To je pecka… že by konečně? Google se snaží vydírat Rusko …

19.8.2021

Ruský regulátor „Roskomnadzor“ uvedl, že se Google snaží Rusko vydírat: společnost Google uvedla, že pokud prohraje soudní spor s televizním kanálem Tsargrad, může to mít dopad na uživatele z Ruska – Google přestane odstraňovat zakázaný obsah z výsledků vyhledávání.

Připomeňme si pozadí konfliktu:

V červenci 2020 YouTube (vlastněný společností Google) zablokoval kanál „Tsargrad“, s odkazem na skutečnost, že jeho majitel Konstantin Malofejev se nachází na sankčním seznamu USA kvůli své pozici ke konfliktu na jihovýchodě Ukrajiny.

V dubnu letošního roku ruský soud nařídil odblokování kanálu do 5 dnů, nebo zaplacení progresivní pokuty: 100 000 rublů denně, přičemž částka se každý týden zdvojnásobuje. V 17. týdnu (k 19.září) se pokuta vyšplhá na 94 bilionů rublů – což překračuje roční příjmy ruské části společnosti Google za celý minulý rok.

Google nedávno dostal u soudu další pokutu za neodstranění zakázaného obsahu – celkem nasbíral pokut za 14 milionů rublů.

Stojí za zmínku, že tento případ hrozí, že bude zásadní v otázce respektování ruské digitální suverenity. Společnost se nechtěla hádat se sídlem své mateřské společnosti – USA – to je pochopitelné. Zároveň ale nechtěla řešit problém v Rusku tím, že by obětovala v podstatě pakatel a zaplatila pokutu rovnou, a kauzu se snaží protahovat. Navíc se uchýlila k vydírání… V tiskové zprávě Google doslovně uvedl: – „V případě udělení nepřiměřeně velké pokuty soudem, může být existence „Google Russia“ vynuceně nemožná, a následně může být jakákoli součinnost se společností podstatně ztížena“.

To, že Google zvažuje možnost přerušení činnosti v Rusku a odmítnutí plnění požadavků Ruského federálního zákona, „O informacích, informačních technologiích a ochraně informací“, vešlo ve známost 16.srpna z písemných vysvětlivek společnosti k odvolací žalobě. Odvolání Googlu posunulo toto datum do 20. května. Google se opět odvolal a konečné rozhodnutí odvolacího soudu lze očekávat po jeho zasedání 20. září.

Roskomnadzor poukázal na to, že pohrůžky státu přerušením odstraňování v Rusku zakázaného obsahu, se společnost „snaží manipulovat veřejným míněním a vyvinout tlak na soudní orgány“.

Pokuta nejspíš nebude společnosti odpuštěna, což znamená, že po dalších právních tahanicích a případném soudním procesu bude muset stejně pokutu zaplatit. Odchod Googlu z téměř 145milionového ruského trhu je těžko uvěřitelný, stejně jako principiálnost jeho vedení. (Inu, uvidíme… – pozn.překl.)

Překlad: st.hroch 20210818