Z bláta do hnoje, popsal docent Valenčík volební vítězství opozice. Pátá kolona, velká vrbětická blamáž…


Rozhovor s Radimem Valenčíkem

7.7.2021 ParlementníListy

„Volby nebudou rozhodování o tom, zda z bláta do louže, ale o tom, zda z bahna do hnoje.“ Preference ANO rostou v logice výběru „nejmenšího zla“. Vysokoškolský pedagog docent Radim Valenčík analyzuje předvolební situaci a vrací se i ke kauze Vrbětice. Pokud by vláda skutečně chtěla odškodnění a ne jen poštvat naše občany proti Rusku, podala by žalobu. „Pokud to neudělá, pak se to může jevit jako absurdní, ale je to spíše křivárna.“ V rozhovoru také upozorňuje: „Proti blbům, kteří de facto říkají, že tornádo bylo Boží trest uvedené oblasti za to, že příliš mnoho obyvatel zde volilo Zemana, nelze dělat nic.“ Docent přidává v závěru i nápad, co dělat, pokud by to někdo se zvýšením role elektromobility myslel vážně a dodává: „Snaha jít cestou ekonomiky založené na diktátu globálně ovládané přerozdělovací moci je stále čitelnější. Je na čase se efektivně bránit.“

Většina předcházejících volebních průzkumů favorizovala Piráty a STAN před hnutím ANO. Byl předpoklad, že budou ve vládě Piráti se STAN společně s koalicí Spolu. Myslíte si, že je to pravděpodobné a co by to pro nás znamenalo?

Zjednodušeně řečeno, problém je v tom, že strany vládní koalice jsou špatné, ale strany opozice, ty takzvaně „demo“ i ty takzvaně „nedemo,“ jsou většinou ještě horší. Volby nebudou rozhodování o tom, zda z bláta do louže, ale o tom, zda z bahna do hnoje. Piráti, STAN, ODS, TOP 09 a KDU-ČSL se zcela zjevně projevily jako pátá kolona současné globální moci. A bude nás to hodně stát. Vlastně už stojí. Reprezentace ANO a ČSSD jsou slabé a vydíratelné. Nechaly se pátou kolonou dotlačit k fatálním chybám v oblasti koronavirové epidemie a vztahů s Ruskem. Za „Velkou vrbětickou blamáž“ ponesou od dějin hodně špatný cejch.

KSČM i ČSSD selhávají jako programové strany, tj. strany, které znají příčiny problémů a ukazují lidem, jak se zapojit do jejich řešení. Proto jsou vyprázdněné a neatraktivní. SPD spadla do připravené léčky, že covid je jen podvod, což ji bude neustále připravovat o voliče, kteří se s dopady epidemie setkají. A těch bude ještě dlouho přibývat. Přísaha je velká neznámá. Takže shrnu: Největší nebezpečí je v selhání celého politického spektra, navíc i uvnitř jednotlivých politických stran je situace neradostná. Po volbách nás čekají asi těžké chvíle.

Piráti mají stále v programu přijatelnou verzi reformy penzijního systému, ale to, jak jsou globální mocí ovládáni v oblasti zahraniční politiky, představuje jedno z největších rizik pro naši zemi.

Měli by tedy zpozornět voliči, co se týká Pirátů a STAN nebo ODS v některé konkrétní otázce?

Stačí, když se poctivě seznámí s dostupnými materiály ke kauze Vrbětice a začnou používat rozum. Tady jsem dal dohromady takový souhrn. Mj. požadavek, který vznesla vláda ve vztahu k Rusku, je podraz na českou veřejnost a vrbětické občany zvlášť. Vláda chce, aby se Rusko přiznalo k tomu, co patrně neudělalo, dokonce chce, aby tím napomáhalo krýt velkou lumpárnu, kterou měl výbuch zahladit. Pokud by vláda skutečně chtěla odškodnění a ne jen poštvat naše občany proti Rusku, podala by žalobu. Právně a argumenty podloženou žalobu na Rusko. Pokud to neudělá, pak se to může jevit jako absurdní, ale je to spíše křivárna. Ale podívejme se, kdo vládu k takto nesmyslnému chování tlačí…

Preference hnutí ANO rostou. V době pandemie každopádně převládal klesající trend. Po čase, jak podle vás hnutí ANO zvládlo epidemickou krizi?

Preference ANO rostou v logice výběru „nejmenšího zla“. Ale epidemickou krizi zvládalo a zvládá špatně. Připomeňme si, k čemu všemu se nechalo ANO dotlačit opozicí. Včetně „vánočního rozvolnění“, které přineslo hodně „veselé Vánoce“. A k čemu se ANO nechalo dotlačit opozicí v kauze Vrbětice… Občan, který chápe současnost, je před těžkou volbou – volit ty, kteří to dotlačili do průšvihu, nebo ty, kteří je k tomu dotlačili?

Světem se šíří nakažlivější koronavirová varianta delta a výjimkou nejsou ani státy v asijsko-pacifickém regionu. Zatímco většina z nich se vrací k přísnějším opatřením, Singapur se rozhodl pro jinou cestu. Všechna omezení plánuje zrušit a přestane dokonce počítat denní přírůstek nových případů, uvedla CNN. Podobný přístup plánují i v Británii, kde se nebude nutné prokazovat potvrzením o prodělaném očkování. Co říkáte na tento přístup?

S tím Singapurem je to přece jinak. Tady se CNN pokouší hrát určitou hru a Novinky to papouškovaly po ní. Jak chcete počítat nové případy, když skoro žádné nejsou. Již několik měsíců je jich mezi 20 až 30, dnes dokonce jen 10 a žádný trend zvyšování není. Zde se můžete přesvědčit. Novinky šly dokonce tak daleko, že zveřejnily zfalšovaný graf, který nazvali „Sedmidenní průměr na sto tisíc obyvatel“, ale neuvedly čeho. Žádný podobný graf ve zdrojích, na které se Novinky odvolávají, jsem nenašel. Tady je ten článek v Novinkách i s grafem. Je to součást psychického tlaku.

V Singapuru naopak zůstává velmi přísné trasování, o kterém si můžeme nechat jen zdát, resp. které bychom u nás nazvali zavedením totality. Některá opatření Singapur ruší, protože již nejsou nutná. Ale import epidemie z ciziny si velmi hlídá. Pokud jde o Británii, tak ta spoléhá na to, že jejich vakcíny zabránily vzniku těžších případů. To je pravda. Počet nových případů však rychle narůstá a je otázka, zda to nebude mít dopad i na průběh případů. Stále se domnívám, že když koncentrace nákazy dosáhne určitého stupně a portfolio nákazy se určitým způsobem diverzifikuje, začne být virus agresivnější. Uvidíme.
(celý text rozhovoru najdete zde)