Polský tranzit není obnoven: Ceny plynu a elektřiny v EU nadále rostou

13.8.2021 EuAsiaDailyPrvníZprávy

Po požáru v závodě Gazprom poblíž Nového Urengoje se dodávky ruského plynu přes Polsko neobnovují. V důsledku toho ceny plynu a elektřiny v EU nadále rostou.

Cena plynu na evropské burze TTF s dodávkou v září dnes stále rostla a dosáhla 563 USD za tisíc metrů krychlových. Spotové dodávky plynu „během dne“ nebo „následující den“ se obchodují o něco levněji.
(Na snímku detail potrubí polsko-ruského plynovodu)

Od konce června se ceny plynu na evropských burzách zvýšily o více než 180 USD. Nyní je jedním z důvodů růstu polský tranzit ruského plynu. Od 30. července se snížil z 3,4 milionu metrů krychlových za hodinu na 2 miliony metrů krychlových. A od 5. srpna, kdy v závodě na přípravu kondenzátu pro dopravu u Nového Urengoye vypukl požár, až 950 tisíc metrů krychlových. Ve dnech 6. až 10. srpna obnovil Gazprom dodávky přes plynovod Yamal-Europe do Německa až 1,5 milionu metrů krychlových. Podle německého provozovatele Gascade se však dnes opět potopily na 800 tisíc metrů krychlových denně.

Ve srovnání s červencem je denní rozdíl více než 60 milionů metrů krychlových, přičemž první srpnové dny – více než 30 milionů a poslední dny – 15 milionů metrů krychlových.

Rusko je nyní jediným zdrojem pro Evropu, který může rychle a výrazně zvýšit dodávky plynu. Dodavatelé LNG zároveň přesměrovali náklad do výnosnějších zemí v Asii a Jižní Americe. Situace na plynovodu Yamal-Europe proto ovlivňuje trh, který již nyní pociťuje nedostatek plynu a vysoké ceny.

Brusel plánuje přecházet na zelenou energii, zatímco nyní se v Evropě hoří energetická krize. Kvůli nedostatku plynu vyletěly velkoobchodní ceny nejen za palivo, ale i za elektřinu. V některých zemích EU zvyšují tarify pro běžné občany, v jiných snižují daně, aby „komunální poplatky“ nešokovaly běžné lidi.

Náklady na elektřinu na burzách v zemích EU dnes nadále rostly. Ve Španělsku byl stanoven další historický rekord – 115 eur za megawatt, zatímco ve Francii a Německu velkoobchodní ceny přesahovaly 100 eur za megawatt. S elektřinou se začalo obchodovat za tříciferné ceny v Dánsku i jižním Švédsku.

Mezitím se situace s dodávkami nemění a Gazprom neoznámil čas obnovení polského tranzitu. Po požáru v závodě na přípravu kondenzátu pro přepravu poblíž Nového Urengoy společnost slíbila analyzovat jeho dopad na vývoz plynu a včera informovala Vedomosti, že například dodávky LPG po železnici se plánují obnovit až v druhé polovině srpna .