“Kdybych zabil babičku, co volí Zemana…” Za “potápění migrantů” znovu soud


Rozhovor s Michalem Walterem Kraftem

11. 5. 2021  Parlamentní listy

Pražský soud bude v mimořádně rychlém termínu řešit odvolání Michala Waltra Krafta, poradce poslance Jaroslava Foldyny. Před dvěma měsíci ho odsoudil za podněcování k nenávisti za několik článků na téma migrace. Kraftovi uložil pokutu 30 tisíc korun nebo kriminál. Nyní pro ParlamentníListy.cz naznačuje, že jde o proces na objednávku, jeho obhajoba prý prakticky nemá šanci stihnout předvolat svědky. „Někdo z  nás chce udělat tupá zvířata,“ podotýká k tomu, že lidé se budou bát vyslovit svůj názor.

(na snímku M. Walter Kraft (vlevo) s advokátem Petrem Holým, autor fota Jan Rychetský)

Na sociálních sítích se objevila informace, že 18. května má proběhnout soudní líčení ve vaší záležitosti. Je to pravda?

Protože mám čerstvé zkušenosti s naší justicí, a také protože jsem dbalý rad svého advokáta, musím každé své tvrzení, pokud se tedy nějakého vůbec dopustím, uvést slovy jako: „zřejmě“, „patrně“, „údajně“, „snad“, „možná“ a podobně. Na vaši otázku tedy můžu odpovědět pouze tak, že soudní líčení s Kraftem patrně proběhne 18. května v půl desáté ráno v jednací síni č. 13 v prvním patře Krajského soudu – budova „A“, na náměstí Kinských v Praze 5. Všichni, kdo by se snad chtěli podívat, jsou zřejmě vítáni. Musím však ještě upozornit, že o soudním líčení vím jen z doslechu, protože mi zřejmě zatím nebylo doručeno předvolání. 

Nezlobte se, ale to, kdy proběhne soudní líčení snad můžete říci normálně – bez „možná“, „patrně“ nebo „snad“…

To bych patrně mohl, ale radši nechci nic riskovat. Celý průběh řízení zřejmě dosud byl, a patrně je i nadále, natolik zvláštní, že mě k takové opatrnosti možná opravňuje. Pro všechny udavače také ještě  musím uvést, že jakákoli moje odpověď je pouze citací toho, co na dané téma říkal někdo jiný a já jsem to jenom slyšel. Všechny osoby, které budu citovat, byly buď osoby blízké, takže ohledně jejich identity mohu odmítnout výpověď, nebo osoby neznámé, jejichž věk, výšku, váhu, pohlaví, oblečení a další identifikační znaky si nepamatuji.

Promiňte, nemůžete to říci přímo? Taková řeč je nesrozumitelná.

A přesně to ten neomarxistický dobytek patrně chce – zmrzačit řeč natolik, že se spolu nedokážeme domluvit. A protože řeč je jednou z  hlavních věcí, která nás odlišuje od zvířat, tak se zřejmě dá tvrdit, že z nás někdo chce udělat tupá zvířata.

Tím myslíte politiky?

Některé politiky také, ale především mám na mysli mainstreamová média a  různé politické neziskovky. Tyto dvě skupiny určují, jak bude který politik vnímán veřejností a jaké v důsledku toho budou jeho šance na zvolení. V tomto smyslu se dá říci, že podobu kandidátek politických stran už dnes neurčují politické strany, ale právě média a neziskovky. Česká republika se stala gubernií.

Čí gubernií? To je silný výraz.

Nejspíše těch, kdo výše zmíněné skupiny platí, což jsou většinou různé zahraniční subjekty. Patrně se tedy dá říci, že nás čím dál více ovládají osoby, či entity kolaborující s cizí mocí. Dříve se takovému jednání zřejmě říkalo vlastizrada a bylo přísně trestáno, dnes má takové jednání jiné, podstatně vznešenější, názvy, a je oslavováno. Vlastizrada však zůstává vlastizradou, ať už je nazvána jakkoli. 

Nepřistupujete ale také na jejich hru, když říkáte za každým druhým slovem slova jako „patrně“ „možná“ atd.?

Patrně ano, avšak u mně jde o obranu proti dalšímu trestnímu stíhání. Vám ale zřejmě nic nebrání, tyto slova vypustit a zveřejnit obsah našeho rozhovoru postaru, jako v dobách, kdy se ještě mohlo mluvit tak, aby řeči bylo rozumět. Tím bychom snad mohli být právně krytí oba.

Jaké zvláštnosti ohledně vašeho soudu jste měl na mysli?

Soudní líčení bylo nařízeno zhruba dva měsíce po podání odvolání, což je patrně, a zejména na Prahu, podezřele rychlé. Stejně tak je možná podezřelé i to, že mému advokátovi přišlo oznámení o konání líčení údajně 17 dní před líčením, a to včetně čtyř dnů víkendu. Kdyby člověk byl trochu podezřívavý, tak by si možná až mohl myslet, že takto narychlo nařízené líčení může být motivováno snahou zkomplikovat svědkům obhajoby jejich účast na jednání. Když si člověk totiž spočítá všechny lhůty, které s předvoláním svědků souvisí, tak patrně dojde k závěru, že takto rychle se svědci snad ani předvolat nedají. A protože líčení u krajského soudu je poslední možností, kdy by svědkové obhajoby mohli promluvit, tak bych byl docela rád, kdyby tu možnost opravdu dostali, i když si uvědomuji, že je takový požadavek v naší nekonečně šťastné, progresivně-liberální demokracii nesmírně drzý.

celý rozhovor si přečtěte na Parlamentní listech