Co se doopravdy děje na východní Ukrajině

-rp-
3. 4. 2021 PrvníZprávy

Po prohlášeních Ukrajiny o připravenosti zaútočit na Donbasu začalo Rusko demonstrativně přesouvat vojáky k hranici s Ukrajinou.

(Na snímku jeden z mnoha transportů obrněné techniky NATO směřující přes Polsko na Ukrajinu)


Poté pršely ustarané hovory ze Spojených států do Moskvy a Kyjeva. A den předtím Merkelová a Macron mluvili s Putinem prostřednictvím video online rozhovoru.

Tento příběh pokračuje. Bankova a Kreml uvedli, že situace se blíží eskalaci.

V pozdním odpoledni se objevila celá řada prohlášení USA a NATO, která vyjadřují velmi vážné znepokojení nad situací a vyjadřují podporu Ukrajině a obvinění proti Rusku.

Zároveň stále více důkazů dokazuje, že situace je v mnoha ohledech vynucována uměle. A obě strany se ani tak nepřipravují na válku, jako spíše řešení svých politických problémů.

Jsou zprávy zpravodajců přesně?

Signály, které vycházely z oficiálního Kyjeva, byly docela rozporuplné.

Hlavní velitelství zpravodajských služeb pod ministerstvem obrany vydalo velmi alarmující zprávu o vyhlídkách na vojenský střet s Ruskem v blízké budoucnosti. Tyto zprávy se objevovaly v průběhu celého roku.

Rusko chce údajně vyprovokovat ozbrojené síly Ukrajiny k odplatě a poté z útoku obvinit Ukrajinu. A poté plánuje vyslat pravidelné jednotky Ruské federace na Donbas a rozšířit tam svoji přítomnost. Formálně – chránit občany Ruska. Ve skutečnosti není vyloučena ani ofenzíva tohoto seskupení hluboko na Ukrajinu.

Podle dlouhodobých prohlášení Ukrajiny jsou na Donbasu dlouhodobě rozmístěny pravidelné jednotky Ruska. A pak to nedává význam: Proč potřebuje Rusko vojenské provokace, aby mohlo přivést další síly? Kdo by je zastavil na hranici, která není kontrolována Ukrajinou?

Pokud tam nejsou žádné pravidelné jednotky a Rusko je plánuje použít poprvé na Donbasu, co dělat s oficiální tezí, že Moskva tento region okupuje od roku 2014?

Ale to jsou obecné řečnické otázky. Hlavní tezí je, že Rusko údajně chce vést válku s Ukrajinou na Donbasu. Cílem, soudě podle zpravodajských informací, je obsazení celého území Doněcké a Luhanské oblasti. A Rusko začne nějakou provokací, na kterou budou ukrajinské ozbrojené síly muset zhruba reagovat.

A poté bude podle ukrajinských zpravodajských informací Rusko jednat zhruba stejně jako v Jižní Osetii 8. srpna 2008.

„Podle GUR (Hlavní ředitelství rozvědky – pozn. red. N.R.) Ministerstva obrany Ukrajiny dokončuje Ruská federace přípravu souboru opatření, která mají přimět náš stát (Ukrajinu) k vojenské reakci na nepřátelské akce okupantů na kontaktní linii stran na východní Ukrajině rozšíření ruské vojenské přítomnosti na území tzv. „DPR“ a „LPR“ na úkor zavedení pravidelných jednotek ozbrojených sil Ruské federace s odvoláním na nutnost chránit ruské občany v samozvaných republikách (ve skutečnosti občany Ukrajiny, kterým byly v posledních letech nuceně vydávány pasy Ruské federace) není vyloučen pokus o přesun ruských vojsk hluboko na území Ukrajiny. že ruské diplomatické mise v zahraničí a sdělovací prostředky byly instruovány, aby byly připraveny pokrývat a vysvětlovat světovému společenství informace o údajně agresivních akcích ukrajinských ozbrojených sil a „mírových“ opatřeních Ruské federace, “ uvádí GUR.

Je jasné, že toto tvrzení je podporováno pouze slovy. A dokonce i fotka (dva roky stará) ilustrující ruské agresivní záměry zveřejněná na webových stránkách GUR je ruské vybavení, které vůbec necestuje na Donbas, ale na území Běloruska. Přesněji do Minsku na společnou vojenskou přehlídku, která se konala před dvěma lety.

Kromě toho bylo rozhodnuto neodkazovat na primární zdroj – oficiální web běloruského ministerstva obrany. Zjevně v naději, že čtenáři pořídí fotografii pro nějaký druh ukrajinské rozvědky.

Závěr ze slov skautů ale obecně vychází z paradoxu – člověk nesmí podlehnout provokacím. Koneckonců, pouze toto může prolomit ruský scénář, pokud budete postupovat podle logiky GUR.

