P. C. Roberts: Summit byl propagační pastí

Paul Craig Roberts 

23. 6. 2021 blog  Paul Craig Roberts

Svou výstrahou, že bude pro Rusko katastrofou, jestliže Navalnyj ve vězení zemře, nastražil
Biden Putinovi past. A Rachel Scottová, redaktorka televizní presstituky ABC, nechala na Putinově tiskové konferenci, konané bezprostředně po Summitu, onu past sklapnout. A to tím, že zde přednesla toto obvinění, tvářící se jako otázka:
„Seznam vašich politických odpůrců, kteří jsou buď mrtví nebo uvěznění, je dlouhý a vy jste znemožnil komukoli, (kdo podporuje opozičního vůdce Navalného), aby usiloval o úřad. Takže má otázka, pane prezidente, je následující: Z čeho máte strach?“

Putin odpověděl, že Navalnyj védomě porušil podmínky svého podmínečného propuštění.

„Neodpověděl jste mi, pane, na moji otázku,“ reagovala Rachel Scottová. „Jestliže všichni vaši oponenti jsou mrtví, uvězněni či otráveni – nevysílá už tento sám fakt zprávu o tom, že o férový politický boj nestojíte?“


Televize CNN, která Bidenově výstraze Putinovi věnovala širokou publicitu, se pochopitelně postarala i o to, aby stejně široký prostor poskytla i konfrontaci žurnalistky Scottové s prezidentem Putinem.

Lidé na celém světě nebyli samozřejmě zasvěceni do toho, co kdo na setkání Bidena s Putinem řekl, a jediným, z čeho mohli informace o Summitu čerpat, byla následná tisková konference. Takže tím, co si z tiskové konference odnesli, bylo, že Putin je tyran, který opozici tráví a vězní. Či řečeno jinak: že Putinovo Rusko není ničím jiným než znovu oživlým Sovětským svazem.

Ať už jsou Bidenovy záměry či Putinovy naděje jakékoli, možnost zlepšených vztahů mezi oběma velmocemi je bez šancí, dokud si Washington podrží své hegemonistické aspirace a dokud bude potřebovat „ruskou hrozbu“ ospravedlňující jak bilionový roční rozpočet vojensko-bezpečnostního komplexu USA, tak i existenci aliance NATO, řídící zahraniční politiku Evropy.

Dejte si uvedená fakta dohromady a ptejte se: Jakou naději vkládal Kreml do Summitu? A stála ta naděje za další modřinu nad Putinovým okem?

Překlad: Lubomír Man