Rakev EU zatlučena. Přijde nejhorší krize moderních dějin? Už se to hýbe

4. 3. 2021 ParlamentníListy


„Na stole mám testy na covid, ale pro jejich prodej k domácímu použití by byla potřeba asi dvouletá procedura. Naštěstí se na všechny ty na hlavu postavené zákazy i nařízení pomalu, ale jistě začíná kašlat,“ popisuje Vít Jedlička, prezident Svobodné republiky Liberland, politik a publicista. Pro ParlamentníListy.cz popsal, jak pokračují práce na osídlení jím vyhlášené republiky, proč je největší problém států v koronakrizi bránění tržnímu řešení, nakolik je výhodné pro Velkou Británii, že opustila Evropskou unii nebo proč jsou lidé v drtivé většině vězni vlastní hlavy spíše než vězni systému. A jak v těžké době prudce stoupá zájem o Liberland.

(Na snímku Vít Jedlička, prezident Svobodné republiky Liberland)
Když se zamyslíte nad průběhem posledních dvanácti měsíců s koronavirem SARS-CoV-2, co podle vás ukázaly o světě a mezinárodních vztazích?

Na jaře bylo zábavné pozorovat, jak Německo zabavuje Švýcarsku na hranicích zdravotnický materiál a do Itálie dorazila pomoc nejdříve z Ruska. Ukázalo se, jak křehké jsou vztahy v Evropské unii a jak není žádný problém zavřít hranice v Schengenu.

Myslím si, že to hlavní, co covid odhalil, bylo, že kdejaký stát je škodlivější než nějaká smrtící pandemie. Začalo to na jaře minulého roku zákazy prodeje respirátorů FFP3, což zablokovalo miliony kusů ve skladech. Mnoho z nich bylo přitom určených do nemocnic. Pokračovalo to bojem se soukromými laboratořemi, které poskytovaly levné testy na covid. Následovala vlna lockdownů, které měly za následek ekonomicky řádově větší škody než virus. V dnešní době stát a Evropská unie předvádí, jak neumí ani koupit vakcíny. Přitom si ale vyhrazuje monopol na obchod s nimi. S trochou nadsázky se dá říci, že virus a státní aparát se spolčili proti lidem.

Řešení a přístup jakého státu se vám v tomto směru líbí a proč?

Izrael, zdá se, zvládnul dobře nákup i distribuci vakcín. Švédsko, které se rozhodlo na začátku pandemie nepanikařit a zavedlo jenom velmi omezená opatření, si dnes vede podstatně lépe než Česká republika. I Bělorusko, které z počátku zcela pandemii ignorovalo, je na tom pořád lépe než Česká republika.

Studoval jste Vysokou školu ekonomickou v Praze, co podle vás koronavirus vypověděl o světové ekonomice?

Je deprimující sledovat dopravní tankery a výletní cruisery měnící se na šrot v Indii. Propad světové ekonomiky se snaží státy dohnat tištěním peněz. Investoři už očekávají hyperinflaci a uklízení peněz do kryptoměn. Pokud měla předlužená světová ekonomika vážné problémy už před covidem, tak covid je skvělý způsob, jak je zamaskovat do nejmasovější ekonomické deprese v moderních dějinách.

A kde dělají státy z vašeho pohledu největší chybu?

Aktivně brání tržním řešením problému. Na stole mám testy na covid, ale pro jejich prodej k domácímu použití by byla potřeba asi dvouletá procedura. Naštěstí se na všechny ty na hlavu postavené zákazy i nařízení pomalu, ale jistě začíná kašlat.

Nemůžeme popřít, že ve zmíněné době byla mnoha lidem omezena jejich běžná práva a svobody. Vy jste vždy patřil k těm, kteří je brání a chtějí zachovat. Jak vnímáte zásahy do běžného života lidí?

Já doufám, že současná krize pomůže víc lidí osvobodit. V drtivě většině však nejsou vězni systému, ale vězni ve své vlastní hlavě. Bojí se dělat změny, ale přitom vězni být nemusí. Nemusí platit padesátiprocentní daně, nemusí držet státní měny, které se dříve nebo později změní na prach. Růst zájmu o Liberland a kryptoměny je v posledních měsících masivní.

Celý text najdete zde…