Lekce pro svět: šest důvodů úspěchu Talibanu. Důsledky porážky v Afghánistánu pro USA a Evropu. Důsledky vítězství Talibanu pro Rusko. Kdo uzná nový starý Afghánistán?

Ljuba Stěpušová, Jelena Timoškinová25. 8. 2021

Návrat Talibanu k moci v Afghánistánu byl natolik překotný, že to vyvolalo údiv na celém světě. Jaké jsou důvody a důsledky.
Afghánistán žádá, aby se nezasahovalo do jeho záležitostí
V pondělí, 16. srpna, oficiální zástupce afghánských Talibů Mohammad Naim prohlásil, že válka v zemi skončila a seskupení si přeje mírové vztahy se světem.
Prohlášení bylo učiněno den poté, co afghánští Talibové vstoupili do Kábulu, a prezident Ašraf Ghani opustil zemi, když prohlásil, že se chce vyhnout krveprolití a konfliktu.
“Žádáme všechny země a organizace, aby se k nám připojily a pomohly řešit jakékoliv otázky”
, řekl Naim v rozhovoru s televizním kanálem Al Jazeera TV.

Podle jeho slov Taliban vidí plody svého úsilí a obětí během 20 let a přijme politiku nevměšování se do záležitostí jiných výměnou za nezasahování do Afghánistánu.

“Dosáhli jsme toho, oč jsme usilovali, a sice svobody naší země a nezávislosti našeho národa. Nedovolíme nikomu použít naši zemi pro míření na kohokoliv, a nechceme způsobovat škodu jiným. Nemyslíme, že zahraniční síly znovu zopakují neúspěšné zkušenosti v Afghánistánu”, řekl Naim.

USA zakusily v Afghánistánu ponížení – “druhý Saigon”

Události v Afghánistánu jsou význačné náhlým zhroucením místního proamerického režimu. Minulý měsíc prezident Joe Biden rozhodně ujišťoval, že stažení amerických vojsk z Afghánistánu se nebude podobat pádu Saigonu po skončení války ve Vietnamu.

Během svého projevu k novinářům v Bílém domě 8. července Biden řekl, že Taliban není ani “vzdáleně srovnatelný” s armádou Severního Vietnamu “z hlediska možností”.

“Nenastane okamžik, kdy byste viděli, jak lidi sundávají ze střechy velvyslanectví Spojených států v Afghánistánu. Je to absolutně nesrovnatelné”, řekl Biden.

Ale v neděli, 15.srpna, po útoku Talibů na Kábul a pádu afghánské vlády jsme to viděli.

Proč Taliban zvítězil tak rychle?

Za prvé, Afgánce unavilo, že USA jim diktují, jak mají žít. Okupace, nikoli demokracie – tak hodnotí obyvatelstvo americkou přítomnost. Proto Talibové nebojovali, ale přijímali kapitulaci.

Za druhé, přitažlivá ideologie. Demokratizace podle amerického vzoru dovedla k vytvoření nové privilegované kasty – “překladatelů” u krmelce, zbývající však jak byli chudými, tak i zůstali. Talibové ale hlásají socialismus s islámskou tváří – myšlenka rovnosti a spravedlnosti spekuluje s klasickými náboženskými kánony a sakrálními ideály nesmrtelnosti a vzkříšení v ráji.

Za třetí, armáda vládních sil byla špatně připravena. Spojené státy utratily 83 miliard dolarů na školení a vyzbrojení afghánských sil o počtu 300 tisíc osob, což víc než čtyřnásobně převyšuje počet bojovníků Talibanu. Ukázalo se však, že tato armáda není bojeschopná.

Jak řekl Pravda.Ru vedoucí střediska aplikovaných politicko-vojenských výzkumů MGU M. V. Lomonosova (MGU), kandidát vojenských věd, generálporučík v záloze Jevgenij Bužanský, “Američané neumí připravovat, praxe ukázala, že ze všech těch, koho připravovali, nikdo zvláštních úspěchů nedosáhl”.

“Gruzínce usilovně připravovali, ale v roce 2008 se sebrali a utíkali, i když Saakašvili říká, že tam hrdinně bojovali. Totéž je i s Afghánistánem”, podotknul expert.

Jak řekl Pravda.Ru ředitel Centra studií zemí Blízkého východu a Střední Asie Semjon Bagdasarov, armáda, připravená Američany, měla nízkého bojového ducha a vědomí toho, že přijde doba a Talibové vezmou pod kontrolu Afghánistán.

Za čtvrté, vůdce, prezident Ašraf Ghani, nebyl Afghánci respektován. 11. srpna odlétá do obklíčeného města na severu Mazáre Šeríf, aby shromáždil své síly a říká: “Nebojte se, hoši, mám plán!” Ovšem v té době probíhá kapitulace stovek afghánských vojáků v sousedním Kundúzu, a v noci je obsazeno hlavní město deváté provincie Fayzabad. Američané jej učinili loutkou dokonce pro “překladatele”, když jej odstranili od vyjednávání s Talibanem. Z jejich výsledků se nečekaně dověděl, že musí pro nastolení míru osvobodit pět tisíc vězněných teroristů.

Na rozdíl od Ghaniho vedení Talibů jsou zkušení a ctění bojovníci. Semjon Bagdasarov poukázal na dobrou práci hnutí Taliban v informačně-propagační a personální práci s mnohými veliteli afghánských jednotek…

Za páté, výborné financování. Podle slov mulláha Jakuba, příjem skupiny v lednu-březnu roku 2020 tvořil 1,6 miliardy dolarů. To odpovídá přibližně třetině celkového příjmu afghánské vlády.

