Migrační krize v USA

Ivan David

24. 3. 2021

Starosta arizonského města volá po stavu nouze kvůli krizi na jižní hranici. Gila Bend, město poblíž arizonských hranic s Mexikem, má jen 2 000 obyvatel. Starosta Chris Riggs pro Fox News uvedl, že dává vinu Bidenově administrativě, a to za přepravu nelegálních přistěhovalců v autobusech do jeho města, přičemž poznamenal, že zejména kvůli probíhající pandemii nemají potřebné zdroje postarat se o příliv běženců. 


“Hraniční hlídka nám dala vědět, že budou odvážet migranty, kteří byli v našem městě drženi po dobu 72 hodin, což jsme opravdu nechápali, protože tu nic nemáme,” řekl Riggs pro Fox News. “Nemáme žádné charitativní organizace, které by nám mohly pomoci, žádné nevládní organizace, které musí pomáhat těmto lidem a které působí ve větších městech“, dodal starosta. Vysvětlil také, že nedostali žádnou federální ani státní pomoc a že nelegální přistěhovalci, kteří jsou vysazeni v jeho městě, nemohou dostat jídlo, ubytování ani nemohou být testováni na COVID.
Starosta pro zpravodajský server Fox News uvedl, že v Gila Bend nedávno vzrostla kriminalita a denně přichází do města pěšky téměř 20 nelegálních migrantů denně. Náklady na testování na COVID-19 pro dva autobusy plné lidí týdně budou město ročně stát přibližně 600 000 dolarů. Je to týden, kdy Národní šerifská asociace uvedla, že až 50 procent nelegálních přistěhovalců má pozitivní testy na COVID-19.
Začátkem tohoto měsíce podnikla Arizona právní kroky k blokování nových federálních imigračních předpisů prezidenta Bidena s tím, že by to mělo pro stát negativní důsledky. Nová pravidla totiž omezují možnosti bezpečnostních sil zadržovat některé nelegální přistěhovalce, pokud neohrožují národní bezpečnost, nevstoupili přes hranice po 1. listopadu nebo se nedopustili závažných zločinů. Bidenova administrativa sice tvrdí, že pravidla nezhoršují zatýkání nebo deportace lidí, ale policisté v terénu by museli vyžadovat povolení od svých nadřízených k zadržení všech lidí mimo výše uvedené případy.
“Pokud by se mě někdo zeptal na nejubožejší politiku, jakou jsem kdy ve vládě viděl, byla by tato administrativa silný uchazeč,” uvedl ve svém prohlášení arizonský generální prokurátor Mark Brnovich. „Bezbřehý přítok tisíců lidí, bez jakékoli kontroly, včetně odsouzených zločinců a těch, kteří mohou šířit COVID-19, do našeho státu, je jak neústavní, tak i porušením federálních zákonů.” To musí být nyní zastaveno, aby se zabránilo nebezpečné humanitární krizi nejen pro přistěhovalce, ale i obyvatele Arizony. “
Od doby, kdy prezident Biden podepsal „migrační dekrety“, které v podstatě suspendovaly nařízení předchozího prezidenta Trumpa, proudí do USA desetitisíce migrantů z Mexika a států Jižní Ameriky. Pohraniční města a státy to schytávají jako první. V době, kdy se zostřují lockdowny, proudí do států tisíce lidí, o jejichž zdravotním stavu nikdo nic neví. Texas, Arizona i další státy se brání legální cestou, především cestou žalob na federální vládu. Právní cestou se snaží zastavit dovoz voličů Demokratické strany, protože jiný účel to těžko může mít. Návazné rozšíření volebního práva už je připraveno. Jak se na to dívají tzv. latinos, už usazení v jižních státech, se dá odvodit od toho, že opravdu velká část volila v minulých volbách Donalda Trumpa.