Volný obchod v EU neexistuje, nekalé obchodní praktiky ano

Ivan David
20. 3. 2021
Potvrdila to vyšetřovací komise francouzského Národního shromáždění. Její předseda Grégory Besson-Moreau o tom referoval na slyšení Zemědělského výboru Evropského parlamentu. Francouzští poslanci vyšetřovali vztahy v potravinářském obchodu a zjistili, že obchodní řetězce svobodně diktují ceny, za jaké jsou ochotni nakoupit od potravinářů a zemědělců a zcela volně a svobodně určují prodejní ceny. Oni jsou ti, kteří diktují výkupní i prodejní ceny. Protože mají na trhu prakticky monopol (v zemích EU 80-99%), nemohou zemědělci a potravináři jinam prodávat a občané jinde nakupovat.

Nelze hovořit o volném trhu, když volnost na něm mají jen monopolní obchodní řetězce. Poslanci 
Evropského parlamentu se shodli na tom, že volný trh v potravinářském obchodu nefunguje, protože neexistuje a vztahy mezi zemědělci, potravináři a obchodníky je nutné regulovat, protože výkupní ceny jsou natolik stlačeny, že to ohrožuje zemědělskou produkci v zemích EU. Od místních drobných zemědělců řetězce ve Francii nakupují 1,8% produkce, polovinu od obrovských zemědělských a potravinářských podniků, polovinu od středních.
Na videu se každý může přesvědčit, že zatímco VŠICHNI europoslanci z MNOHA ZEMÍ a ze VŠECH POLITICKÝCH FRAKCÍ se shodli na nutnosti kontroly a regulace cen, protože „volný trh“ je iluzí, čeští senátoři a poslanci z KDÚ-ČSL, TOP09, „starostů“, ODS a Piráti věří, že je úplně v pořádku, když o nabídce na potravinářském trhu rozhodují nadnárodní řetězce na neexistujícím „volném trhu“.

Dusit snahu o větší zastoupení domácí zemědělské a potravinářské produkce pomocí novely Zákona o potravinách pomohla v ČR kampaň řízená obchodními řetězci.

Oponenti také věřili, že novela pomáhá jimi nenáviděnému premiérovi, který ji ve skutečnosti sám odmítá, a prospěje drobným zemědělcům, kteří svou produkci na pulty řetězců prakticky stejně nedostanou.