Keller k volbám: Uplácat předvolební koalici z jedné silné strany a z několika trpaslíků se vymstí

Bez ohledu na to, kdo zvítězí, bude pokračovat zadlužování země a rozjede se inflace. Prudce se zvedne cena energií, která už nyní začíná lámat rekordy.

Zdroj: SputnikCz

Koalice SPOLU vyhrála volby a chce začít vyjednávat s koalicí Pirátů a STAN o možnosti sestavit budoucí vládu. Nový kabinet bude čelit stejným otázkám, jako ten předchozí: zadluženost státu, inflace a vysoké ceny na energie, domnívá se sociolog Jan Keller. V komentáři zhodnotil hlavní heslo předvolební kampaně a shrnul očekávání občanů.

„Pokud nebude sestavovat vládu Babiš, ale dvě koalice předvolebních stran, bude to především vláda ODS opřená o starosty. Důvěru by taková vláda dostala možná brzy, vnitřní pnutí v ní však budou tak velká, že délku její životnosti předpovědět nelze,” zhodnotil možný povolební vývoji Keller.

Rozhodující slovo nyní má prezident Miloš Zeman, který dle ústavy jmenuje nového premiéra země. Zeman dle jeho dřívějších slov pověří sestavením vlády předsedu nejúspěšnější strany. Tiskový mluvčí Jiří Ovčáček dnes oznámil, že Zeman jako prvního přijme zítra předsedu současné vlády Andreje Babiše.

Vítězem letošních parlamentních voleb se stala koalice SPOLU, tvořená z ODS, KDU-ČSL a TOP 09, která předběhla hnutí ANO o 0,64 %.(dle údajů v 19:53) Koalice Pirátů a STAN by měla ještě dnes večer začít vyjednávat s koalicí SPOLU o možnosti sestavit budoucí vládu, řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Předseda ODS Petr Fiala oznámil jednání s koalicí Pirátů a Starostů do 24 hodin.

Dvojkoalice Pirátů se Starosty a nezávislými vyšla jako třetí s téměř 16 % hlasy voličů.

SPOLU podle dřívějších prohlášení Fialy spolupracovat s hnutím vedeným Andrejem Babišem nehodlá. Nicméně těsně před volbami europoslanec Alexandr Vondra připustil, že spolupráce s ANO závisí na tom, jestli ji povede Andrej Babiš, nebo ne.

Poslední stranou, které se podařilo přesáhnout 5% hranici a dostat se do Sněmovny se stala SPD Tomia Okamury s výsledkem 9,56 % hlasů.

Jaké naděje do letošních voleb jste vkládal? Přinesou vítězové zásadní změnu v širším slova smyslu?

Jan Keller: Letošní volby byly od počátku referendem o Babišovi, tedy o tom, zda má i nadále být v čele vlády, anebo má odejít z politiky. Žádná třetí možnost v této otázce není. Bez ohledu na to, jak Andrej Babiš ve volbách dopadne, nelze od nich očekávat nějaká zásadnější změna. Parametry pro vítěze jsou jasně dány. Bez ohledu na to, kdo zvítězí, bude pokračovat zadlužování země a rozjede se inflace. Prudce se zvedne cena energií, která už nyní začíná lámat rekordy. Tyto věci jsou způsobeny poměry v Evropské unii a v mezinárodní politice, naši zvolení reprezentanti na tom příliš nezmění. Různí vítězové voleb se budou lišit snad jedině v tom, čím budou tyto trendy zdůvodňovat. To je také hlavní věc, o které se v těchto volbách rozhoduje.

Jak se podle Vás změní/nezmění zahraniční politika České republiky vůči Rusku?

Jak jsme viděli zejména během posledního půl roku, Babišova vláda a takzvaná demokratická opozice se v postojích vůči Rusku prakticky v ničem nelišila. Kdo tyto postoje určuje ve skutečnosti z pozadí, o tom nechci spekulovat. V naší souvislosti je důležité, že výsledky voleb ani v této oblasti s vysokou pravděpodobností nic podstatného nezmění.

Jste sociologem a publicistou. Jaká vnitřní témata podle Vás nejvíc rezonovala mezi Čechy v předvolebních časech?

V různých regionech rezonovala různá témata. Zejména v Praze to byla témata osobní, tedy odstranění Babiše a potažmo prezidenta Zemana. Mimo Prahu mají lidé trochu jiné starosti. Zajímá je spíše vzestup cen potravin, astronomická výše nájmů, v blízkém výhledu zdražení energií. Citliví jsou také na hrozbu opakování vlny migrace, i když jsou uklidňováni, že nic takového naší zemi nehrozí. Dost se diskutuje také o tom, co může domácnostem přinést tzv. zelený deal plánovaný Evropskou unií, a to opět hlavně v oblasti energie a také dopravy.

