,,Ani za 50 tisíc dolarů bych se nenechal zabít.” Afghánistán: Generál Šándor natvrdo

Andor Šándor
26. 6. 2021 ParlamentníListy

“Nesouhlasím s názorem pana prezidenta, ke kterému se teď přidává premiér Babiš a někteří další politici, že nemáme odcházet z Afghánistánu. Proboha, co bychom tam dělali? Byli jsme tam dvacet let. Spojené státy nebyly schopny porazit Tálibán, když tam měly sto tisíc vojáků. Dneska v počtu pár tisíc tam žádnou hitparádu proti Tálibánu nepředvedeme,“ myslí si generál v záloze Andor Šándor (na snímku).


Komentuje i diskutovaný případ v Teplicích. „Přiznám se, že mám trošku problém s tím, že v situaci, kdy ten člověk leží na břiše, je zpacifikován, to znamená, že má pouta na rukou i na nohou, tak na něm policista stále klečí. Osobně neshledávám žádný důvod k tomu, aby byl takto zakleknut,“ domnívá se.

V Teplicích policisté zakročili proti agresivnímu narkomanovi, který byl Rom. Ten poté v sanitce zemřel. Romské organizace viní policisty z nepřiměřeného zákroku, viní je, že muž zemřel, protože ho přidusili a jako na podobný ukazují na americký případ černocha George Floyda, což ale pitva vyvrací. Jak tento případ vidí Andor Šándor? „Viděl jsem dvě videa. Jedno, které ukazuje, jak ten muž leží na chodníku a pak mlátí do auta. Ve druhém videu je vidět, jak zasahují tři policisté. Díval jsem se na ně celkem pozorně a přiznám se, že mám trošku problém s tím, že v situaci, kdy ten člověk leží na břiše, je zpacifikován, to znamená, že má pouta na rukou i na nohou, tak na něm policista stále klečí,“ všiml si.

„Osobně neshledávám žádný důvod k tomu, aby byl takto zakleknut. Tím ovšem nemůžu a nejsem schopen tvrdit, že to zakleknutí, které bylo podle mého soudu už zbytečné, způsobilo tu smrt. Nemohu samozřejmě zpochybňovat výsledky pitvy. V případě, že by z toho byl další problém, soudní, tak se může udělat jiná pitva. To všechno lze. Přesto musím říci, že v momentě, kdy je ten člověk zpacifikován, nemůže nic jiného dělat, tak další zakleknutí považuji za zbytečné,“ prozradil.


Každý policista, který takto zasahuje, měl být trénován k tomu, aby se i v takové situaci dokázal ovládat

Je toto zaklekávání používáno nadměrně? „Pravdou je, že v Americe po případu Floyd tento postup nějakým způsobem upravovali. Samozřejmě pokud je proti policii agresivní člověk, který kouše, škrábe, brání se, tak policie musí použít donucovacích chvatů a zákonných opatření k tomu, aby toho člověka zvládla. Myslím si ale, že by každý policista, který takto zasahuje, měl být trénován k tomu, aby se i v takové situaci dokázal ovládat. Aby pochopil, kde je míra nutnosti použít donucovací prostředky už nadbytečná. To se mi zdá jak u Floyda, tak u tohoto Roma, že nebylo úplně doceněno. Argumentovat tím, že to byl feťák, že bouchal do aut, je možná hezké, ale to pořád neznamená, že ho – a říkám nevím, jestli je to ta příčina – že by si zasloužil smrt,“ je přesvědčen generál.

Na videu zveřejněném na iDNES teplický Rom Stanislav bouchá nejdříve rukou do auta, pak i dvakrát hlavou, načež upadne a leží na zemi. „Viděl jsem, jak bouchá rukou. V každém případě bylo jeho chování zvláštní a nevypadalo to vůbec, že by se takto choval příčetný člověk. Ale znovu říkám, i když to byl asi člověk problémový a problematický, tak si stejně nezasloužil smrt. Bylo by dobré, aby toto prošetřila GIBS, protože policie má právo ze zákona používat donucovacích prostředků, ale všechno má mít svoji míru,“ řekl a připomněl některé policejní zákroky na jaře při nenošení masek. „Především ten v Českých Budějovicích, kdy ten policista srazil na zem kluka, který nedělal nic. Kdyby při pádu na dlažbu se bouchl hlavou tak, že by umřel, tak nevím, jak by to kdokoliv byl schopen odůvodnit,“ konstatoval.

„Chápu, že to má policie těžké, že lidé u nás nejsou ochotni se podrobovat pokynům policie. To je bohužel výsledek nabyté svobody po roce 1989, kdy si všichni myslí, že si můžou dělat, co chtějí, a že nemusejí respektovat pokynů policie. To je samozřejmě špatně. Ale tímto si policie těžko vydobude potřebnou úctu ze strany lidí a ochoty podvolovat se těm nařízením,“ domnívá se Šándor. Je v pořádku reakce romských organizací kritizujících zákrok? „Oni vidí, že ten člověk zemřel, mají často tendenci nevěřit většinové bílé společnosti. Budou mít pocit, že pitva byla zmanipulovaná. To je problém současné doby a vztahu menšinové společnosti k většinové a také obráceně,“ řekl.

„Pokud Romové budou přesvědčeni o tom, že se útok stal tak a tak a nebude jasně přijata míra odpovědnosti kohokoliv, tak z toho může být problém. Záleží, jestli se toho někdo chytne a bude tento problém záměrně eskalovat a popuzovat. Víme, co někteří lidé dokážou, aby využili smutku, hněvu, zármutku rodiny a lidí, kteří se k tomu nabalí. Může někde Teplicko zažívat problémy. Může to vyvolávat i pocit nějaké vendety od lidí romské menšiny kdekoliv někde jinde. Ale už jsme tu měli pár příkladů, kdy došlo k úmrtí Romů při potyčkách, a byly protesty. Nikdy to naštěstí nepřerostlo v něco závažného, co by vyvolalo vážné dlouhodobé lokální konflikty soužití Romů s většinovou bílou společností. Tak uvidíme,“ konstatoval. „Tento problém by se měl velmi pečlivě posoudit, se všemi zainteresovanými a s těmi lidmi zásadně pracovat. Nenechat je, aby tento případ tam žil vlastním životem. Myslím, že politici by měli mezi tyto lidi jít a snažit se to tam uklidnit. Aby ten problém nevyeskaloval,“ uvedl Šándor.

Podle mluvčího teplických policistů Vítka, ale třeba i podle ministra vnitra Hamáčka, muže zabily drogy. „Je mi líto každého ztraceného lidského života, je namístě vyjádřit soustrast pozůstalým, ale platí jedna zásadní věc. Toho pána zabily drogy, kdyby je nebral, byl by dosud mezi námi,“ napsal Hamáček na Twitteru.