Pýcha předchází pád – aneb jak Finacial Times kázaly pomatencům z východní Evropy o fotbalové nadřazenosti

-vlkp-
30.6.2021 KosaZostra čili vlkovobloguje.wordpress.com

Nedělní podvečer přinesl do českých domácností dlouho nezažitou radost. Národní mančaft, věren své dlouhodobé bilanci, vyprovodil z pavouku letošního ME v kopané favorizované a namyšlené Holandany. Překvapivě pro celý svět. 

Respektive pro celý fotbalový svět. Soupeř, po  opravdu imponujících výkonech v základní skupině, se pasoval sám mezi top favority turnaje a  v této roli jej utvrzovali mnozí. Nizozemský trenér Frank de Boer jen tak mezi řečí před budapeštským zápasem procedil – víme, jak dojít do finále… Po něm si snad pamatoval alespoň cestu na letiště. Kapitán Orantjes -Wijnaldum zase oznamoval světu, že jakmile padne první rasistická zmínka, je připraven on a  jeho mužstvo opustit trávník. To aby ti rasističtí Maďaři v hledišti a  Češi na hřišti věděli, zač je toho loket! Kdyby něco zkusili. Jiného než fotbal. Jenže oni zkusili jen ten fotbal a tenhle namachrovanec opouštěl po  devadesáti šesti minutách trávník s hodně sklopenou hlavou a následujícími herními statistikami:)

Navíc s  vědomím, že oranžoví za celý zápas vůbec netrefili českou bránu.
Proč o tomhle píši? Protože jste den před zápasem četli článek o tom, jak nizozemský premiér Rutte vykřikoval do světa, že Maďarsko musí být s raženo na kolena! Politika sice do sportu nepatří, nicméně v  duchu jsem si říkal, že jestli nějaká vyšší spravedlnost existuje, nesmí tohle v  neděli Holanďanům v Puskas aréně projít. Že by bodlo, kdyby jim nároďák přistřihl hřebínek. A  to jsem ještě nic netušil o článku, který před vyřazovacími boji na ME k turnaji a jeho průběhu vydaly Financial Times! A  jež pohotově a ochotně převzaly Hospodářské noviny. Ti první jej napsali a otiskli, aby nám udělili mnohostrannou lekci. A to jednak fotbalovou, dále z  tzv. vyšších principu mravních a  multikulturních, aby si východní Evropa konečně uvědomila svoji duševní a ideovou méněcennost a  vůbec zaostalost, ti druzí, aby světu ukázali, že i mezi námi jsou ti správně chápající a  smýšlející!

Neumíte si představit, jak skvěle jsem se v pondělí ráno bavil, čtouc následující řádky vševědů v  Financial Times /článek je veřejně nedostupný/ a HN /opět – článek veřejně nedostupný/ :

Ve fotbale Východ nestačí na Západ, železná opona dál stojí, píšou Financial Times před dnešním zápasem Čechů

Při sledování mistrovství Evropy ve fotbale je zřejmé, že Západ je ve fotbale lepší než Východ, napsal britský deník Financial Times u příležitosti osmifinálových zápasů. Dnes od 18.00 v nich nastoupí Češi proti Nizozemcům.

„Při sledování Eura je zřejmé, že pomyslná železná opona stále dělí kontinent. Rozdělení Evropy na Východ a Západ ve fotbale nadále existuje a západní systém funguje líp,“ tvrdí Simon Kuper, komentátor Financial Times.

Ze zemí, v nichž před rokem 1989 vládli komunisté, se do osmifinále dostali jen Češi, Chorvati a Ukrajinci. Rozhodující přitom není to, že bývalé komunistické státy jsou chudší, vždyť Čechoslováci či Poláci měli ve fotbale velké úspěchy i v době, kdy patřili do méně rozvinutého východního bloku. Podle Kupera jde o to, že Západ k fotbalu přistupuje v řadě aspektů lépe.

Článek poukazuje na statistiky, podle nichž se občané západní a severní Evropy hýbou více než lidé z východu. Platí to o rekreačním i o aktivním sportu – ze 17 milionů obyvatel Nizozemska jich 1,2 milionu hraje za nějaký fotbalový klub. Západní státy do svých týmů také integrovaly hráče zahraničního původu. Ti často prožili dětství v chudých čtvrtích, kde ale díky státu měli přístup ke kvalitnímu tréninku pod dohledem vyškolených koučů. Příkladem je třeba francouzský záložník Paul Pogba. Tyto investice se nyní Francouzům, Nizozemcům či Angličanům vrací na hřišti.

Fotbalové akademie ve východní Evropě se naproti tomu podle Financial Times stále nevzpamatovaly z doby těsně po pádu komunismu, kdy byl centrálně řízený trénink talentů většinou zrušen.

