Čarnogurský nazval Rusko oporou mezinárodního práva a míru

25. 6. 2021 Sputnik

Rusko je oporou mezinárodního práva a míru, proto má nehledě na stále větší propagandu Západu mnoho přátel v různých zemích, prohlásil bývalý slovenský premiér a předseda Slovensko-ruské společnosti Ján Čarnogurský (na snímku).

„Vidíme, jak v západních zemích sílí každým rokem protiruská propaganda. Nehledě na to roste počet přátel Ruska. Mnozí, včetně z´těch na Slovensku, mají za to, že právě Rusko je oporou mezinárodního práva a míru,“ řekl Čarnogurský ve středečním projevu na 9. moskevské konferenci o mezinárodní bezpečnosti.
Připomněl, že jeho země je členem EU a NATO. Zároveň bývalý premiér poznamenal, že na Slovensku díky mnohaletým a aktivním protestům obyvatel nejsou základny USA nebo NATO. „V důsledku toho není severní křídlo aliance (Polsko a pobaltské státy) a jižní křídlo (Rumunsko a Bulharsko) spojeny základními systémy,“ prohlásil Čarnogurský.
Průzkumy veřejného mínění předních západních agentur v evropských zemích mají podle jeho slov na Slovensku ne moc příjemné výsledky pro jejich organizátory.

„Například na otázku o tom, na čí straně budete v případě konfliktu mezi USA a Ruskem, 20 % lidí prohlásilo, že bude na straně Ruska, a jenom 6 %, že bude na straně USA. Více než 40 % respondentů přede dvěma lety v jednom z průzkumů prohlásilo, že podporuje politiku prezidenta (Vladimira) Putina. Na otázku, kterou kladou pravidelně jednou za dva roky, od kterého státu očekáváte největší podporu v případě mezinárodní krize, odpovídá většina Slováků stejně pravidelně, že od Ruska,“ sdělil Čarnogurský.

Dříve na bezpečnostní konferenci ruský prezident Vladimir Putin varoval před turbulencemi geopolitických procesů a erozí mezinárodního práva. Ruský lídr rovněž obvinil NATO ze zvyšování vojenského potenciálu u ruských hranic.

„Od okamžiku svého založení právě OSN byla a zůstává základem systému mezinárodních vztahů. Hlavním úkolem této autoritativní a všeobecně uznávané organizace je zabránit globálnímu konfliktu, nové světové válce. Právě pod záštitou OSN se mají formovat nová pravidla hry, jinak to bude cesta k chaosu a nepředvídatelnosti,“ řekl Putin.

Rusko podle něj nediktuje svou vůli jiným státům, je ochotné se účastnit řešení globálních a regionálních problémů na rovnoprávném základě.