Rostislav Iščenko: Článek Putina se týká nejen Ukrajiny. Moskva varovala postsovětské země: konflikty s Rusy povedou ke ztrátám území

Mnohé republiky získaly od ruského národa jako dárek obrovské území s ruskými lidmi, kteří tam žijí. Bylo by správné, kdyby při odchodu ze Sovětského svazu tato území vrátily.

Varování Vladimíra Putina před tím, že Rusko nedovolí použít ke škodě svých zájmů bolševiky odtržené historické ruské země, je varováním nejen pro Ukrajinu, ale také pro všechny postsovětské země. To ve vysílání kanálu Govorit Moskva prohlásil politolog Rostislav Iščenko, oznamuje korespondent PolitNavigatora.

“Rusko hodně zesílilo v globálním rozsahu proto, aby mělo možnost ve svém regionu prudce a ostře reagovat, doslova pouze v posledních letech.

Předtím bylo nuceno volit – provádět globální politiku nebo se uzavírat vyjasňováním vztahů se svými sousedy. A volba byla uskutečněna ve prospěch globální politiky. Protože jinak by Rusko nebylo s to vrátit si status velké mocnosti, ale zabývalo by se tím, že by si vyjasňovalo se sousedy, čí národ je starobylejší a komu jaký čtvereční kilometr patří”, řekl Iščenko.

“To se ale i nyní děje, ale, možná, ne v takovém rozsahu”, podotknula moderátorka.

“Když se to nyní děje, není to problém, vysvětlil politolog. Protože nyní to bude probíhat v těch případech, když se sousedi nebudou chovat adekvátně. A v těch případech, kdy nepochopí, že epocha, kdy bylo možné honit Rusy na svém území hlava nehlava, a Moskva tehdy nad tím zavírala oči, protože byla nucena zvolit, o co bojovat, je pryč”.

Iščenko konstatoval, že je třeba se vší vážností chápat teze nedávno zveřejněného článku ruského prezidenta o Ukrajině.

“Když Putin psal tak zvaný článek o Ukrajině (bylo to, mimochodem, ne o Ukrajině, byl to článek o novém postavení Ruska v postsovětském prostoru), zcela průhledně tam napsal, že nejen Ukrajina, ale mnohé republiky získaly od ruského národa jako dárek obrovské území s ruskými lidmi, kteří tam žijí. A že by bylo správné, kdyby při odchodu ze Sovětského svazu tato území vrátily.

Mohli bychom říci, že je to abstrakce, ale v politice abstrakce nebývají, prostě abstraktní mudrování o tom, co by bylo správné a spravedlivé. Ale tím spíš to není abstrakce, protože se to stalo  politickou praxí poté, co Ukrajina vrátila Rusku Krym”, uzavřel Iščenko.

 

Moskva varovala postsovětské země: konflikty s Rusy povedou ke ztrátám území

Země postsovětského prostoru, kde se budou provokovat konflikty mezi národy, ztratí území s ruským obyvatelstvem, prohlásil Rostislav Iščenko.

“Předpokládáme, jaká může být reakce Ruska na základě toho, jak už reagovalo na podobné problémy, a, na základě toho, jaký postoj nyní zastává jeho prezident, a v principu jaký postoj zastává ruský národ.

Protože ruský národ si nechce připojovat území s jinými národy a nepřátelským obyvatelstvem jenom proto, že se kdysi nacházela ve struktuře Ruska, ale tentýž ruský národ se nechce absolutně klidně dívat na to, že trápí Rusy, kteří zůstali mimo Rusko”, řekl.

Mimo to, expert podotknul, že místní nacionalismus v postsovětských státech nevyhnutelně povede ke srážkám s Rusy.

“Říkáme, že situace už ukázala, že Rusko obklopující státy prakticky nemohou existovat bez normálních vzájemných vztahů s Ruskem.

Podpora místního nacionalismu ničí normální vztahy s Ruskem. Podpora místního nacionalismu vede k tomu, že začínají mezinárodní střety, i za účasti Rusů”, zdůraznil.

