Ukrajina – nebezpečný klient USA

Pokračující podpora USA nerealistickým územním ambicím Ukrajiny je nerozumná a nebezpečná, avšak pozvání Kyjeva do NATO, které učinila každá americká administrativa počínaje Georgem Bushem jr., je čiré šílenství.

Zdroj: VašeVěc

Americké zacházení s Ukrajinou jako se spojencem vytváří významný zdroj napětí v mezinárodních vztazích. USA tuto zemi líčí jako mírumilovnou liberální demokracii usilující o obranu svého území a nezávislosti vůči agresivnímu Rusku. Prezident Biden ve svém rozhovoru s ukrajinskou hlavou státu potvrdil „neochvějnou podporu Spojených států suverenitě a územní celistvosti Ukrajiny tváří v tvář pokračující ruské agresi na Donbasu a na Krymu“.

Zelenskyj směřuje k autoritářské vládě

Klíčové předpoklady, z nichž vychází politika USA vůči Ukrajině, jsou chybné. Pro Kyjev je příznačné rozvíjející se autoritářství a zahraniční politika znepokojivě agresivní vůči mnohem většímu a mocnějšímu sousedovi. Ukrajina je pro USA velmi nedůvěryhodným a nebezpečným partnerem. Zelenského vláda nejenže nic moc nedělá s všudypřítomnou korupcí, která sužuje zemi od získání nezávislosti, ale také zintenzivňuje politiku podkopávající základní občanské svobody. Zelenskyj a jeho stoupenci tvrdí, že jsou nutná restriktivní opatření, která by zmařila „ruské podvratné snahy“. Tyto restrikce jsou však zaměřeny i vůči politickým subjektům, jež nemají žádné věrohodné spojení s Kremlem. USA tak čelí vyhlídce na podporu maskované autokracie, nikoli demokratické vlády.

Mnohem znepokojivější je však válečnická rétorika Kyjeva vůči Moskvě. Přestože Ukrajina není členem NATO a Kongres nikdy nebyl požádán, aby schválil jakoukoli dohodu (tím méně formální smlouvu vyžadující dvoutřetinový souhlas Senátu), Washington považuje Kyjev za oficiálního plnohodnotného spojence. Trumpova i Bidenova administrativa schválila opakovaný prodej zbraní za desítky miliard dolarů, vycvičila ukrajinské vojáky a americké síly (spolu s jednotkami z dalších zemí NATO) uskutečnily společná vojenská cvičení s ukrajinskou armádou. Kyjev však ve skutečnosti není spojenec; je to slabý stát závislý na americké ochraně s výrazně nepřátelskými vztahy vůči Rusku.

 

Kyjev požaduje navrácení Krymu

Vedoucí představitele Ukrajiny od smělých plánů neodrazují ani vojenské limity jejich země. Na konci srpna uspořádala Ukrajina první vojenskou přehlídku za několik let u příležitosti 30. výročí nezávislosti, a prohlásila, že získá zpět Krym, který Rusko připojilo v roce 2014, a území ve východní oblasti Donbasu pod kontrolou separatistů podporovaných Kremlem. Oficiální dokument obranné strategie přijatý v březnu výslovně obsahuje tyto cíle. Navíc se zdá, že tyto cíle nejsou pouhou rétorikou. Letos na jaře začal Kyjev u Krymu rozmisťovat jednotky a tanky pro vojenské cvičení. Rusko reagovalo několika velkými manévry vojsk a vše hrozilo přerůst v globální krizi zasahující i USA a NATO. Naštěstí převládly chladné hlavy a obě strany začaly couvat, ale Krym a Donbas zůstávají znepokojujícími sudy střelného prachu. Zelenskyj v srpnu vystoupil na ustavujícím summitu „Krymské platformy“, setkání zástupců 46 zemí, které Kyjev zorganizoval, aby vytvořil na Rusko větší mezinárodní tlak. Na summitu byl kladen důraz na zvýšenou diplomatickou podporu Ukrajiny doprovázenou přísnějšími sankcemi vůči Moskvě, aby ji donutil vrátit Krym.

 

Ukrajina v NATO = válka s Ruskem

Zelenskyj v dubnu výslovně uvedl, že jediným způsobem, jak ukončit ruskou „agresi“ na Donbasu, natož zvrátit anexi Krymu, by bylo poskytnout Ukrajině členství v NATO. Takový krok je ovšem mimořádně nebezpečný. Představitelé Kremlu při několika příležitostech jasně uvedli, že členství Ukrajiny v NATO překračuje červenou linii, pokud jde o bezpečnost Ruska, a nebude tolerováno. Ukrajina v NATO také znamená, že USA by podle článku 5 Severoatlantické smlouvy byly povinny přijít zemi na pomoc. Pro Kyjev by bylo jednoduché zinscenovat vojenský incident a prohlásit, že šlo o akt ruské agrese. Navíc, ukrajinští politici tvrdí, že anexe Krymu a podpora Moskvy povstalcům z Donbasu již představují akty agrese.

Pokračující podpora USA nerealistickým územním ambicím Ukrajiny je nerozumná a nebezpečná, avšak pozvání Kyjeva do NATO, které učinila každá americká administrativa počínaje Georgem Bushem jr., je čiré šílenství. Ještě horší než slabý a zranitelný klient je slabý a zranitelný klient prosazující agresivní politiku, kterou není schopen udržet vlastními vojenskými zdroji a očekává podporu od svého mocného protektora. Nemá-li začít 3. světová válka, měl by Washington Ukrajinu nechat, aby se o sebe postarala sama.

 

 

 

4.2 5 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
anti Havel
anti Havel
před 2 lety

Banderostán jako nástupce nacistů v Evropě by měl být oplocen a nechán na pospas….nikdo ho doopravdy nepotřebuje a ten odpad,co se zdržuje v Čechách by měl být okamžitě vyvezen za hranice a pod trestem nejvyšším nevpuštěn na území ČR!!!

Plebej
Plebej
před 2 lety

Snad jedna drobnost: přesnější než konstatování, že Krym připojilo Rusko v roce 2014, je to, že obyvatelstvo Krymu v drtivé většině (a podle tehdy platné ústavy) rozhodlo o svém připojení k Rusku (RF). A ruská Duma jim v tom poté vyhověla a odsouhlasila přijetí Krymské republiky do federace. Na tom již proameričtí mopsli ve dnešním banderistánu mohou sotva… Číst vice »

danny
danny
před 2 lety

Schůzka v USA byla a je velmi sledována a komentována na ukrajinských webech. V amerických médiích byly o ní zprávy na okraji zájmu. V našich nebylo vůbec nic. Zcela převládl Afghánistán ale i následky hurikánů a řada, pro nás lokálních událostí. Ve světě a na naší mediální scéně prošla bez povšimnutí. Už samotná organizace schůzky Biden – Zelenský ukazuje,… Číst vice »

ladi
ladi
před 2 lety

Ukrajina v NATO nikdy nebude a anglosaský zločinec to dobře ví. Jedná se jen o brkání mužikovi na nervy skrze Ukrajinu,akorát banderovec to nechápe. A tak anglosaký zločinec toleruje obludnou a strašidelnou korupci banderovce,jen aby ten hlavně hrál mužikovi na nervy.Posílájí do Kyjeva ročně desítky milionů dolarů,z nichž se polovina rozděli do kapes vybraných banderovců,část… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  ladi

Souhlas tak to tam chodí a banderovci nemají šanci něčeho silou dosáhnout. Vědí to i fašouni z USA.