Sbohem Bebele!

Bebel už není! Už nepřidá nic do své filmografie, aby obohatil svět obyčejných lidí. Iluzí, že spravedlnost vítězí, že svět potřebuje správné chlapy, co se vyznají a vždycky najdou správné řešení a hlavně chovají se jako chlapi a nikoliv jako jakési podivné bytosti, bádající nad tím, jestli náhodou nejsou nějaké třetí či padesáté šesté pohlaví.

Zdroj: KosaZostra

Svět, tak jak jsem jej znal a měl rád – mizí. A lidé, kteří do něj patřili a ten svět vytvářeli nebo dokonce ztělesňovali – také.

Za ten mizející svět můžeme my – lidé. Tím jak se k němu chováme, jak jej ničíme – zde míním fyzickou podstatu lidského počínání, stále rostoucí nároky na přírodní zdroje, daleko přesahující schopnosti planety je regenerovat nebo tím, co si ti „lepší a moudřejší “ z nás  stále častěji vymýšlejí ohledně toho, jak bychom, měli žít. Přirozeně podle jejich představ a  tak, aby to vyhovovalo především jim. A neváhají  kvůli tomu zbourat jakýkoliv dřívější zvyk, či systém, ať už jakkoliv osvědčený a vyzkoušený v průběhu staletí a tisíciletí existence  lidstva.

Ale pak je  také svět mizejících  lidí! míním těch, které jsme nějak znali, kteří  nějak ovlivnili  náš  život. Ať už tím, že nás něco naučili, pomohli nám, sami cosi uměli lépe než kdokoliv  jiný a to cosi rozdávali například plnými hrstmi. Třeba tak, že nám oním rozdáváním učinili ze dne blbce nakonec čas plný úsměvů. Nebo zamyšlení, jež nás nečekaně někam posunulo.

Těch, jenž umí naprosto šedivý a hloupý den z ničeho nic rozjasnit a dodat mu duhu  (nikoliv tu prajdovinu, nýbrž tu obyčejnou, co znáte po dešti) není nikdy dost. Spíše jich je zatraceně málo – počítejte se mnou

  • rodina (táta, máma, sourozenci, prarodiče)
  • ti kteří nás  milovali a milují
  • ti které miluje  my (pozor, vůbec nemusí jít i stejnou množinu s tou předchozí)
  • přátelé (dvounozí i čtyřnozí)
  • ti kteří něčím zvláštním jsou schopni polepšit náš čas, zejména ten volný, což jsou především umělci nebo sportovci.

Tedy lidé, s kterými je nám dobře. Nebo bylo dobře.

Bohužel – v mém věku je těch o nichž mohu napsat – JE mi s nimi dobře, valem ubývá. A  naopak o to více roste kategorie těch s nálepkou BYLO mi s nimi fajn….

A včera se ta skupina byvších opět rozrostla. O Jeana Paula Belmonda – Bebela.

Frajera  všech  frajerů  Jemuž se podle mne vyrovnal snad jen Paul Newman a Steve Mc Queen.

Už není! Odešel. Můj svět je zase o něco chudší. Bebel už není! Už nepřidá nic do své filmografie, aby obohatil svět obyčejných lidí. Iluzí, že spravedlnost vítězí, že svět potřebuje  správné chlapy, co se vyznají a vždycky najdou správné řešení a hlavně chovají se jako chlapi a nikoliv jako jakési podivné bytosti, bádající nad tím, jestli náhodou nejsou nějaké třetí či padesáté šesté pohlaví. Perou se světem a nepotřebují různé namistrované věrozvěsty a  páchače dobra, aby si v něm našli svoje místo. Tohle všechno zosobňoval právě Belmondo.

Opět – už není. A obávám se , že  tu po něm zůstala  díra, kterou nikdo nezaplní. Svět, kde  schází totiž, jak už jsme si řekli – mizí.  A ti, co ho řídí, přesně tyhle chlapské typy, s jejich  rozhodností a nebojácností  – nechtějí! Za žádnou cenu! Belmondové jsou pro ně nebezpeční. Svým volnomyšlenkářstvím, svou individualistou, spontánností, svým chlapáctvím. A také tím, že to jsou bílí heterosexuální MUŽI! V každém ohledu a každým coulem“! A ani je nenapadne se za to stydět.

Nevím, kdo se vybaví vám, když slyšíte světový herec. Moje souhvězdí těch nej je už dávno a  dávno definované

z  amerických  tulák  Charlie, už  zmíněný  Steve Mc Queen, John Wayne, Gregory Peck, Paul Newman, Robert Redford, Clint Eastwood.

z  evropských Jean Gabin a právě Bebel.