Česká či chorvatská reprezentace má podle Financial Times oproti jiným postkomunistickým zemím výhodu v tom, že domácí liga je slabší a netočí se v ní tolik peněz jako v té ruské či ukrajinské. Kvalitní čeští a chorvatští hráči tak brzy mizí do zahraničních soutěží, kde se dále zlepšují. Naopak nejlepší Rusové nebo Ukrajinci vesměs pokračují v bohatých domácích ligách. Ruský tým na turnaji zklamal a předvedl pomalý, zastaralý fotbal. Ukrajinci sice do osmifinále postoupili, ale až ze třetího místa. Ve skupině je předstihli i Rakušané.

Příkop mezi Západem a Východem zahrnuje podle komentátora Financial Times Kupera také hodnoty – zatímco hráči západních celků před zápasem často poklekávají na znamení solidarity s hnutím za práva černochů, východní celky to nedělají.

Ještě výraznějším se pak na Euru stal spor o práva homosexuálů a jiných sexuálních menšin, a to hlavně kvůli kontroverznímu maďarskému zákonu, který homosexualitu z hlediska výuky ve školách v některých aspektech staví fakticky na roveň pedofilii. Na podporu sexuálních menšin se ozvali němečtí nebo nizozemští hráči, nikoliv fotbalisté z bývalého sovětského bloku.

Tak a je to! Trubky na východě jsou nekopové! Jednak proto, že jsou nekopové, jednak proto, že jsou líní se hýbat, pak proto, že jejich fotbalové akademie neumí produkovat hráče, ale především proto, že díky odmítání multikulti nemají své chudinské čtvrti, z kterých mladí zejména barevní mohou uniknout bídě a vykořenění buď přes odvrácenou stranu síly /drogy, zločin, radikalizace/, což nám jaksi zapomněly FT sdělit, nebo přes její světlou stranu – vynikající sportovní výkony, kdy se rázem zařadí mezi elitu společnosti. V takovém případě se ještě mohou, oproti nekopům z  východu navíc spolehlivě opřít o svou lidskou nadřazenost – neb prý bojují, znovu cituji- za práva homosexuálů a jiných sexuálních menšin, a to hlavně kvůli kontroverznímu maďarskému zákonu, který homosexualitu z hlediska výuky ve školách v některých aspektech staví fakticky na roveň pedofilii. Na podporu sexuálních menšin se ozvali němečtí nebo nizozemští hráči, nikoliv fotbalisté z bývalého sovětského bloku.

Nedělní podvečer skutečně názornou lekci poskytl. A  to nejen těm, co věděli, jak se dostat do finále. Ale i  rozdavačům fotbalově morálních lekcí z Financial Times a jejich českým odezíračům ze rtů v redakci Hospodářek.

Dostali ji naprosto zaslouženě. Protože chtěli fotbal vidět demagogicko-politickými brýlemi.

Mohli si ji odpustit, stačilo, aby si elementárně pamatovali – například to, že posledními fotbalovými vícemistry světa se stali -, inu nikoliv Angličané, nikoliv Němci, nikoliv Španělé nebo Italové, nýbrž spolek fotbalových nekopů a zakrslíků kolem Luky Modriče z Chorvatska.

Nevzali na vědomí, že Maďarům z  lopaty unikli oni Němci, co se ozvali na podporu sexuálních menšin 4 minuty před koncem a  to šťastnou polovlastní brankou Maďarů a  to se kopalo v Mnichově! Že náš výběr vyřadil zcela jednoznačně Skoty, také držitelé té morální převahy všeho druhu.

Nejen, že FT ve své bezbřehé namistrovanosti popírá zcela jednoznačnou roli peněz ve fotbale, kdo prostě platí, že kdo má hodně naplněnou pokladnu hraje nahoře. V globálním měřítku. Protože zkoupí to nejlepší, co běhá po zeměkouli a kope do balonu. Že ty obrovské peníze se koncentrují do pouhých pěti národních lig. Což má za následek, že tamní domorodí plejeři jsou každou neděli konfrontováni se světovým výkvětem míče kopaného a tudíž rostou zápas od zápasu, zatímco z východní Evropy tyhle zkušenosti sbírá jen pár legionářů. Ale oni zcela jednoznačně popírají i vliv demografie. Protože až na Rusko, Ukrajinu a Polsko je zbytek té duševně a morálně zaostalé východní Evropy složen z malých států a  státečků, kde přirozeně se urodí méně talentů než ve velkých zemích západní Evropy.

Bylo by toho ještě daleko více, co by se dalo napsat. Ale proč?

