Tři měsíce po nástupu Bidena do úřadu hrozí v Evropě válka. NATO si zaslouží, aby se ztratilo ze světa

Ján Čarnogurský

19. 4. 2021  EUportál

V médiích přibývají zprávy o přesunech všech druhů vojsk na východ Ukrajiny, na západ Ruské federace a do moří omývajúcich Rusko a Ukrajinu – Černého i Baltického, píše na facebooku Ján Čarnogurský.

V květnu a v červnu plánuje NATO manévry v Černém moři naproti Krymu a v Baltském naproti Kaliningradu.

(Na snímku advokát Ján Černogurský, bývalý místopředseda federální vlády, předseda vlády Slovenské republiky a  ministr spravedlnosti SR)



Po válce o Náhorním Karabach začali v ukrajinských médiích vystupovat generálové, že podobně jako Ázerbájdžán si vrátil – zatím alespoň část – Karabachu, Ukrajina si může navrátit Krym, Doněck a Luhansk. Přes Slovensko proudí vlaky s těžkou výzbrojí na východ. Ukrajina už otevřeně nedodržuje Minské dohody, přísun těžkých zbraní k linii příměří v Doněcku a Luhansku. Dělostřelecké ostřelování okrajových čtvrtí Doněcka je na denním pořádku.

Ruský prezident Putin dříve a ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov nedávno upozornili Ukrajinu, že útok směrem na východ může zničit ukrajinskou státnost. Pokud vezmeme v úvahu, že podle průzkumů na Ukrajině vede pro-ruská strana Opoziční platforma – Za život, vedená Viktorem Medvedčukem (prezident Putin je mu kmotrem), slova o možném zániku ukrajinské státnosti mají svůj základ. To by byl dramatický scénář. Daleko lepší scénář by byl, kdyby na Ukrajině ve volbách zvítězila strana / strany, které by obrátily ukrajinskou politiku na partnerské vztahy s Ruskem, netahaly by Ukrajinu do NATO a časem by se vztahy obou států normalizovaly.

Ale teď za horizontem duní bubny války. Psal jsem o tom 13. března na stránce Slovensko-ruské společnosti . Ani ne tři měsíce po nástupu Joe Bidena do úřadu prezidenta USA v Evropě znovu hrozí válka. Tato posloupnost vyvolává domněnku, že americký “deep state” měl návrat Krymu a Novorossijska na Ukrajinu dlouho v plánu. Rusko je třeba oslabit. S prezidentem Donaldem Trumpem se plán nedal uskutečnit. Donald Trump nesměl pokračovat v úřadě. Řeči již ex-prezidenta Trumpa a jeho právníků o padělání prezidentských voleb nyní jaksi nabývají na váze. Přibyl další důvod, jeho význam možná neumíme docenit.

V srpnu by měl být dokončen podmořský plynovod Nord Stream 2, z Ruska do Německa. Plynovod ekonomicky spojí Rusko a Evropu a sníží význam Ameriky. Spojené státy chtějí mermomocí zabránit dokončení plynovodu. Obvinění Ruska z agrese proti Ukrajině by možná přesvědčilo zejména Němce, aby odstoupili od plynovodu. Západ používá jako argument tvrzení, že Rusko potřebuje vybojovat pro Krym pitnou vodu. S pitnou vodou je to trochu jinak: Hlavní zdroj pitné vody pro Krym pramení v Rusku, teče přes Ukrajinu a pokračuje na Krym. Po odtržení Krymu Ukrajina přesměrovala tok vody na svém území, aby netekla na Krym. Samo o sobě je to ze strany Ukrajiny zločin proti Krymčanům, ale Krym za pomoci Ruska buduje nové zdroje pitné vody pro Krym.

Vraťme se ke styku armád. Krym byl součástí Ruska a vrátil se do Ruska. Rozhodli o tom Krymčané drtivou většinou v referendu. Obyvatelé Doněcka a Luhanska hovoří rusky a o svém současném postavení rozhodli také v referendu. Vždy patřili k Rusku jako Novorossija, k Ukrajině je přidali až bolševici. Hlásí se do “ruského světa” a Rusko nepřipustí jejich genocidu.

Rusko vojenské akce nezačne. Pokud je začne Ukrajina, může se naplnit výstraha prezidenta Putina a ministra Lavrova. Na mělkých vlnách plují válečné lodě NATO. Současná ruská vojenská doktrína říká, že pokud z některé země (čili i z válečné lodi) vystřelí na Rusko, země se stane cílem ruské armády. Západní lodě v Černém moři má ruská armáda jako na dlani. Stejně lodě v okolí Kaliningradu. Může je zničit v průběhu několika minut. V dosahu ruských raket je celá Evropa a nyní už i USA. Co se stane, pokud z lodi NATO padne výstřel na Krym nebo na Kaliningrad? Polovina května by mohla být kritickou dobou.

NATO si zaslouží, aby se ztratilo ze světa, končí komentář Ján Čarnogurský.