobu a odpovědi se různí. Někteří viní českou švejkovskou povahu, kvůli které občané nedodržují opatření, jiní podfinancované zdravotnictví a celá řada kritiků doslova nadává na vládu.

Několik odpovědí přinesl také časopis Argument, například od sociologa a bývalého europoslance Jana Kellera, který píše i pro naše médium. Sociolog uvádí, že omezení ustanovená vládou jsou v Česku srovnatelná s Bavorskem. „Včetně jejich nasměrování na mimopracovní kontakty a ušetření průmyslu,“ dodává.

Ovšem počet nakažených je v Česku mnohonásobně vyšší a Keller soudí, že je to otázka dodržování těchto opatření. „Nevěřím, že to je věc národního charakteru. Není prokázáno, že by se národy lišily mírou pudu sebezáchovy,“ míní s tím, že rozdíl je podle něho v míře postihu za nedodržování nařízení. „Kdyby byl u nás postih tak tvrdý, jako je v Německu, chovali bychom se ukázněně jako Němci,“ tvrdí Jan Keller.

„Proč u nás postih tak tvrdý není? Protože se vláda bojí, že ji různí exhibicionisté nařknou z ‚návratu ke komunismu‘. Je to velice podlá strategie a těžko se proti ní dá bojovat, což naši vironosiči velice dobře vědí. Už se těším, až budou dnešní obhájci svobody sestavovat vládu. To, co dnes provádějí, se obrátí proti nim. Bohužel na to doplatíme zase my ostatní,“ varuje sociolog.

Ekonomka Ilona Švihlíková pak klade extrémní … … …. (celý text najdete zde)