FT a české HN zkusili udělat z fotbalového ME politikum podle svého gusta. Tak ho udělali! K mé velké a  nezřízené radosti. Naprosto mne nenapadlo, že bych někdy fandil Ukrajině nebo Chorvatům. Nyní k tomu mám důvod. Doufám, že Ukrajinci porazí Švédy. Chorvati sice vypadli se Španěly. Nicméně po naprosto skvělém vzepětí, kdy dokázali zlikvidovat dvoubrankový náskok soupeře. A v prodloužení doplatili jen na to, že trestuhodně zahodili dvě tutovky, zatímco soupeř využil jediného slabého místa v  chorvatské sestavě – levého beka a přes něj vzápětí svoje šance proměnil.

To nemluvím takové drobnosti, že úřadující mistry světa Francouze vyprovodili z turnaje Švýcaři. V jejichž týmu sehráli hlavní part dva nositelé ryze německých či francouzských jmen, jak je v zemi helvétského kříže obvyklé -Seferovič a Gavranovič….

Ale může být, že Španělé nakonec svého soupeře udolali, protože jako příslušníci západního, správně ideologicky nastaveného státu, disponovali onou morální převahou, kterou jim přece poskytuje vědomí, že bojují za práva homosexuálů a jiných sexuálních menšin, a to hlavně kvůli kontroverznímu maďarskému zákonu, který homosexualitu z hlediska výuky ve školách v některých aspektech staví fakticky na roveň pedofilii. Na podporu sexuálních menšin se ozvali němečtí nebo nizozemští hráči, nikoliv fotbalisté z bývalého sovětského bloku.

A totéž pochopitelně platí o dva exjugoslávce se švýcarským pasem! A Francie v penaltách jistojistě selhala proto, že v  tým byl nějak infiltrován alespoň částečně xenofobií , kterou šíří Marine Le Pen. Takže Mbappé, minimálně částečně rasově diskriminovaný – selhal při penaltovém rozstřelu.

Samozřejmě – nejvíc ze všeho budu držet palce našim, aby nějak udolali rozjeté Dány, I když popravdě řečeno – z nich mám daleko větší respekt než z namistrovaných a předem už se ve finále vidících Holanďanů. Dánové nic a nikoho nepodcení. Vědí, že další vítězství by je dostalo mezi čtyři nejlepší.

Snad v  Baku projevíme jak stejnou dávku pokory a respektu k soupeři, ale také bojovnosti a nasazení jako v Budapešti, ale že se nás bude držet i štěstí. Protože , jak říkával velký fotbalový odborník a trenér Jirka Rubáš blahé paměti – ve fotbale většinou vyhrává ten lepší, ale nezřídka ten šťastnější. Tuhle prastarou poučku jedné z českých trenérských legend zasílám bezplatně jak do redakce FT, tak HN. Protože psát o fotbalu není totéž jako mastit sloupečky o nějaké Pride Parade nebo BLM.

A pokud to v Baku nedopadne? Svět se nezboří. V takovém případě buď bude soupeř lepší nebo šťastnější a možná obojí. Ale nikoliv morálně nadřazenější. Není to totiž Česká republika, která vyváží žadatele o azyl do Rwandy nebo Eritrei.

Psát tenhle sloupek mne věru ani trochu netěšilo. Schopnost těch jedině správných zkazit obyčejným lidem svými idiotskými dogmaty každou radost, a fotbálek rozhodně radostí je, zejména v jeho špičkovém podání, takovou radostí rozhodně je.

Abych nezapomněl ta zkažená radost se mi určitě alespoň částečně vrátí zpět, až zdejší služebně příslušní jedině správní podniknou opět masivní „hvězdičkový nálet“! Čím víc, tím lépe, fízlíci! Koukejte se snažit! Protože pak bude nezvratně potvrzeno, že jsem se trefil přesně.

Takhle byl článek dopsán v  úterý ráno. Jenže tím erupce ideologického blbství, používajícího fotbalový šampionát k prosazování té jediné správné pravdy a ideologie na českých sdělovadlech ani náhodou neskončila. Postarali se o to opět Hospodářky a  v nich konkrétně můj stále větší a větší oblíbenec Ondřej Soukup, cítící nutnost se povozit po Rusku! Ostatně přesvědčte se sami:

Fotbal za časů moru. Do Petrohradu vyrážejí fandové za vítězstvím svého týmu a nákazou koronavirem

První z čtvrtfinálových utkání, která odkryjí nejlepší čtyři uchazeče o letošní titul fotbalových mistrů Evropy, zahájí hvizd rozhodčího v pátek večer v Petrohradu. V moderní Zenit Areně na břehu Baltského moře a před 30 tisíci diváky. Kritici upozorňují, že to bude oslava za časů moru. Není to jen metafora. Rusko bojuje s třetí vlnou koronavirové pandemie, přímo v Petrohradu se šíří mimořádně nakažlivá mutace delta, zvaná též indická mutace. Jen v pondělí podlehlo covidu ve městě 110 lidí.