Které z vítězných hnutí je schopno přinést změnu v hospodářství České republiky a dostatečně poctivě ho připravit k post-pandemickému restartu?

To je ve hvězdách. Je dobré si uvědomit, co se v souvislosti s pandemií děje. Někteří naivnější experti se domnívají, že virus vytřídí firmy na konkurenceschopné a nekonkurenceschopné, takže pročistí a svým způsobem ozdraví ekonomiku. Jde však o něco zcela jiného. Už několik dekád procházíme procesem deindustrializace, pracovní síla i podnikatelé se přesunují do oblasti služeb. Ta část služeb, ve které dochází k přímému kontaktu mezi poskytovatelem služby a klientem, byla velkoplošně decimována. Ubytování a pohostinství, cizinecký ruch, letecká doprava, ale i jiné formy přepravy atd. Průmysl byl zasažen mnohem méně. Naopak ty služby, které se obejdou bez přímého kontaktu s klientem (zásilkový obchod, zprostředkování informací apod.), zažily velký boom. Nyní půjde o to, v jaké míře a jak rychle bude možné obnovit prvý druh služeb a v jaké míře bude možno přesunout pracovní sílu do druhého druhu služeb. Předseda Pirátů se domnívá, že se to vyřeší tím, že hostinští půjdou pracovat do Amazonu. Já si to nemyslím, ale důležité bude, zda si to bude myslet příští premiér.

Pandemie covidu se významně podepsala na volebních programech stran. Téměř všechny opoziční strany s vládními opatřeními poslední rok a půl nesouhlasily a navrhovaly vlastní řešení, která ale nejsou zatím podložená praxí. Nakolik racionální byl apel „nevolte ANO“, zařídíme to lépe? Dá se říct, že se to spíše mířilo na emoce a negativní postoj k jediné osobě – předsedovi ANO?

Opoziční strany sice tvrdily, že by vše, co souvisí s covidem, zařídily lépe než premiér, bohužel neupřesnily, jak by si konkrétně počínaly. Modlím se, aby nepřišla čtvrtá vlna, ve které by po volbách opoziční strany předvedly, co nám po celou dobu volební kampaně tajily, tedy jak s covidem zatočí.

Prezident Zeman v červnovém rozhovoru pro CNN Prima News upozornil na to, že koalice znamenají podvod ve volbách, protože neprokazují skutečnou sílu stran. Vesměs to ukázal i průzkum potenciálu jednotlivých stran, který zveřejnila agentura Kantar v září. Podle něho by se do parlamentu dostala ČSSD, Přísaha, KSČM. Co si o názoru pana prezidenta myslíte? Jaká budoucnost čeká strany, které se do parlamentu nedostaly?

Josef Lux kdysi správně prohlašoval, že koalice se tvoří po volbách. Uplácat předvolební koalici z jedné silné strany a z několika trpaslíků se dotyčným stranám nakonec vymstí. Buď u nich kroužkování dopadne úplně jinak, než si jejich lídři představovali, anebo se pohádají o funkce, které tímto ne zcela čestným postupem získají. A to nemluvím o tom, že teprve ve vládě se ukáže, zda a nakolik byly programy jednotlivých stran předvolebních koalic skutečně slučitelné. Pro voliče to může být probuzení docela mrzuté.

Koho prezident Miloš Zeman zmocní sestavením vlády? S jakými problémy se může setkat? Bude tento proces dlouhý?

Prezident Miloš Zeman již v létě prohlásil, že pověří sestavením vlády stranu, která získá nejvyšší procento hlasů. Tedy nikoliv koalici předvolebních stran. To znamená, že i v případě, že by koalice SPOLU předstihla stranu ANO, nebyl by důvod pověřovat sestavením vlády někoho jiného než Andreje Babiše.

Po posledních volbách nová vláda získala důvěru parlamentu až po šesti měsících. Bude podle Vás pro letošní vládu obtížné získat důvěru?

Tyto volby znamenají především obrovské fiasko Pirátů. Ze 22 poslaneckých mandátů obhájí předseda Bartoš tři nebo čtyři. To znamená, že pokud nebude sestavovat vládu Babiš, ale dvě koalice předvolebních stran, bude to především vláda ODS opřená o starosty. Důvěru by taková vláda dostala možná brzy, vnitřní pnutí v ní však budou tak velká, že délku její životnosti předpovědět nelze.

