Zeman pro PL: Vyhodit Blatného. Může za mrtvé, blokuje Sputnik. Varuji Babiše

Rozhovor s prezidentem republiky

10. 3. 2021   ParlamentníListy

Ministr zdravotnictví Jan Blatný a šéfka SÚKL Irena Storová svým odmítáním ruské vakcíny Sputnik nesou plnou odpovědnost za úmrtí českých občanů na onemocnění covid-19. ParlamentnímListům.cz to řekl prezident Miloš Zeman. Podle něho by oba měli být odvoláni, o čemž bude přesvědčovat premiéra. Zeman kritizoval i Andreje Babiše, s nímž má jinak dobré vztahy. Udělal prý chybu právě nominací Blatného. Skončit ve funkci by podle hlavy státu měl i ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Pane prezidente, jak to vypadá s dodávkami ruské vakcíny Sputnik V do České republiky? Je tam posun?

Dostávám určité informace a jsem za ně rád, protože jsou pozitivní. Vzhledem k tomu, že mě vždycky zajímaly spíše překážky na cestě, tak bych chtěl říci, že dvěma největšími překážkami jsou ministr zdravotnictví Blatný a také ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Mezi pozitivní informace patří ale to, že v úterý Itálie koupila ruský Sputnik a na jejím území má vyrůst továrna na jeho výrobu. Negativní informace je, že teď Slovensko na týden přerušilo očkování kvůli nedostatku vakcín. Pro mne z toho vyplývá závěr, že pokud se těmito vakcínami, ať ruskou nebo čínskou, očkují miliony lidí, pak ti dva, o kterých jsem mluvil, jsou vinni faktem, že i nadále budou zbytečně umírat naši lidé. Přičemž počet zemřelých už vyskočil na dvě stě za den.

Proto oni (ministr Blatný a šéfka SÚKL Irena Storová, pozn. red.), a to chci říci zcela veřejně a nahlas, nesou plnou odpovědnost za tato úmrtí.

Co s tím? Jak situaci řešit podle Vás?

Ano, vidím řešení v odvolání obou dvou.

Takže budete přesvědčovat premiéra?

Máme spolu v brzké budoucnosti setkání a jistě to bude jedno z témat.

Důvodem, proč ministr Blatný nechce Sputnik, je absence povolení od EMA (Evropské lékové agentury). Tu kritizoval slovenský premiér Matovič a vyzval ji, aby pracovala rychleji a vakcíny schvalovala ne v řádu měsíců, ale týdnů. Je na tom něco?

O EMA se říká, že schvalovací proces trvá mezi 200–300 dny, což je pomalá byrokracie, zvláště v situaci, kdy jde o úspěšnou a národně registrovanou vakcínu. Čínskou vakcínou se, jak známo, nechal naočkovat maďarský premiér Orbán a o ruské vakcíně jsem už mluvil.

Mimochodem, spolupráci nám nabízí i Německo a Rusko v takovém trianglu, že by se Německo, Rusko a Česká republika podíleli na produkci Sputniku v jedné ze spolkových zemí Německa. Takže ano, EMA zvyšuje svoji důležitost, ale za cenu zbytečných lidských obětí.

O čem konkrétně by ta spolupráce s Němci a Rusy měla být? V jakém časovém horizontu by k tomu mělo dojít?

Znáte anekdotu, že horizont je myšlená čára, která se nám vzdaluje úměrně tomu, jak se k ní přibližujeme? Takže považuji za povinnost každého ústavního činitele dělat všechno pro to, abychom na rozdíl od Slovenska nemuseli zastavovat očkování kvůli nedostatku vakcín. A hluboce pohrdám těmi, kteří z vakcinace dělají politickou záležitost.

Těch lidí je zde poměrně dost. Ostrá diskuse o Sputniku u nás běží celé měsíce. Jedni ji vyzdvihují, druzí zarputile odmítají s odkazem na to, že jde údajně o další způsob šíření ruského vlivu a další komentáře…

Jde o nejrůznější žvásty novinářů. Když ale čtu názory odborníků, tak ti ve velké většině považují Sputnik za naprosto bezpečnou a efektivní vakcínu.

Bývalý velvyslanec v USA a Rusku Petr Kolář míní, že Sputnik prosazují ti, co odmítají naše západní směřování a Sputnik by ohrozil naši liberální demokracii. Co na to říci?

Takže za prvé, kdyby bylo dostatek západních vakcín a EMA pracovala, jak pracovat má, tak diskuse o Sputniku nebo Sinopharmu jsou bezpředmětné. My pouze reagujeme na fakt, že západní farmaceutické firmy nedodržely původně sjednané dohody s Evropskou komisí a na rozdíl od Petrů Kolářů se snažíme zachránit životy českých občanů.

Část veřejnosti za průtahy s dodávkami vakcín kritizuje Evropskou unii s tím, že na příkladu Velké Británie, Izraele nebo Srbska vidíme, že pokud si všechno zajišťuje daný stát sám, jde všechno rychleji. Jak to vidíte?