Konání zápasu to ale nijak neovlivňuje. „Současný nárůst nákazy nic nemění, neexistují žádné plány na přesun utkání do jiného města,“ řekl agentuře AFP mluvčí fotbalové federace UEFA. Dál platí, že se bude hrát v pátek v šest hodin večer středoevropského letního času. Podle informací místního serveru Fontanka.ru zatím úřady zakázaly pouze prodej potravin ve fanzónách, samotné fanzóny ale zůstávají otevřené. Na stadion může přijít zhruba polovina divácké kapacity, což v případě Zenit Areny znamená zmíněných 30 tisíc lidí. Riziko nákazy přitom rozhodně není jen teoretické.

Své o tom vědí například fanoušci ze sousedního Finska. Přicestovali do carského města na Něvě a minulé pondělí tu přihlíželi porážce své reprezentace od Belgičanů. Při návratu mělo 86 fandů na hranicích pozitivní test na covid-19. A zdaleka to nemusí být konečné číslo. Testování vytvořilo na hranici takové fronty, že úřady umožnily asi 800 osobám vstup do země s tím, že mají během 72 hodin přijít na testování. Kdo z nich to udělal, už ale úřady neměly jak zkontrolovat. Média uvádějí příklad fanouška z jihofinské oblasti Kymenlaakso, který se vrátil z Petrohradu, druhý den se nechal testovat, a zjistilo se, že je pozitivní. Předchozí večer jel ale taxíkem, zašel do baru a fotbal zapil s přáteli. Mohl se tedy nakazit až ve Finsku.

Něco podobného zažili i švédští fandové. Ty mohlo při cestě domů hřát vítězství nad Polskem z minulé středy, před pozitivním testem je ale neochránilo. Přinejmenším dva byli testováni pozitivně a hlavní švédský hygienik Anders Tegnell v rozhovoru pro Dagens Nyheter vyzval všechny ostatní fanoušky, kteří byli v Petrohradě, aby alespoň týden zůstali v karanténě.

Zkrátka poselství článku je následující:

Když jedete, co by člověk ze Západu na fotbal do Ruska, riskujete život! To by se vám na Západě stát nemohlo! Rusko opět selhalo a je životu nebezpečnou pastí!!!!

Vážně by se to nestalo na Západě? Já osobně jsem velmi zvědav na covidové statistiky těch, co šíleli v ochozech vyprodané Puskas areny. Asi se budeme po čase dost divit! Přemýšlím, jaké statistiky by asi dodal současný Lisabon, kdyby se hrálo před plným domem i tam…. Ale především, jak by explodovala mutace delta napříč kontinentem, kdyby Wembley také jelo na plnou kapacitu a především – Británie případné fandy z cizích zemí neodradila předem povinnou deseti denní karanténou na náklady dotyčného separovaného! Předpokládám, že ani takový Ondřej Soukup by mi nezkoušel tvrdit, že Britové tu karanténu zavedli proto, aby ty potenciální cizí fandy chránili, ale pouze a výhradně proto, aby redukovali možnost dovozu dalších jiných mutací na ostrovy.

A aby měl písmák Soukup úplně jasno, dám ještě screenshot včerejší covid statistiky Worldometeru. Jistě ho to potěší:

Já na ní čtu, že ač má bezpečná a  správně konající Británie více než 2x méně obyvatel než zlotřilé Rusko, jejich aktuální i dlouhodobá čísla jsou stejná. Což znamená, že UK je pro běžného smrtelníka 2x nebezpečnější! Už se těším na nějaký ten Soukupův článeček, kdy bude varovat před návštěvou britských ostrovů!

Jinak bych se musel domnívat, že akutně se cpal britským hovězím a  chytil nemoc zvanou BSE, v  hodně rozvinuté formě.

To ještě není všechno. Financial Times psaly o  mravní a  ideologické a  tím i  přirozeně /pro ně/ herní nadřazenosti kopáčů ze západní Evropy na těmi duševními zaostalci z jejího východu, které je třeba vytahovat z jeskyní a  setřásat ze stromů. A co nevidí mé staré unavené oči na Seznamu.cz? Tohle:

Ohromná vlna nenávisti! Angličtí fotbalisté čelí lavině rasistických urážek

Zaostalci z  evropského východu nezbývá než zírat v němém úžasu a když konečně nabude hlasu, tak se zeptat – jak je něco takového v  zemi, kde mají Financial Times možné????

Odpovím si sám – hybridní válka, ruští trollové, zkoušející rozdělit Brity a podkopat morálku anglických fotbalistů před zápasem s Němci.

Jo právě tenhle mač začal. Takže teď už opravdu končím. A opravdu moc si zítra užiji elfí úderku a její snahu! Buďte tak laskavi a nasypejte mi nejméně tisíc hvězdičkových hodnocení! Předem děkuji!