Senátoři by mohli návrhy zákonů aspoň přečíst a nemuseli by lhát

Ivan David
19. 3. 2021
Nečekám, že redaktoři zpravodajství Českého rozhlasu a České televize budou pečlivě studovat zákony, o jejichž projednávání referují, ale senátoři, kteří o nich hlasují, by si je přečíst snad mohli, zvláště jsou-li jejich zpravodaji v Senátu. Jak jsem se dozvěděl, Senát odmítl sněmovní verzi Zákona o potravinách. To mě nepřekvapilo, protože kampaň zahraničních obchodních řetězců byla opravdu masivní. Česká média jsou zárukou, že se o podstatě návrhu zákona veřejnost nedozví, což usnadňuje lhaní představitelů “českých” obchodních a podnikatelských sdružení, která sdružují zahraniční korporace.

Zákon totiž usiloval o větší zastoupení českých potravin na českém trhu, aby byly obchodními řetězci vůbec nabízeny. Přednost dostávají přebytky ze Západu Evropy, kde je zemědělská výroba mnohem více dotována (až čtyřnásobně) včetně štědré finanční podpory vývozu a dokonce i ujetých kilometrů při vývozu, takže vývoz na větší vzdálenosti je výhodnější. Komisariát pro obchod EU prosazuje obchodní smlouvy s americkými a asijskými státy a Ukrajinou, jejichž součástí je trvalý růst zemědělského dovozu do Evropy, protože tyto země mnohdy nemají v obchodní výměně co jiného nabídnout. V těchto zemích, stejně jako na Západě Evropy nejsou vývozci “rolníci”, ale nadnárodní korporace, ale i “rodinné firmy” s desítkami tisíc zaměstnanců, proti nimž je Agrofert jen trochu větší trpaslík. V těchto zemích nejsou kvalita a dodržování výrobních norem, natož sociálních standardů dodržovány a kontrolovány přes pochybná ujišťování Evropské komise.

 
Výpočet podílu českých potravin požadovaných zákonem je prostý. Jde o součet hmotnosti veškerého dodaného českého zboží z 131 položek, které zákon vyjmenovává (z asi 15 000 existujících). Tento podíl hmotnosti, jinak řečeno váhy, měl dosáhnout 55% za celý rok počínaje rokem 2023 v obchodech nad 400m2. Tedy sčítají se hmotnosti brambor, vepřového, ovesných vloček atd. V každé dodávce do obchodu je uvedena hmotnost, vše je na počítači, výpočet a kontrola jsou snadné.
Pokud tedy pan senátor Šilar (KDÚ-ČSL) tvrdí, že zemědělci nejsou schopni dodat na český trh 55% ovoce, pak je lajdák, protože zákon nečetl, nebo hlupák, protože ho nepochopil, nebo darebák, jestliže ho četl, pochopil, ale vědomě veřejně lže. “Obavy z nedostatku komodit a růstu cen”, jak přečetla televizní redaktorka ze čtecího zařízení 18. 3. ve 22 hod. , jsou nesmysl v prvém případě a prokazatelná lež v druhém. Pan Šilar dokonce řekl, že: “malí dodavatelé by nemohli tu podmínku splnit”. Zákon ale ani omylem nehovoří o nějakém plnění podmínek dodavateli. Jde výhradně o velké distributory a prodejce, kteří mají plnit podmínky, o žádné dodavatele nejde. Malí dodavatelé se do velkých obchodních řetězců vůbec nedostanou, takže dojemná péče lidovce Šilara je zcela mimo mísu. Stejně tak jeho starost, že nejsme soběstační v zelenině a ovoci jako důvodu odmítnutí zákona, jehož smyslem je naopak, abychom se soběstačnými mohli stát alespoň v tom co jsme vždy produkovali. Soběstační nejsme, protože nemá cenu produkovat něco, s čím se nelze dostat na trh.
V ČT24 senátor Petr Štěpánek za Starosty a nezávislé tvrdil, že návrh odmítá Agrární komora, která ho připravila a opět nesmyslně mluvil o nedostatečné soběstačnosti v některých komoditách, nepochopil, nebo si nepřečetl, že jde o podíl ze součtu hmotností. Od manželky Pavly se prý dozvěděl, že “dobrá česká potravina nepotřebuje reklamu”. Naproti tomu se od manželky nemohl dozvědět, že zákon se reklamou nezabývá, ale měl umožnit, aby se české potraviny vůbec dostaly na pulty řetězců, které ovládají 80% trhu. Pan Štěpánek dětinsky tvrdil, že by EU bránila našemu vývozu. Také tvrdil, že si “neumí představit, jak by se dodržovala hmotnostní kvóta”. Asi v obecné škole hodně chyběl, řeší se to sčítáním, násobením a dělením.
Argument, že by se kompenzací znevýhodnění českých zemědělců “pokřivil trh” je dojemný. A že jde o “nesoulad s unijní legislativou”?
Snad zítra stihnu napsat o pondělním slyšení v Evropském parlamentu, kam byl pozván poslanec francouzského Národního shromáždění za Macronovu liberální stranu, který hovořil o tom, jak si poslanci pozvali obchodní řetězce na kobereček kvůli výkupním cenám potravin a nepřiměřeným ziskům. Všichni europoslanci bez rozdílu frakce a národa mu nadšeně přitakávali. Chování řetězců, které bohatnou na úkor zemědělců a potravinářů a dovážejí za dumpingové ceny se nelíbí nikomu a všichni toho mají dost. To jen čeští senátoři a polovina poslanců fandí těm, kteří okrádají zemědělce a peníze utržené za předražené potraviny daní v daňových rájích.