Stanovisko Kanceláře prezidenta republiky: Pověřený šéf BIS plk. Koudelka porušuje zákon!

Politický aktivista vyznamenaný cizí zpravodajskou službu za “spolupráci” plukovník Koudelka pravděpodobně dlouhodobě porušuje zákon. Asi mu neúspěšné honění ruských a čínských špiónů pořádně vlezlo na mozek. Slouží výsledky činnosti BIS k osobnímu vydírání, politickým hrám nebo k cíleným mediálním únikům?

26. srpna 2021

Prezident republiky Miloš Zeman požádal již v roce 2018 ředitele BIS plk. Michala Koudelku o poskytnutí informace, zda použitím zpravodajských prostředků či shromažďováním informací Bezpečnostní informační službou proti pracovníkům Kanceláře prezidenta republiky, resp. spolupracovníkům prezidenta republiky byla zjištěna konkrétní bezpečnostní rizika pro Českou republiku v rámci zákonné působnosti BIS. V rozporu se zákonem nedostal prezident republiky na svoji otázku do dnešního dne odpověď. Zároveň prezident republiky nebyl ředitelem BIS upozorněn na žádná bezpečnostní rizika ve svém okolí. Průkazný je v tomto smyslu obsah korespondence mezi prezidentem republiky, předsedou vlády a ředitelem BIS z let 2018 až 2021. Dosavadní průběh vede k závěru, že pan Koudelka dlouhodobě porušuje zákon a zpravodajské prostředky BIS zneužívá ke shromažďování informací pro svoji osobní potřebu.

Právo prezidenta republiky a vlády na úplné informace o činnosti zpravodajských služeb významně omezuje riziko návratu k praktikám totalitní Státní bezpečnosti před rokem 1989. Hlava státu není při komunikaci se zpravodajskou službou odkázána na komisi pana poslance Bělobrádka, pracující pouze s těmi informacemi, které se jí ředitel BIS uvolí poskytnout. Za činnost zpravodajských služeb odpovídá podle zákona vláda, která také činnost zpravodajských služeb kontroluje, má právo zpravodajské služby úkolovat v souladu s jejich působností a má právo na informace o jejich činnosti, a to bez omezení. Podle zákona je postavení prezidenta republiky v otázkách úkolování a nároku na informace zpravodajských služeb totožné s postavením vlády, přičemž prezident republiky zpravodajské služby úkoluje s vědomím vlády. Prvořadým úkolem demokratického státu je zajistit, aby zpravodajské služby využívaly své mimořádné pravomoci jen v nezbytně nutné míře a vždy v souladu se zákonem.

Při kontrole zákonnosti využívání zpravodajských prostředků je důležitý nejen případný souhlas předsedy senátu Vrchního soudu s významným zásahem do základních práv a svobod občanů, ale také pravdivé odůvodnění žádosti k použití zpravodajské techniky a následné splnění podmínek, za nichž byl souhlas udělen. Zásadní je otázka, zda v BIS nakládají se shromážděnými informacemi v souladu se zákonem a zda informují oprávněné adresáty, tj. prezidenta republiky a vládu. Jinak hrozí vážné nebezpečí, že výsledky činnosti BIS slouží například k osobnímu vydírání, politickým hrám nebo k cíleným mediálním únikům.

Kancelář prezidenta republiky

 

Má šéf BIS plk. Michal Koudelka setrvat ve funkci?