Politolog také dodal, že když místní elity na postsovětském prostoru přivedou své země do stavu Ukrajiny roku 2014, ztratí území, obydlené Rusy.

“…pokud to místní úřady dovedou k občanskému odporu, jako na Ukrajině – ztratíte část území, obývaného  Rusy”, uzavřel Iščenko.

Připomeňme, že dříve Moskva prohlásila, že rusofobie, která se dnes znovu projevuje v postsovětských zemích, souvisí s tím, že bývalé části SSSR nemají jiný základ pro budování vlastní státnosti.

Vladimír Gladkov

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

Zdroje:   Politnavigator a Politnavigator 2

5 20 hlasy
Hodnocení článku
11 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
spartak
spartak
před 2 lety

Demokracie vyhřezla v celém bývalém soc. bloku a ukazuje pravou tvář společnosti ,jak na Ukrajině ,tak u nás. Hrdinové z roku 1945 zemřeli a narodila se nová várka do fašismu ,tak co s tím.

Milan
Milan
před 2 lety

Jinak řečeno “Konec srandy, křapíci!”

reproduktor
reproduktor
před 2 lety

Tak dlouho budou provokat az je medved sezere a Nato neudela nic, jen se domluvi na terminu predani.

Plebej
Plebej
před 2 lety

Nacionalismus, jehož podstatou (a pojivem, které jej stvořilo a drží při životě) je neskrývaná nenávist k jinému národu (etniku ..), je nacismem. Nacismem, který musí být potírán jak ta lepra. Banderistánští nacisti budou dráždit Rusko tak dlouho, až dojde na deratizaci těch zmetků. A pak snad od nich bude na nějakou dobu pokoj. To i pro… Číst vice »

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  Plebej

Banderostán a banderovci měli být postaveni do latě hned po Mejdanu!Alespoń by ta sběř neotravovala všude po Evropě!

danny
danny
před 2 lety

Už to začíná. V Kyjevě právě probíhá demonstrace radikálů před Nejvyšší radou. Plyn, rvačky s policií. Ukazují plno raněných policistů. Až se ten kašpar vrátí u USA, bude teprve mazec. Biden mu řekne, že za ním stojí, podporuje celistvost bla bla bla… A pošle ho domů. Prý se nepočítá ani se společnou tiskovkou. A co… Číst vice »

danny
danny
před 2 lety

Na Ukrajině je nyní živo. Zelenský nesplnil ani jeden ze svých slibů, které mu přinesly vítězství ve volbách. Navíc se komplikuje i ekonomický situace. Ceny energií a služeb raketově rostou. O 70 a více %. Válka na východě trvá. Ukrajina ztratila mezinárodní kredit. Na oslavy 30. výročí nezávislosti prakticky nikdo z vyšších politiků nepřijel. A tzv. Krymská platforma… Číst vice »

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  danny

Hlavně ať si ten kecal vezme ty svoje banderovce k sobě,aby mohli spolu s ním budovat lepší zítřky,tady jsou ty věčně zlitý netáhla prolezlý HIV k ničemu!

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  danny

Banderovci zkrachují ekonomicky a poté je naštvaní lidé kopnou do(_!_) S podporou těch západních keců nedostanou nic.

Milan
Milan
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Náhodou…
Celá EU plus amíci za nimi stojej a podpořej je!
Jak můžete říct něco tak vošklivýho o našich přátelích až na věčný časy a nikdy jinak?
Nás přece za Vrbětice taky solidárně podpořili! A jak! Takovou podporu tichem historie nepamatuje!
A vy tady o západních kecech…

Miroslav Povolny
Miroslav Povolny
před 2 lety
Odpověď uživateli  danny

Zelenský není Putin, kterému se podařilo částečně zkrotit oligarchy. Zelenského drží pevně za “koule”, konec konců jsou to jeho rodní a těm současný stav vyhovuje. Zajímavé je, že si oni vydržují armádu fašistů, svých potenciálních nepřátel. Kříšení historie?