To znamená, že z poměrně alarmujících zpráv zpravodajství je možné, kupodivu, odvodit výzvu neútočit, ale jen méně střílet na Donbas.

A Zelenskij téměř současně řekl, že eskalace by neměla být povolena, a že je třeba mluvit o příměří a to přes „svalnaté hry“ na hranicích Ukrajiny.

Prezident zároveň upřesnil, že zhoršení, které probíhá od začátku roku, bylo podle něho způsobeno sankcemi proti Viktoru Medvedčukovi.

To znamená, že se Zelenskij rozhodl v tomto tématu propagovat sám sebe. Zjevně zapomíná, že první výstřely vojenské techniky, které šly na frontu, byly z Ukrajiny, jak je zaznamenala OBSE. A první civilní obětí ostřelování byl starý důchodce z Doněcku.

Na konci svého projevu prezident uvedl, že zastavení eskalace je taktika a strategií je návrat území na Ukrajinu. Ale celkově byl tón Zelenského ve prospěch vyjednávání a diplomacie, nikoli vojenského scénáře.

Stejná rétorika zazněla od ukrajinského ministerstva zahraničí. Vzhledem k tomu, že současná eskalace je největší za poslední roky, vyzvala diplomatická agentura také k jednání. I když obvinila Rusko z exacerbace.

Pokud shrneme ukrajinskou reakci, Rusko obecně zhoršuje napětí a připravuje provokace,  nebudeme na ně odpovídat, ale pokusíme se tento proces přenést do jednací roviny.

Hrozba války je nicméně formulována celkem jasně a otevřeně. To zvýšilo míru nepokojů na Západě i v Rusku.

Co říkají v Moskvě?

Kreml obvinil Ukrajinu z provokací.

„Vyjadřujeme znepokojení nad rostoucím napětím a vyjadřujeme znepokojení nad tím, že tak či onak může ukrajinská strana podniknout provokativní akce, které povedou k válce. Samozřejmě bychom to neradi viděli,” řekl Dmitrij Peskov, tajemník ruského prezidenta.

Na otázku, o jaké válce mluvili, mluvčí odpověděl, že má na mysli „občanskou válku, která tam již byla“.

To znamená, že Rusko dává jasně najevo, že nemá v úmyslu s Ukrajinou bojovat, a vše bude vyřešeno v rámci obecného konfliktu na Donbasu, aniž by došlo ke změně jeho konfigurace.

Peskov zároveň označil přesun vojsk, o kterém dnes všichni mluví, za vnitřní záležitost Ruska. A ujistil, že ozbrojené síly Ruské federace neplánují účastnit se ukrajinské války.

„Pokud jde o účast ruských vojsk v konfliktu na území Ukrajiny, ruské jednotky se jej nikdy nezúčastnily a neúčastní se ho, jedná se výhradně o vnitřní ukrajinský konflikt,“ zopakoval staré teze Dmitrij Peskov.

Jinými slovy, pokud Rusko povolí účast ve válce, nebude to mít formu otevřeného útoku ze svého území, ale jako dříve – formou vojenské pomoci „DPR / LPR“ bez reklamy nebo oficiálního uznání přítomnost svých pravidelných jednotek na frontové linii.

Západní reakce

USA a Británie dnes zintenzivnily své kontakty s ukrajinským vedením. Zde je krátký snímek bilaterálních rozhovorů a prohlášení právě pro dnešek:

  1. Vojenští atašé amerického, britského a kanadského velvyslanectví se setkali s vedením ukrajinského ministerstva obrany.
  2. NATO obvinilo Rusko z podkopávání úsilí OBSE deeskalovat situaci na Ukrajině.
  3. Ukrajinské ministerstvo obrany oznámilo, že od „amerického ministerstva obrany“ dostalo „záruky“ na poskytnutí podpory v případě konfliktu s Ruskem (mluvíme o telefonickém rozhovoru mezi ministry obrany USA a Ukrajiny).
Ukrajinské ministerstvo obrany ve svém prohlášení uvedlo, že „Austin vyjádřil znepokojení nad nedávnými kroky Ruska a sdělil své ujištění o připravenosti podporovat Ukrajinu tváří v tvář pokračující ruské agresi na Donbasu a Krymu. Americký ministr obrany zdůraznil, že v případě eskalace ruské agrese Spojené státy nenechají Ukrajinu na pokoji a nedovolí uskutečnění agresivních aspirací Ruské federace vůči Ukrajině.“

  1. 4. Ministerstvo zahraničí uvedlo, že USA jsou znepokojeny eskalací „agresivních a provokativních akcí Ruska na východě Ukrajiny“.

Co se doopravdy děje?

Jak vidíte, válka probíhá spíše slovy než skutečně mezi Kyjevem a Moskvou.

