Německý ministr zdravotnictví plánuje bilaterální smlouvu o nákupu vakciny Sputnik V

-vlkp-
10. 4. 2021  KosaZostra čili vlkovobloguje.wordpress.com

Zatímco slovo SputnikV se v českých politických a mediálních kruzích stalo v lepším případě prohibitivním, v  tom horším a bohužel běžnějším- sprostým a něž si ti jedině a vždycky správní otírají svoje zahnojené holinky a jímž vysvětlují jakékoliv pohnutí i toho nejmenšího lístku na domácím politickém stromě, u našich sousedů na jih a na západ od českých hranic je všechno zdá se – úplně jinak. 

Maďaři Sputnikem očkují, rakouský Kurz je – zdá se před podpisem dohody o nákupu vakcíny, bavorský premier Söder na vlastní pěst uzavřel smlouvu o dodávce 2,5 milionu Sputniků do zemských očkovacích center, farmaceutická továrna v bavorské lokaci Illertissen, jenž dříve patřila Pfizeru, prý začne co nevidět produkovat Sputnik V v Německu, aby začala masovou dodávat nejpozději v  červenci.

Bavorský ministr zdravotnictví s  ryze německým jménem Holetschek konstatoval, že se jedná o vysoce účinnou látku a  že cituji: přeji si, abychom vakcínu měli co nejrychleji k dispozici.

Politická konkurence bavorské CSU, v osobě místopředsedy Svobodných demokratů Kubickiho, to komentovala slovy, že otevřeně demaskoval politováníhodnou a zarážející neschopnost spolkové vlády opatřit dostatek očkovací látky a stejně tak, že Bavorsko už nehodlá spoléhat na packalství a neumětelství Ursuly v. d. Leyenové v téhle kauze a nehodlá se řídit jejími doporučeními.

Vrchol všeho představuje čerstvé prohlášení spolkového ministra zdravotnictví Jense Spahna, že Berlín uzavře s  Moskvou bilaterální smlouvu, mimo procesy Evropské unie, jen co zjistí, jaká množství vakcíny jsou Rusové efektivně schopni dodat.

Reagoval tak na výsledek jednání ministrů zdravotnictví zemí EU, kde bruselská centrála jednoznačně deklarovala, že není ochotna uzavřít s  Ruskem tzv. předsmlouvu o dodávce ruského proti covidového séra. Na rozdíl s předsmlouvami, které zavírala jak na běžícím pásu loni v létě a na podzim s tehdejšími potencionálními dodavateli – klasicky Pfizerem, Modernou, Astrou Zenecou, Johnson and Johnson, kteří už mají předběžný certifikát od EMA a nějak do EU, ale především nespolehlivě, dodávají. Ale stejné předsmlouvy má Brusel uzavřeny například s Curewacem, Sanoffi a  asi třemi dalšími firmami, které si zatím o kompletní vakcíně mohou nechat jen zdát.

Ne u Sputniku setrvale platí, že muž s koženou brašnou nesmí projet, a co představovalo běžnou praxi u  západních dodavatelů není vedení EU ochotno praktikovat u ruského výrobce. Tam žádná předsmlouva o dodávkách s Bruselem nebude!

Jenže v Německu se blíží parlamentní volby. Očkování vázne, rostou epidemická čísla (jakkoliv měřítku, kdy v Česku by se bezbřeze rozvolňovalo – stačí porovnat počty covid mrtvých – ČR 27 000 vers. Německo 78 000, ačkoliv Němců je 8x více), nicméně popularita CDU/CSU se sune k historicky malým hodnotám a hrozí, že příští vláda už bude bez obou Unií (Bože chraň nás od všeho zlého zeleného!!!!)

Je potřeba něco rychle změnit a udělat. Takže Sputnik-V! Ovšem je tu pořád ta EMA. Co nám prý garantuje bezpečnost preparátu. Jak názorně vidíme na kauze AstraZeneca. Bez EMA ani ránu. Zatím platí jak v Česku, tak Německu. Jsem zvědav jak dlouho u našich sousedů.

Zatímco co čeští političtí nedouci zabetonovaní v  geopolitice – co by tomu řekli naši spojeni, nasazením Sputniku bychom potvrdili, že Západ jako takový v koroně selhal, atd. unionističtí političtí matadoři dávno pochopili, že na covidu se bude lámat příští volební výsledek. Že se na něm buď udělají nebo oddělají, jak řekl jistý český politikářský podpantoflák a co prokázal Trump. Proto Sputnik v Germánii, proto Sputnik v Rakousku, proto ve Slovinsku.

Jen Fiala, Jurečka, Pekarová Adamová a  další podobní a  stádo jejich kývačů zatím nechápou, která uhodila a ostentativně Sputnik bojkotují a dehonestují. Za obrovské podpory těch jedině správných médií.

Dovolím si použít klasické hlášky – kdyby blbost nadnášela, tak Česká republika by vzlétla nikoliv jak holubička, ale nejspíš rovnou jako raketa do vesmíru!

Němci jsou odhodláni uzavřít s Ruskem smlouvu o dodávkách, Česko žvaní. Němci soudí, že s očkováním musí pohnout, my jsme s  čísly spokojeni. Ačkoliv jsou na tom obě země v podstatě stejně. Holt každý má jinou představu o  tom, co je úspěch a neúspěch.

My zůstaneme věrni „evropským hodnotám“, za mne perfektně definovanými v  případě očkovacích vakcin proti covidu, už míněným Wolfgangem Kubickim z FDP až do smrti smrťoucí. Doslova a do písmene!.

Zdroje: zde, zde