4.8 23 hlasy
Hodnocení článku
17 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Milan
Milan
před 2 lety

Pane prezidente Zemane, upřímně se vám omlouvám. Když jste svého času pronesl, že jak známo se lidská komunita skládá z 80% z blbců, nasral jsem se a od té doby Vás nazýval Velký ega Masturbátor. Tyto volby však ukázaly, že jste pouze vyjádřil smutnou pravdu a že jste byl ještě zdrženlivý. Ve skutečnosti je… Číst vice »

Ruda
Ruda
před 2 lety

No jasně, přichází pravicový přízrak i když je zahalen do roucha jím chápané demokracie. ČRO a ČT se velice snažili…
Nicméně rozdíl mezi levicí a pravicí je smazán pouze v období prosperity, obávám se, že je tomu na dlouhou dobu konec.

basos
basos
před 2 lety

co se stane, o tom nema cenu mluvit, zalezi to na zdravotnim stavu Zemana, doufam, ze se nestane to ceho se bojim. Kdyz se podivate na rozlozeni volicu ODS a spol, tak najdete hlavne Praha, Brno….Takze mladi co ODSaky volili, dostanou konecno to co si zaslouzi. A jak jsem jiz psal, tak je… Číst vice »

spartak
spartak
před 2 lety

Pan profesor opatrně popsal co se stalo a co z toho bude pro republiku důležité.Jedno je jisté levice skončila a ANO se stalo odstínem šedé.

maxim
maxim
před 2 lety

Ano, rozhodující slovo má nyní president Zeman, a ten si ty koaliční šašky bude vychutnávat … Naše Ústava, která stojí za ho.., ale přesto nyní bude důležité její ustanovení v čl. 5 o systému vládnutí založeném na soutěži politických stran a hnutí .. Článek 5 Politický systém je založen na svobodném a dobrovolném vzniku a volné… Číst vice »

maxim
maxim
před 2 lety
Odpověď uživateli  maxim

Noo, a voliči stran, kteří byli “demokraticky” ignorováni vyřazením pro nepřekroření 5% hranice jimi volených stran se nyní cítí podvedení koaličním podvodem šaškovských stran .. Co je to za demokracii, která ignoruje politickou volbu zhruba 1 milionu občanů, což činí víc jak 15% voličů … Není to demokracie, ale ojebání občanů… Číst vice »

maxim
maxim
před 2 lety
Odpověď uživateli  maxim

Je ale velkou otázkou, jak ústavní právníci poradí prezidentu Zemanovi využít popsané zprznění a porušení Ústavy k ponížení jásajících koaličních šašků nad vítězstvím jejich programu antibabiš (zná vůbec někdo obsah toho programu z jejich keců???) .. Výsledkem by mělo být odstavení “podvodných” koalic odmítajících spolupráci s regulérními stranami, rozpuštění sněmovny prezidentem Zemanem a vypsání nových… Číst vice »

maxim
maxim
před 2 lety
Odpověď uživateli  maxim

Noo, nedá mi to abych pro méně chápající včetně idiotů z Ústavního soudu neshrnul, co jsem napsal …
Pro Ústavu a Prezidenta žádné koalice jako samostatné politické subjekty neexistují !!!!, existují jenom regulérně registrované strany a hnutí, které jsou pro Prezidenta jedinými partnery k povolebnímu vyjednávání ( viz čl. 5 “naší” Ústavy ..

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  maxim

fajn, jen doufam, ze Milos vydrzi….

cablik
cablik
před 2 lety

Analytik Štefec: Dozvěděl jsem se, že Česká republika je beznadějně zpátečnickým státem
https://cz.sputniknews.com/20211009/analytik-stefec-dozvedel-jsem-se-ze-ceska-republika-je-beznadejne-zpatecnickym-statem-16109059.html

Tatran
Tatran
před 2 lety

Ba naopak zvítězil Babiš v soutěží politických stran, které získali mandát v PS. Babiš získal 36% hlasů voličů, Fiala získal o třídu méně, jen 17%, tedy nevolilo jej 83% voličů, to tedy není žádné vítězství. No a podraz Rakušanů na piráty nevěstí do budoucnosti pro oba nic dobrého. Ale k budoucnosti. Mezi zvolenými “vítězi” nevidím… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety

A bude vláda jedné strany protože ty koalice jsou naprosto stejné se stejným účelem. Babiš jestli dostane pověření tak to nemá dát s kým.

Hokarc
Hokarc
před 2 lety

Řekl bych, že Fiala nevyhrál, to jenom Babiš nezvítězil.

Wendy
Wendy
před 2 lety

Pokud někdo nevidí, že slepencem předvolebních koalic bylo Fair Play definitivně pohřbeno je přívržencem nečestnosti a podlosti, nejsem přívržencem Babiše, ale tato špinavá hra rozpoutaná Rychetským a podporovaná ČT a mnohými médii nepřinese ČR nic dobrého

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Wendy

Je to podraznickej prizivnik, byl uz za Havla, pamatujes jak pekne “rackoval” kdyz se kamosil s Vaskem Havlu???

Miroslav Povolny
Miroslav Povolny
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Trochu mi to socializovalo “vrána k vráně…” nebo pohádku, kde je nutné správně vyslovovat správně errr.

Miroslav Povolny
Miroslav Povolny
před 2 lety
Odpověď uživateli  Miroslav Povolny

Asi jsem nesprávně použil cizí slovo, asociovalo.