Jaroslav Bašta: Čínský Talibán

Když jsem před 14 dny psal o Sametové revoluci Talibánu v čínské režii, někteří moji přátelé měli pocit, že jsem se příliš nechal unést některými vnějšími podobnostmi, a ve svých závěrech jdu příliš daleko, píše Jaroslav Bašta v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Jaroslav Bašta
Jaroslav Bašta

Zdroj: PrvníZprávy

Ovšem, již tento týden tiskový mluvčí Talibů Zabíhulláh Mudžáhid oznámil, že jejich hnutí má pouze jednoho strategického partnera, a tím je Čínská lidová republika. Doslova řekl: Čína pro nás představuje fundamentální a jedinečnou možnost, protože je připravena investovat v naší zemi. Navíc bude spolupracovat na poválečné obnově Afganistánu.

Mudžáhid se příznivě zmínil o čínském projektu „Jeden pás, jedna cesta“, který považuje za obnovení historické Hedvábné stezky. Pak od obecných deklarací přešel ke konkrétním cílům čínkých investic. ČLR se bude podílet na obnově těžebního průmyslu, konkrétně se zmínil o nalezištích mědi, jejichž exploatace se v nejbližší době obnoví a modernizuje právě zásluhou velkého souseda. Ten má pro Kábul představovat bránu na trhy celého světa.

S ohledem na zkušenosti třeba z Běloruska se dá předpokládat, že čínské investice do těžebního průmyslu budou masivní a přijdou velmi rychle. Stejně jako vybudování nezbytné dopravní infrastruktury, což se logicky zároveň spojí s projekty poválečné obnovy Afganistánu. To všechno stojí a padá s otázkou budoucí stability země rozvrácené téměř půl stoletím válek.

Sleduji-li dosavadní proklamace a kroky Talibů, připadá mi, že toto konzervativní islámské hnutí za 25 let partyzánské války, a zejména během pětileté úzké spolupráce se zpravodajskými službami a armádou Čínské lidové republiky, politicky velmi vyspělo. Důkazem toho je například existence politického ústředí v  katarském Dauhá. Jejich velmi silnou zbraní se stala diplomacie, jak směrem ven, tak hlavně dovnitř země. Z hlediska čínských bezpečnostních zájmů jsou v jejich programu dva klíčové body.

První se týká činnosti radikálních islamistických organizací al-Kajdy a Islámského státu. Nadále mají být zakázané, stejně jako činnost uskupení Ujgurů z čínského Sin-ťiangu. Druhá se týká produkce narkotik, zejména heroinu. Talibán ústy svého tiskového mluvčího slíbil, že proti drogám bude tvrdě bojovat a jeho cílem je nový Afganistán jako země bez narkotik. Tato otázka je pro Čínu kvůli opiovým válkám v 19. století mimořádně citlivá.

Snahu představit se jako civilizované politické hnutí vede Talián dokonce k tomu, že deklaruje své odhodlání bojovat proti klimatickým změnám. Také slibuje, že zaručí ženám právo na vzdělání. Budou-li všechny tyto sliby splněny, ukáže čas.

Už dnes se mi zdá jasné, že ostudná vojenská porážka v nejdelší válce Spojených států a jejich spojenců z NATO představuje pro budoucnost Západu ten menší problém. Ten větší nastane, až se Číně podaří její záměr učinit z Afganistánu výkladní skříň svých dobrých úmyslů a rychle exportované prosperity. Kontrast mezi dvaceti lety válčení a pěti lety budování čínského hospodářského zázraku v jedné z nejzaostalejších zemí světa by nám mohl definitivně zlomit vaz.

4.8 5 hlasy
Hodnocení článku
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
krajtl
krajtl
před 2 lety

Zlomit vaz? Komu? Válečným štváčům z vólsrítu jistě. Ostatním by mohl otevřít oči.

cablik
cablik
před 2 lety

Tak to je Čína jim pomůže a nebude nikoho vraždit a to je ten veliký rozdíl v přístupu nácků z USA a Číny. Komu mají zlomit vaz mě ne já s nimi nikdy nesouhlasil pokud ty západní debilové dostanou po hubě dobře jim tak.

krajtl
krajtl
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Budou potřebovat ruskou PVO na eliminaci ‘pomoci’ ze strany protiteroristických dronů.

Tatran
Tatran
před 2 lety

Je logické, že Čína nevynechá příležitost chopit se možnosti sousedské spolupráce s napraveným Talibánem. A dobře dělá. Čína je přímým sousedem s Afganistánem na rozdíl od zločinců z USA. Co tam pohledávali 10 ti tisíce km. Pád dvojčat byla jen záminka, kterou si sami vyfabrikovali, jim šlo o nerostné zdroje, které celých 2o let drancovali… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 2 lety

No, tohle Bašta napsal celkem realisticky. Tak především lidi v Afghanistánu museli z něčeho žít. A když to nešlo jinak, tak prostě i přes produkci drog. Zdrogovaný emi pentagram se sám rád chopil této příležitosti. Dejte lidem jinou šanci k obživě a možná se nepřestanete divit. Čína se chopila svojí role už dávno poté, co si… Číst vice »

Lubez
Lubez
před 2 lety

Vše ukáže čas. To byl zdrcující úder západní fašodemokracii.
Vždyť USSA aliance neutekla ale pouze zbrkle opustila tuhle zemi.
To normálně nevymyslíš.

Vendol
Vendol
před 2 lety

” Možná by s řešením situace v Afghánistánu pomohla nějaká obrovská lež. Lež o cizích agentech v nějakém skladu. My v Bé, Bé, Bé, BIS s tím máme značné zkušenosti,” říká podpraporčík Michal Čmoudelka, zastupující ředitel čučkařů, a opéká nad ohněm dalšího uloveného potkana.

krajtl
krajtl
před 2 lety
Odpověď uživateli  Vendol

Pro tyto účely byly do Afghánistánu přesunuta franšíza US army a Erdogan mimitary Islámský stát a Al-kajda.