Hold pravicovému extremismu v Oděse

 

Ivan David

4. 5. 2021

Když Oděsa v neděli truchlila nad oběťmi masakru, který se odehrál v tomto černomořském městě v roce 2014, po ulicích pochodovaly skupiny ukrajinských ultranacionalistů, nesoucí transparenty ultrapravicových uskupení a skandující extremistická hesla.


2. května 2014 bylo při střetech mezi členy nechvalně známého „Pravého sektoru“, který má kořeny na západní Ukrajině, a odpůrci kyjevského Majdanu, k němuž došlo několik měsíců předtím, zabito 48 lidí a více než 250 zraněno. 
Většina obětí byla upálena zaživa nebo se udusila vdechováním kouře v místním domě odborů, kde se pokusili před nacionalisty skrýt. Pravý sektor je podezřelý ze záměrného zapálení budovy. Sedm let od tragédie však ukrajinští vyšetřovatelé stále nezjistili viníky – a zřejmě nikdy nezjistí, neboť tito žháři byli a jsou páteří „demokratizace“ Ukrajiny.
V sobotu se na náměstí před Domem odborových svazů shromáždilo mnoho lidí, aby položili květiny a připomněli si památku svých zemřelých. V této oblasti i jinde ve městě byla silná přítomnost policie, posily byly vyslány i z hlavního města Kyjeva.
Ale ukrajinští nacionalisté si již vytvořili tradici pořádat v tento den pochody. Podle ukrajinských médií letošní akce přilákala přibližně 400 lidí. Účastníci demonstrace měli ukrajinské vlajky a transparenty extremistických skupin, včetně Pravého sektoru. Někteří v davu měli sportovní uniformy ve vojenském stylu, jiní byli v černém a skryli si tvář za kukly.
Jejich průvod vedl černý náklaďák, který z reproduktorů přehrával nacionalistické melodie. Vozidlo bylo vyzdobeno vlajkou, na které byl „Wolfsangel“ – historický heraldický symbol, který nacisté používali také jako odznak několika divizí SS. Během konfliktu na východní Ukrajině se objevila na praporech azovského dobrovolnického praporu, který bojoval na straně kyjevských úřadů.
Samozřejmostí byly nejen symboly praporu Azov, který se „vyznamenává“ v bojích proti domobrancům na Donbasse zejména plundrováním a terorizováním civilistů, ale někteří účastnící otevřeně nesli i symboly SS.
Evropská unie, která vidí pravicové extrémisty ve všech, kdo nesouhlasí s její oficiální politikou zejména ve věcech imigračních, na symbolech SS a otevřenému uctívání masového vraha Stěpana Bandery zjevně nic špatného nevidí. Inu, proti Rusku, jak ukázaly poslední události, je i IS dobrým spojencem, kterému je záhodno dodávat zbraně. Natož pak Ukrajina, kde se zavírají televizní stanice i s novináři, ale na to už jsme zvyklí z Turecka. Účel světí prostředky, pravili již otcové jezuité.