Afghánské probuzení aneb marné bombardování

František Roček
26. 7. 2021 prvnizpravy.cz

Afghánci se probudili v červenci do bezvýchodnosti. Cokoliv se stane, dopadne pro kábulskou vládu špatně. Na webu Prvnizpravy.cz jsme četli 24. července 2021, že hodní Američané bombardují zlé Talibánce, kteří již okupovali přes polovinu Afghánistánu. Bombardování s křížkem po funuse bylo očekáváno a  mine se účinkem, upozorňuje publicista František Roček.

(publicista František Roček)

V době, kdy USmani a jejich pomocníci z NATO odlétali v polovině roku z Afghánistánu, Američané neprovokovali Taliban bombardováním jejich hrdlořezů, aby tím pomohli vládní afghánské armádě.

Protože po 15. 7. již v Afghánistánu nejsou téměř žádní vojenští gážisté z NATO, mohou USA využít opět své technologické převahy k bombardování vybraných cílů Talibanu. Píše se o úderech Američanů v oblasti Kandaháru.

Bombardování jaksi, aby se neřeklo

Aby po útěku z Afghánistánu neměly USA úplně z  ostudy kabát, po odchodu vojsk zasáhly, protože již nemohl Taliban americké vojáky ohrozit. Kromě toho důvod amerického bombardování byl i  mediální: Talibanci měli zabít nejméně 100, v jiné variantě několik set, lidí – úředníků, policistů, vojáků a sympatizantů vlády. Že se o tom psalo v médiích, museli Američané reagovat nějakým divadlem. Jediný prostředek, který Američanům zůstal, bylo házení bomb a raket z nebe.

Např.: „Média informovala, že 19. července jednotky Talibanu zastřelily dva syny člena provinční rady Fida Mohammada, který měl údajně blízký vztah se zesnulým kandahárským, generálem Abdulem Raziqem, kterého Taliban zabil v roce 2018. Za vlády Raziqa byla kandahárská policie zodpovědná za mučení, stovky zmizení a mimosoudní zabíjení zajatých bojovníků Talibanu a  podezřelých stoupenců Talibanu, kmenových rivalů a dalších civilistů…

Samozřejmě, když dochází k ozbrojené změně režimu, je rozumné umlátit nebo postřílet odpůrce, aby si snad nezačali myslet, že by nebylo od věci dát se na partyzánský odpor.

Proto krvavé čistky Talibanu nepředstavují nic, s  čím by se nepočítalo. Vítěz bere vše. Proto také v Afghan Times čtenáře poučili o triku Talibanu: „… řekl členům afghánských národních obranných a bezpečnostních sil (ANDSF), včetně policie, která byla hlavní bezpečnostní silou v Kandaháru, aby se u nich zaregistrovali a  dostali dopisy zaručující jejich bezpečnost, oznámil místní aktivista. Ti, kteří se zaregistrovali, se musí hlásit Talibanu jednou měsíčně. Jednotky Tálibánu se vydaly do domovů některých členů ANDSF, kteří se zaregistrovali, vzali je do vazby a zabili neznámý počet z nich…“ Slibem nezarmoutíš

Afghánští zákonodárci žádali USA nejen o logistickou pomoc. Bílý dům přislíbil trvalou podporu, „ale zastavil se před slibem pokračující údržby nebo útoků dronů na vybavení Talibanu“ .

V souvislosti s tím médii proběhlo, že USA provedly v posledních 30 dnech asi „půl tuctu” náletů po celém Afghánistánu, ve snaze o podporu afghánských bezpečnostních sil, které se pokoušejí udržet Taliban na uzdě.

Z velké části útoky provedly drony s cílem zničit Talibáncům kořist – americkou vojenskou výzbroj, a v některých případech byla snaha z Talibanců udělat mrtvoly.

USA stojí za nálety v Kandaháru, kde v minulých dnech postupovaly síly Talibanu, i proto, že pád provinčního hlavního města Kandaháru do rukou Talibanu by byl velkým symbolem krachu prozápadní vlády.

Taliban bombardování vítá

Velkým paradoxem je, že stratégové Talibanu jsou (potichu) s americkými nálety spokojeni, protože podle oficiálního zástupce hnutí Taliban Zabihullah Mujahid to Taliban bere jako porušení dohod mezi Spojenými státy a Talibanem, což ponese „negativní důsledky“.

Čili, čím více budou Američané bombardovat, tím radostněji budou Talibanci řádit, protože za to mohou USA. Neboť USA porušily dohodu o tom, že zmizí z Afghánistánu, propadnou se do země a  budou držet hubu a krok.

Dnešní pozici USA vůči Afghánistánu lze shrnout do konstatování: Co od července 2021 Američané udělají, vždy to bude bez východiska…