Již jsme řekli, že velká válka je nyní pro každého nerentabilní. Bezvýchodná situace, do níž vstoupil proces vyjednávání na Donbasu, a ještě hlubší bezvýchodná situace, do níž vstupují vztahy mezi Ruskem a Západem, nám umožňují předpokládat, že možnosti mohou být velmi odlišné.

Hlavní trendy toho, co se děje, jsou však již zřejmé.

Z rétoriky stran je patrné, že každý mluví o eskalaci, ale s odlišnými akcenty. Na Ukrajině, prakticky na oficiální úrovni, se diskutuje o možnosti přímého střetu s Ruskem. A o tom se buduje nadšení – včetně spojeneckých západních zemí.

V Rusku říkají, že Ukrajina připravuje vyostření války na Donbasu. Ale možnost, že bude Ruská federace bojovat přímo s Kyjevem, není ani veřejně projednávána a je přímo odmítnuta (zároveň „neoficiální“ účast ruských jednotek na podpoře „republik“, pokud ukrajinská armáda stále jde do útoku, budeme opakovat, docela pravděpodobné) …

Proč z Ukrajiny a Západu přicházejí další alarmující signály?

Současná historie má velmi jasné historické analogie. Po vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách začalo na Donbasu velmi vážné zhoršení. V zimě roku 2017 se v oblasti Avdiivka vedly bitvy . Nevedly k žádnému významnému strategickému výsledku a téměř nezměnily přední linie, ale vedly k obětem na obou stranách a staly se jednou z hlavních zpráv.

Ale hlavní je, že vedly k důležitému výsledku pro tehdejšího prezidenta Petro Porošenka – pozval ho prezident Donald Trump . A hlavním tématem diskuse bylo příměří.

To znamená, že eskalace na Donbasu před čtyřmi lety vedla k důležitým politickým důsledkům: americký prezident, který po svém zvolení nekontaktoval ukrajinské vedení.

Trump nekomunikoval s ukrajinskými úřady kvůli tomu, že Kyjev podporoval demokratickou kandidátkou Hillary Clintonovou. A Bankova musela prolomit led mlčení. A zároveň od začátku vrazit klín mezi Bílý dům a Kreml – koneckonců, Trump v té době slíbil, že dojde k dohodě s Ruskem. Což ani Ukrajina, ani protitrumpovské kruhy ve Spojených státech nechtěly.

V tomto smyslu přišlo zhoršení na Donbasu právě včas. A ve skutečnosti to vyřešilo oba problémy.

Dnes je situace téměř stejná. Nová americká administrativa se nedostane do kontaktu s druhým prezidentem, Vladimírem Zelenským. Vytvořením „vakua legitimity“ uvnitř Ukrajiny, kde je prakticky celá elita svázána s externí podporou Washingtonu.

Dokud Biden nezavolá Zelenskému, odehrává se na Donbasu přibližně stejný příběh jako v roce 2017 poblíž Avdiivky.

Dochází k exacerbaci, která bezdůvodně začala podél přední linie. Současně nejsou prováděny žádné útočné akce, ale zvyšuje se ostřelování (což je z vojenského hlediska zbytečné) a jednotky se demonstrativně pohybují. Souběžně se stupňuje alarmující rétorika. Zahájeny jsou také informace o nadcházející ofenzívě ozbrojených sil Ukrajiny. Rusko na tuto informaci reaguje – a jako projev svého odhodlání podporovat „republiky“ v případě ofenzívy začne přesouvat (také orientačně) vojska k hranicím.

A již v tomto ohledu se ukrajinská strana začíná soustřeďovat na jednání se Západem a prohlašuje, že Ruská federace spojuje své jednotky a připravuje se na eskalaci.

Ve skutečnosti poté začala aktivní komunikace mezi ukrajinskými a americkými bezpečnostními silami a ministerstvo zahraničí a NATO učinily prohlášení obviňující Moskvu.

Je možné, že cílem bičování úzkosti je urychlit volání z Bílého domu do Bankove. A navázání dvoustranných vazeb mezi Bidenem a Zelenským. A co je důležitější, odstranění nejbolestivějších požadavků pro ukrajinské orgány z Washingtonu a MMF. Nejprve mluvíme o takzvané „soudní reformě“ (ve skutečnosti o převodu soudů pod kontrolu Západu).

Pokud k tomu dojde, analogie s Avdeevkou-2017 bude téměř úplná. A poté bude pravděpodobně zhoršení.

Ale nyní je situace stále poněkud odlišná.

Situace ve světě je nyní mnohem nervóznější než před čtyřmi lety. Proto mohou pokusy o vyřešení politických problémů vojenským zhoršením vést k tomu, že se situace rychle vymkne kontrole. A důsledky nebudou vůbec „dekorativní“.