Co Hamáček doopravdy vyzradil o působení českých zpravodajských služeb v Rusku? A jaké rezidentury pomohl skutečně rozbít?

Agentura EXANPRO
4.8.2021 EXANPRO
Specifická analýza a hodnocení (12104)

Na konci května 2021 se v českých médiích objevila zpráva o tom, že ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ohrozil práci českých zpravodajských služeb*. Mělo se tak stát, když se v souvislosti s kauzou „Vrbětice“ vyjadřoval ke stahování českých zpravodajců* z Ruska. Hamáček k této záležitosti mluvil v pořadu České televize „Události, komentáře“ vysílaném 19. dubna 2021.

Na Hamáčkův sporný výrok jako první upozornil portál Seznam Zprávy, který se na uvedené téma dotazoval několika osob včetně bývalých funkcionářů jedné z českých zpravodajských služeb. Jmenovaný portál na toto téma uveřejnil dva články. Oba články byly publikovány 31. května 2021 (dopoledne a večer) a měly následující názvy:

První článek je součástí publicistického pořadu Terén, který je vytvářen formou krátkých videí. Osmiminutové video na diskutované téma je v úvodu článku. Druhý článek je přepis rozhovoru s bývalým zástupcem ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace* Janem Paďourkem. Část rozhovoru byla zahrnuta do videa v prvním článku.

Problematická část Hamáčkova vyjádření měla následující obsah:

„My jsme těch posledních pár dnů seděli do noci na Ministerstvu vnitra, seděli jsme tam s šéfy tajných služeb a dělali jsme vše pro to, aby ti lidé, o kterých teďka hovoříte, nemuseli ani speciálem, ani autem, aby prostě ruská strana o nich nevěděla a v poklidu zmizeli, protože těm by asi nehrozilo jenom vyhoštění.“ 

Ve výše zmíněných článcích zveřejněných na portálu Seznam Zprávy si můžete přečíst či poslechnout, jak Hamáčkův výrok hodnotili bývalí zpravodajští funkcionáři a další osoby. Zaznělo tam několik zajímavých věcí, ale o hodně věcech se nepsalo ani nemluvilo, přičemž některé z nich jsou skutečně zásadní.

Vše pochopitelně začíná u Hamáčkova výroku, který je nutné analyzovat slovo po slově. Uvidíte, že tento rozbor až do jednotlivých slov odhalí, že výrok obsahuje tři základní rozpory se skutečnou situací. Dále se pak dobereme, co Hamáček ruské straně doopravdy vyzradil o působení českých zpravodajských služeb v Rusku, a jak ruská kontrazpravodajská služba* FSB* postupuje v případě vyhoštění většího počtu cizích diplomatů. A v neposlední řadě se pokusíme vysvětlit, proč se Hamáček takto vůbec vyjadřoval a jaké rezidentury vlastně pomohl rozbít, a také to, co všechno odhalil o svých vlastních zákulisních praktikách.

Jinou zajímavou věcí, o které dosud nikdo nemluvil, je poněkud opožděná reakce ruské vlády. Ruská strana totiž nereagovala na Hamáčkův výrok, který zazněl 19. dubna, ale až na články na portálu Seznam Zprávy publikované 31. května. Příkladem je článek z 2. června uveřejněný na serveru Novinky.cz pod titulkem „Čekáme, až Praha vysvětlí činnost svých špionů u nás, reagují Rusové na Hamáčkovo uřeknutí“. Také tuto zvláštnost objasníme v další části zpravodajského produktu.

Přístup k celému produktu získáte po uhrazení předplatného. Předplatit.