Nahrávání ... Nahrávání ...
4.7 18 hlasy
Hodnocení článku
19 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Anonym
Anonym
před 2 lety

Čert nám byl tuhle inovaci dlužen. Všechny starší komentáře zmizely. A mě osobně se stránky jeví jako sice efektnější, ale nepřehlednější. A odcizenější.

toto
toto
před 2 lety
Odpověď uživateli  Anonym

Bohužel s Vámi musím souhlasit. Stará stránka byla jednoduchá a přehledná, snadno se z ní přecházelo ke starším článkům. Dnes je to “vypěknělé”, ale výběr článků se výrazně zmenšil a tím ztrácí stránka na vypovídací hodnotě. Zřejmě se podaří vypudit odsud rozvraceče, ale pokud bude “s vodou z vaničky vylito i dítě”, bude to škoda. Mám obavu,… Číst vice »

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 2 lety
Odpověď uživateli  Anonym

Doufám, že si zvyknete. Ke starším článkům se dostanete dole na stránce kliknutím na knoflík “Starší aktuality”, a tím skočíte do starého blogu a můžete listovat k nejstarším článkům. Také můžete vyhledávat články podle slov pomocí fultextového vyhledávače (znázorňuje ho obrázek lupy. Jakékoliv připomínky k podobě webu Nová republika či k práci redakce prosím zasílejte přímo… Číst vice »

panan
panan
před 2 lety
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Je to na zvyku, web vypadá dobře.

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Je skvělý že náš „kamarád” se dusí vzteky že nemůže psát ty jeho blbosti a nadávat.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

I kdyby si nějakou cestu našel a zaregistroval se pod novým jménem, tak při jeho prvním projevu bude natrvalo vyloučen z diskuze. Nový systém na rozdíl od googlovského Bloggera to dovoluje.

abc
abc
před 2 lety

pokus

Raksa.A
Raksa.A
před 2 lety

Koudelka si asi myslí, že je J.Edgar Hoover.

Jarda
Jarda
před 2 lety

Pokud má Koudelka na Babiše kompro, pak na Koudelku má někdo také kompro, jinak to nemůže fungovat.Kdo ten někdo asi je.

Karol
Karol
před 2 lety
Odpověď uživateli  Jarda

na některé ratlíky žádný „kompro” nepotřebujete , jsou to rektální alpinisti od přírody , jsou to přirození zemští škůdci to je vše .

Miroslav Povolny
Miroslav Povolny
před 2 lety

Tak tohle už má váhu! Zřejmě ne všichni zpravodajci slouží USA. Díky pane prezidente za odvahu.

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  Miroslav Povolny

To není odvaha. To je pouze právo hlavy státu a mělo by být i premiéra. Jenže, pan Koudelka má asi na Babiše z odposlechů hodně tvrdé informace. Proto se Babiš sesypal z Vrbětic a nyní znovu. Je to vše ussárnická prasárna. Koudelka ty koule asi hodně drtí. Minule Babiš skoro plakal. No co, co si… Číst vice »

Miroslav Povolny
Miroslav Povolny
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lubez

Lubezi, jak vidíte i za právo se musí bojovat a ne každý se toho odváží.

Milan
Milan
před 2 lety
Odpověď uživateli  Miroslav Povolny

Každého psa mlátí tolik, kolik si nechá líbit.

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  Milan

Babiš už jinou možnost nemá.
Vrbětický plačka.

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  Miroslav Povolny

Tak to je svatá pravda.

toto
toto
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lubez

Babiš má smůlu, že má obrovský majetek, který je silně závislý na situaci u nás a v Německu. Když se tato páka spojí s kvalitními kompromitačními argumenty, je vymalováno. Kdo by chtěl přijít o miliardy?

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  toto

No jo, toto já dokážu pochopit.
Ale v tom případě padá služba veřejná a přechází na službu závislou.

Miroslav Povolny
Miroslav Povolny
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lubez

Lubezi, ale kdo jiný, než finančně nezávislý by tu veřejnou službu měl konat? Nejde spíše o charakter? Kupodivu Babišovi věřím v tomhle z oligarchů nejvíce. Kdysi se říkalo, že “chudáka na koni nedohoníš”. To přísloví není o chudobě, kterou stejně dělají bohatí ale o zlomeném charakteru, kterou chudoba vytváří, Dnešní doba nevytváří ani charakter mocných,… Číst vice »