Hlavními zdroji financování Talibanu jsou: výběr daní na kontrolovaném území (50% před zahájením stahování vojsk USA), obchodování s drogami, těžba nerostů a obchodování s nimi, uvádí to zpráva OSN.

Taliban měl zisk asi 464 milionů dolarů díky těžbě užitkových nerostů a zavedení daní na těžaře mědi, ropy, plynu, kobaltu, zlata, železa, lhitia a lazuritu”, je uvedeno ve zprávě.

Za šesté, Talibanu se podařilo obejít se bez citelných výdajů na vyzbrojení, když byl Afghánistán zaplaven zbraněmi v době sovětské přítomnosti v letech 1979–1989. Nyní seskupení disponuje celým arzenálem opuštěných současných zbraní vládních vojsk.

Důsledky porážky v Afghánistánu pro USA a Evropu

USA nesplnily na sebe vzaté závazky ohledně zajištění bezpečnosti diplomatů a místních pracovníků, kteří působili ve spřátelené vůči nim administrativě v Afghánistánu. To je podnět pro všechny ostatní, aby se zamysleli nad spojenectvím s Washingtonem.

Pro Washington nebude snadné znovu mobilizovat své spojence v NATO, aby opět působili koordinovaně. Evropa nyní bezradně sleduje chaos. 27 evropských států se samostatně pokouší stáhnout své občany z “druhého Saigonu”. A v tomto národnostním egoismu zapomněli na několik stovek rodin pracovníků diplomacie EU, o jejichž osudu nyní nikdo neví. Závěr: Evropa musí popřemýšlet nad tím, co bude představovat v globálních válce.

Důsledky vítězství Talibanu pro Rusko

Nebezpečí nespočívá v přímém střetu s Taliby, ale v prosazování jejich ideologie v muslimských republikách. Klesající životní úroveň a kvalita života obyvatelstva středoasijských států vedla k tomu, že talibská hesla demokratického islámu se stala velmi velmi přitažlivými pro obyvatelstvo regionu (zejména ve Ferganské kotlině, která se už nyní nazývá etnopolitickou atomovou bombou regionu).

Odtud půjdou ideje do RF. Oba dotázaní Pravda.Ru experti vyjádřili jistotu, že Rusko není připraveno čelit Talibanu v tomto směru.

Kdo uzná nový starý Afghánistán?

Talibové vyhlásili vytvoření Islámského emirátu Afghánistánu, který už existoval od roku 1996 do roku 2001 na většině území Afghánistánu (90%). V roce 2004 se emirát obnovil na severu Pákistánu v podobě Islámského státu Vaziristánu. Islámský emirát Afghánistánu byl svého času uznán Pákistánem, Saúdskou Arábií a SAE.

Na územích kontrolovaných Taliby fungují zákony šaria. Jakmile se nadšení ze závratného vítězství trochu uklidní a nová vláda Afghánistánu získá alespoň minimální uznání ve světě, Talibové všechno “překladatelům” připomenou.

Mezinárodní uznání bude záviset na tom, jaká to bude vláda, řekl Jevgenij Bužanský:

“Nakolik to já chápu, zatím v této souvislosti probíhají vyjednávání. Pokud to bude přechodná vláda – uznají, pokud to bude vláda, v níž budou i jiné síly kromě Talibanu uznají. Pokud to bude pouze Taliban se svým soudem šaria, tak Západ je určitě neuzná. Co se týká nás a Číny – nejsem si jistý”.

Semjon Bagdasarov se domnívá, že je to otázka času.

“Myslím, že Číňané je mohou uznat první, pak nějaké arabské státy, a dále – uvidíme”, podotknul expert.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

Opublikováno 16. 8. 2021

5 4 hlasy
Hodnocení článku
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 2 lety

Foldyna: Znám východisko ze slepé uličky, do které politici vtlačili vztahy mezi Moskvou a Prahou
https://cz.sputniknews.com/20210825/foldyna-znam-vychodisko-ze-slepe-ulicky-do-ktere-politici-vtlacili-vztahy-mezi-moskvou-a-prahou-15611440.html

Robejšek o solidárnosti a Afghánistánu: Někdo by mohl říci, že solidarita je jméno pro vazalství
https://cz.sputniknews.com/20210824/robejsek-o-solidarnosti-a-afghanistanu-nekdo-by-mohl-rici-ze-solidarita-je-jmeno-pro-vazalstvi-15603121.html

cablik
cablik
před 2 lety

Nelze islámským fanatikům vnucovat rádoby západní hodnoty a proto tak rychle Taliban zvítězil. Armáda vycvičená USA tomu nevěřila a dělali to jen za prachy.

Pave1
Pave1
před 2 lety

“Důsledky vítězství Talibanu pro Rusko – Nebezpečí nespočívá v přímém střetu s Taliby, ale v prosazování jejich ideologie v muslimských republikách.” JJ, tohle Amíci (ti, co to řídí) umí, dělat jiným problémy. Všude je to rozvrtaný, v Sýrii a Libyi džihád, na Ukrajině post-náckové, ale všude kecy o zavádění demokracie a svobody. Včera vyšel v USA v mainstream novinách článek,… Číst vice »

Bredy
Bredy
před 2 lety

Trump prohlásil ,že by se rád vrátil s armádou do Afghánistánu. I když se říká ,že opakování je matka moudrosti tak v tomto případě je moudrost nahrazena blbostí.

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  Bredy

A taky se říká,že tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu….a sto krát nic umořilo vola.

Wiloni
Wiloni
před 2 lety
Odpověď uživateli  Bredy

Nechť vyrazí …
Biden Taliby vyzbrojil, tak se může Donald historicky znemožnit.
Americká armáda už na to prostě nemá a ani prachy už nejsou na podobné hrátky.