Putin přijal politické rozhodnutí o dedolarizaci

Ljuba Stěpušová
6. 6. 2021 pravda
Před setkáním s Joe Bidenem Vladimír Putin prohlašuje, že Rusko sází na kardinální změnu finančních vztahů ve světě, což zbavuje USA hlavní zbraně – finančních sankcí.

Dolar odchází z FNB, účtování za ropu se nahrazuje digitálním rublem

O tom svědčí několik prohlášení nejvyšších ruských veřejných činitelů.

1. Ve čtvrtek, 3. června, na Petrohradském mezinárodním ekonomickém fóru (PMEF) ministr financí Anton Siluanov prohlásil, že Rusko odstraňuje úspory v dolarech USA ze svého Fondu národního blahobytu (FNB) ve výši 186 miliard, jelikož Washington pokračuje v uvalování sankcí vůči Moskvě.

“Stejně jako Centrální banka jsme se rozhodli snížit vklady FNB do dolarových aktiv”, řekl Siluanov a dodal, že místo tohoto bude FNB investovat do aktiv v euro, čínském jüanu a zlatě.

Očekává se, že po skončení reformování FNB bude podíl aktiv v euro ve fondu tvořit 40%, jüanu 30%, zlata 20%, a japonský jen a britská libra, pravděpodobně, budou činit po 5%. Dříve činil podíl dolaru 35%.

2. O něco dříve hlava Centrální banky Ruska Elvira Nabiullinová prohlásila v exkluzivním interview s CNBC, že digitální měny budou budoucností finančních systémů.

“Domnívám se, že je to budoucnost našeho finančního systému, protože koreluje s rozvojem digitální ekonomiky”, řekla.

Centrální banka zveřejnila v říjnu expertízu o digitálním rublu, v níž se uvádí, že digitální rubl je doplňková podoba ruské národní měny, která bude emitována v digitální podobě Bankou Ruska. Digitální rubl spojí v sobě charakteristiky jak hotových, tak i bezhotovostních rublů.

Podle vyjádření Nabiullinové bude prototyp tohoto rublu hotov ke konci roku 2021, a pilotní testování může být zahájeno v příštím roce. V podstatě to je reálný krok ke zřeknutí se účtování v dolarech, vzhledem k tomu, že mnohé státy (Írán, Čína, Thajsko, Indie) se zabývají podobnými projekty.

3. Na tomtéž Petrohradském fóru náměstek premiéra Ruska Alexandr Novak prohlásil, že Rusko může upustit od kontraktů na ropu v amerických dolarech, když administrativa prezidenta Joe Bidena bude i nadále zavádět cílené hospodářské sankce.

“Nu což, ideálně bychom preferovali neodcházet od dolaru, jelikož to je mezinárodní měna, používaná pro účtování”, řekl Novak CNBC. “Ale pokud naši američtí partneři vytvoří takovou situaci, nebudeme mít jinou volbu, než to postupně dělat”, dodal.

Politické rozhodnutí ve prospěch Číny

V rozhovoru s CNBC vedoucí analytik pro rozvíjející se trhy v BlueBay Asset Manager Timothy Ash charakterizoval rozhodnutí RF zřeknout se dolarových aktiv ve FNB jako “velmi politické” a určené k “zaslání signálu” administrativě prezidenta Joe Bidena v předvečer budoucího summitu s prezidentem Vladimírem Putinem.

“Poselství zní: “Nepotřebujeme USA, nepotřebujeme provádět transakce v dolarech, a jsme nezranitelní vůči dalším sankcím USA”, řekl Ash a dodal, že to lze interpretovat jako příznak toho, že Moskva očekává nové sankce ze strany USA.

V komentáři pro Pravda.ru předseda rady meziregionální společenské organizace “Svaz uživatelů finančních služeb” Igor Kostikov podotknul, že zřeknutí se dolarového komponentu ve FNB “snižuje rizika a závislost na Spojených státech, neboť projednávaly otázku o tom, že by nám uzavřely platební styk ve SWIFT”.

“Vyhnout se ukládání peněz ve Spojených státech je pro FNB docela zákonitý krok ke snížení rizik”, prohlásil Kostikov.

Dodejme, že z ekonomického hlediska je jüan nevýhodný jako způsob pro ukládání, protože jeho kurz se uměle snižuje. Ale zdvojnásobení jüanu ve struktuře FNB de facto znamená přiznání úřady Ruska značné úlohy Číny v dlouhodobém rozvoji ekonomiky Ruska, srovnatelné s evropskou.

FNB začal prospívat a přestal být prostě “airbagem”

Poznamenejme, že FNB se formuje z exportních příjmů z ropy, a ceny ropy od začátku roku vyrostly víc než o 30%. V říjnu roku 2019 Rosnefť přešla na euro jako měnu předvolenou pro všechny nové exportní dodávky surové ropy. FNB vzrostl v dubnu v rublech o 23 miliard, na 13,825 bilionu rublů, v dolarech o 3,6 miliardy, na 185,9 miliardy dolarů, oznámilo ministerstvo financí. Celková výše FNB dosáhla 12% očekávaného VVP v roce 2021, včetně likvidní složky ve výši 7,5% VVP RF.

Vláda navrhla, aby se uskutečnilo financování sedmi projektů z FNB, mezi nimiž jsou:

– modernizace Bajkalsko-Amurské magistrály pro svážení uhlí z Jakutska,
– výstavba rychlostní cesty M-12 Moskva – Nižní Novgorod – Kazaň
– sociálně-ekonomický rozvoj Angarsko-Jenisejského makro regionu.

Celkově si projekty vyžádají 4,9 bilionu rublů.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová