Nástupem Bidena k moci se Blízký východ mění v “sud střelného prachu”


11. 5. 2021
  Prvnizpravy.cz

Na Středním východě se vyostřil dlouholetý arabsko-izraelský konflikt, na jehož pozadí se mohou vážně zhoršit vztahy mezi Washingtonem a Izraelem a zvýšit riziko velké války v regionu.

 Již před několika dny na území mešity al-Aksá na chrámové hoře v Jeruzalémě, svatém místě jak pro Židy, tak pro muslimy, došlo před pochodem ke střetu mezi izraelskou policií a Palestinci , který se měl časově shodovat s dalším výročím převodu města pod izraelskou kontrolu po šestidenní válce v roce 1967.

Obvykle v tento den procházejí účastníci pochodu muslimskými regiony. Mnoho Palestinců to považuje za úmyslnou provokaci. Letos se datum pochodu shodovalo s posledními dny svatého měsíce ramadánu.
USA, EU, Rusko a OSN vyjádřily znepokojení nad stupňujícím se násilím a vyzvaly všechny strany k zdrženlivosti. Na tomto základě může dojít ke konfliktu mezi Izraelem a Washingtonem: izraelské úřady požádaly Bidenovu administrativu, aby nezasahovala do eskalace ve východním Jeruzalémě.
Masakr v mešitě
V pondělí 10. května se střetly stovky Palestinců s  izraelskými bezpečnostními silami a házely na ně kameny. Policie použila bleskové rány, slzný plyn a gumové projektily, uvedla agentura France-Presse.
Při střetech byly zraněny stovky Palestinců a několik policistů.  
Izraelská policie uvedla, že pracuje „na vymýcení násilí na Chrámové hoře spolu se zvýšenou aktivitou v jiných oblastech Starého města“.
Izraelská policie dříve rozhodla, že během každoročního pochodu Jeruzaléma zakáže Židům navštěvovat území, kde se mešita nachází.
Po měsíci napětí se zvedla vlna násilí kvůli hrozbě vystěhování některých palestinských rodin z Jeruzaléma.
Izraelský nejvyšší soud měl 10. května uspořádat jednání o odvolání více než 70 lidí, kteří nesouhlasili s rozhodnutím vystěhovat se ve prospěch organizace židovských osadníků. Schůzka byla odložena kvůli nepokojům – Palestinci v šejku Jarrahu házeli kameny na izraelskou policii, policie reagovala omračujícími granáty a vodními děly. Nové šarvátky se odehrály poblíž Damašské brány Starého města.
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu podpořil policejní akci proti palestinským demonstrantům a uvedl, že jeho vláda nedovolí, aby radikální prvky narušily klid ve městě.
 
Násilí roste
Je zajímavé, že propuknutí násilí se shodovalo také s třetím výročím otevření velvyslanectví USA v Izraeli ve východním Jeruzalému dne 14. května 2018 (což Palestinci považují za své území a  skutečně za své hlavní město). Poté vypukly v pásmu Gazy nepokoje, během nichž byly zabity desítky Palestinců.
Přesun velvyslanectví a uznání Jeruzaléma jako „hlavního města židovského státu“ inicioval Trump, který byl ovlivněn mocnou izraelskou lobby, do níž byl zapojen jeho zeť Jared Kushner a  také jeden ze sponzorů Republikánské strany Sheldon Adelson (Biden zatím neplánuje uzavření velvyslanectví).
Biden je naproti tomu, jak uvedl izraelský ministr Tsachi Hanegbi, připraven přijmout tvrdou politiku vůči Izraeli, hlavnímu spojenci USA na Středním východě. Zejména to platí pro izraelsko-palestinský konflikt.
Caroline Glicková, izraelská odbornice a členka rady pro výzkum na Středním východě Centra pro bezpečnostní politiku, je přesvědčena, že s nástupem Bidena k moci se Blízký východ začal měnit v  „sud na prach“.  
 
„Z Afghánistánu do Sýrie a především mezi palestinskými Araby je prudký nárůst násilí. U Bidenovy administrativy a  demokratů jako celku neexistuje žádný rozdíl mezi zahraniční a domácí politikou. Vláda podporuje palestinské Araby, protože Biden a jeho poradci uplatňují stejnou notoricky známou „politiku identity“. V naší zahraniční politice i v naší domácí politice, “říká Glicková.

Profesor Eitan Gilboa, expert na izraelsko-americké vztahy na Bar Ilan University, je rovněž přesvědčen, že za Bidena se politika vůči Izraeli může změnit.

„Biden chce dokázat, že nyní existuje nový Bílý dům a nebudou existovat žádné„ důvěrné vztahy “, jaké měl dříve Netanjahu s Trumpem,“ řekl Gilboa.
(rp,prvnizpravy.cz,strana.ua,foto:arch.)