Rakouský kancléř Kurz se ohledně koronaviru nadále nehodlá spoléhat na EU

 

    Ivan David

    2. 3. 2021

    „Rakousko a Dánsko „již nehodlají spoléhat na EU a budou společně s Izraelem vyvíjet vakcíny druhé generace proti mutacím koronaviru a budou společně hledat léčbu“, oznámil rakouský spolkový kancléř. Sebastian Kurz odpálil bombu v předvečer své oficiální návštěvy Izraele: „Vídeň rozbíjí evropskou frontu a hledá spojenectví, aby čelila výzvám souvisejícím s koronavirem i v nadcházejících letech“, píše italský deník la Republicca.

    Doposud se téměř všechny evropské země – až na jednu významnou výjimku, Maďarsko – spoléhaly při jednáních s farmaceutickými společnostmi na Evropskou komisi a čekaly na „zelenou“ pro vakcíny od Evropského úřadu pro léčivé přípravky (EMA). Tah kupředu dvou „malých“ zemí je podle la Republicca rána pro Ursulu von der Leyenovou, ale také pro Angelu Merkelovou.
    Kurz má v úmyslu prolomit návrat k národní autonomii především v rámci delegování pravomocí na EMA. A nejen to: jeho prohlášení jsou obecným a závažným zpochybněním volby spoléhat se na bruselské orgány v boji proti covidu, jak chce Angela Merkelová. Ale nějakou úlitbu EU musel učinit. „V zásadě“, zdůraznil rakouský kancléř, „je správné spoléhat se na EU“ v boji proti koronaviru. Autorizace EMA je však příliš pomalá a dochází neustále k nedostatkům ve výrobě i dodávkách“, dodal. Podle rakouského konzervativního premiéra „se tedy musíme připravit na další mutace, bez závislosti na EU“.
    Mezitím izraelský premiér Benjamin Netanjahu potvrdil, že bude ve čtvrtek diskutovat s rakouským kancléřem, ale také s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou o jakýchkoli proticovidových spojenectvích.
    Dánsko si již v očkovací strategii udělalo své vlastní kroky, a to přijetím „anglické metody“ jedné vakcíny, prodloužením doby přeočkování a okamžitým podáním všech dostupných dávek. Tato volba, která porušuje doporučení EMA, se ale ukazuje jako úspěšná. Kodaň patří v tempu očkování k těm evropským hlavním městům, která nejvíce pokročila v očkování. Rakousko a Dánsko také spolu se středomořskými turistickými zeměmi patří k těm, které požadují zavedení očkovacího pasu. Ohledně tohoto „Zeleného pasu“ pohrozily Vídeň a Kodaň uzavřením dvoustranných dohod, pokud by vytvoření certifikátu nebylo přijato evropskými partnery a Bruselem. Právě tato hrozba rozdělení EU vedla Francii a Německo k zahájení jednání o dokumentu, který by za tři měsíce měl vstoupit v platnost, i když s určitými změnami.
    La Republicca píše, že Kurzův krok riskuje narušení křehké rovnováhy, s níž Evropa postupuje proti covidu. Několik vůdců není spokojeno s prací Ursuly von der Leyenové, obviněné v zákulisí nejen pro to, jak uzavřela smlouvy s Big Pharma jménem 27 zemí, ale i proto, že nemyslela také na výrobní řetězce nebo na zajištění surovin nezbytných pro výrobu vakcín a odpovídající průmyslové kapacity v Evropě. A to natolik, že Evropská komise nyní s vedoucím průmyslového odvětví Thierry Bretonem opožděně pracuje na podpoře dohod mezi farmaceutickými a dalšími společnostmi, aby mohly díky sdílení patentu vyrábět vakcíny ve svých továrnách. Práce však podle některých vlád postupuje příliš pomalu. Pak je tu problém jménem EMA, agentura EU pro léky, která dává vakcínám po celé Evropě zelenou. Úřad se sídlem v Amsterdamu, který musel zapojit odborníky z 27 zemí Unie, pracuje v průměru asi o deset dní pomaleji než agentury ve zbytku světa.
    Kromě toho EMA nemá možnost nouzových schválení nebo prozatímních provizorních zahájení činnosti jménem všech partnerů EU. Tuto nouzovou proceduru s úspěchem použila podle národního práva Velká Británie. Podle dnešního oznámení předsedkyně Komise von der Leyenové EU teprve nyní začíná jednat o zavedení těchto nouzových postupů – zejména zrychleného schvalování nových a inovovaných vakcín.
    Dalo se čekat, že po „zlém muži“ Orbánovi to bude právě Sebastian Kurz, který se odváží vydat vlastní cestou. Nejen že jedná o výrobě vakcín s Ruskem, ale i s Izraelem a dalšími zeměmi, kde mají vlády na vědomí, že politici mají pečovat především o blaho a zdraví svých občanů, když ne z čirého altruismu, tak kvůli tomu, aby je měl v příštích volbách kdo volit. Pochopitelné také je, a odpůrci očkování to uslyší neradi, proto jim doporučuji nečíst tuto pasáž, že země, kde turismus tvoří největší část hrubého domácího produktu, budou chtít už mít otevřenou letní sezónu – otevřenou všem, kdo se prokáží očkováním či negativním testem. Kurz ani řecký premiér Mitsotakis nebudou riskovat zavřené horské či plážové hotely. Život musí jít dál.