Když na tuhle svou galerii hledím, je to přehlídka velkých chlapáků!!!  Opravdu těch úplně největších. Samozřejmě až na Charlieho. Ale ten tam vlastně patří také!! Jen pěst a  neohroženost ztělesnil jinak než ti ostatní.

….

Jestliže se loučím s Bebelem jako chlapem všech chlapů, které dnešní svět, ani ten zábavní  už negeneruje, je nutné mu dát protipól – ŽENU! Takovou, jak ji zná a cítí lidstvo. Nejméně od  dob Věstonické Venuše! Jen tak může být svět světem. Pro lidi a lidstvo!

Desítky tisíc let lidského rodu.

Kde muž je mužem a žena ženou! A nikoho ani nenapadlo to měnit nebo míchat. Protože se to milionkrát, desetimilionkrát, stomilionkrát, miliardakrát  – OSVĚDČILO!

Až přišli dnešní liberálně progresivističtí dobrodějové… A káží poslední tři dekády (co to historicky je ve srovnání s nějakými 40 000 roky zcela prokazatelné existence moderního lidstva???), jak se má správně žít!

Jak už napsáno – Bebel bude scházet. Mně určitě ano. Už proto, že z té hvězdné galerie těch mých hereckých velikých už v našem světě zbývají poslední dva – Robert Redford, Clint Eastwood. A ti už také mají silně ohnutá záda…..

No nic….  Smutek a zase  mutek…

Na druhou stranu – když  jsem včera  sledoval medailonek na ČT  k Belmondovi a viděl v jeho závěru tohle:

Výstřižekjak Bebela s hůlkou vedou a podpírají, aby mu dali jakousi cenu za cosi……. No tak to mne napadlo, že mu asi ten konec  nepřipadal zas až tak zlý a  špatný. On a hůlka? On a troska?  On a podpíraný?????

Ale NE!!!!  Nikdy!!! Tohle ho opravdu asi hodně a hodně lámalo!

Vždycky jsem si gratuloval, že nejsem ani herec a ni špičkový sportovec. Protože vidět v pokročilém věku svoje  dávné filmy nebo záznamy špičkových výkonů, konfrontaci s rostoucí bezmocností??? To tedy musí být hrůza!!!!

Ne, já si nechci Jeana Paula Belmonda pamatovat v jeho konci na tom červeném koberci. Ten Bebel, kterého já znám je tenhle – račte si vybrat!

Výstřižek1Výstřižek2 Výstřižek5

Výstřižek4

Výstřižek3

Takhle to s ním mám! Tenhle schází. A bude scházet! Naštěstí nám po něm  zůstaly jeho filmy!!!! Kde je ten velký frajer napořád a jednou pro vždy!

Otázkou je jestli je ti progresivističtí pácháči dobra nezakáží. Není tam dost genderu, inkluze, nekleká se tam na koleno a jestli si dobře pamatuji, pak ve Zvířeti se dokonce  opírá do LGBT komunity….

Bebele sbohem! A díky! Velké díky! Tvůj svět neměl chybu! Můj svět, svět tvého navždy  věčného diváka a fandy…..

 

4.6 12 hlasy
Hodnocení článku
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vaclav
vaclav
před 2 lety

Jen bych přidal k jeho skvělým postavám film Profesionál.Kde se ukázala pravá tvář kapitalismu. Kde nezáleží na tom, zda je člověk vlastenec a plní příkazy své vlády.

adam
adam
před 2 lety

Svět, v němž jsme žili většinu svého života skutečně mizí. Nezadržitelně. Mnohým – a já k nim patřím – je z toho smutno. Nicméně nesmíme zapomínat, že jsme měli úžasné štěstí! Co čeká naše potomky raději nedomýšlet…Autor článku to napsal dobře, jen ten jeho výčet skutečných chlapů stříbrného plátna bych ještě rozšířil, mně tam… Číst vice »

PetrK
PetrK
před 2 lety

Měl jsem ho moc rád Vlk to napsal výborně. řekl bych, že mě snad nejvíc líbil film:
100 000 dolarů na slunci kde hrál s Lino Venturou. Celá jeho filmografie bohužel už byla bezvadná. Odešel sportovec a chlap

Vendol
Vendol
před 2 lety

Byl to mimořádný herec, rád jsem filmy s ním navštěvoval. Když ho srovnávám s tím zoufalým tragikomikem a legračním mamlasem a hňupem v čele BIS, který nedovede ani důvěryhodně lhát a který svým chováním také fušuje do filmového a divadelního umění, podpraporčíkem Koudelkou, musím se smát.

anti Havel
anti Havel
před 2 lety

Je Tě škoda chlape!

cablik
cablik
před 2 lety

Jo naprosto skvělý chlap který reprezentoval normální svět. A mě nic ti šupáci nezakážou mám jeho filmy na DVD. Nenormální si dovolej tolik kolik jim lidé dovolí.