Politická plynatost kolem plynu a Nord Streamu 2 zejména

O tom, jací zideologizovaní zaslepenci, náckové a nevzdělanci řídí naši energetiku a jak si to odnesou naše peněženky. Jak dlouho ještě?!

Zdroj:KosaZostra čili lkovobloguje.wordpress.com

Když byla psána první Plynatost, ani na okamžik mne nenapadlo, že z toho bude seriál a navíc čím dále hustější. Evropská umanutost a posedlost ekofanatismem kombinovaným s politickou bigotností a vytvářením umělých, tzv. liberálně demokratických problémů, které s životní realitou běžného občana ani v nejmenším nekorespondují, už není zarážející, nýbrž smrtící. To vše je korunováno čím dál větší stupiditou těch, kteří drží v ruce nějakou odpovědnost!

Abych šel rovnou k věci – když jsem nedávno komentoval, bez odpuštění totálně idiotský text J.X. Doležala ohledně ruského plynu, ani ve zlém snu jsem si neuměl představit, že bych narazil na ještě větší erupci primitivní zaslepenosti. A to dokonce nikoli od nějakého nájemného brka v kdo ví jaké ideologicky suterénní redakci, nýbrž že přijde od – nedokáži napsat člověka /na konci článku vysvětlím proč!!!!/ v pozici zvláštního velvyslance Česka pro otázky energetické bezpečnosti, takto Václava Bartušky. V této funkci, která zřejmě je zřízena proto, že energie a jejich dostatek je fatálním k.o. kritériem přežití státu, je tenhle chlápek od roku 2006.

Mnozí z vás nyní určitě nyní zastříhali ušima – Bartuška? To je přece ten – ano máte pravdu to je ten, jehož si pamatujeme ze samých mimořádně zajímavých štací –Wikipedie o něm praví například toto:

Studoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a patřil k vůdcům revoluce v roce 1989. Ve svých 22 letech se stal členem parlamentní komise pro dohled na vyšetřování událostí 17. listopadu. O svých zkušenostech z práce v komisi napsal knihu Polojasno. Zisk z prodeje knihy mu umožnil absolvovat cestu okolo světa.

 

Pracoval jako reportér deníku Mladá fronta DNES, vykonával funkci generálního komisaře české účasti na světové výstavě Expo 2000 v Hannoveru, později vlastnil firmu zabývající se pořádáním výstav a vypracováváním marketingových studií. Od nástupu Alexandra Vondry do pozice ministra zahraničí je zvláštním velvyslancem České republiky pro otázky energetické bezpečnosti. V roce 2010 se stal zvláštním vládním zmocněncem pro dostavbu JE Temelín.

Šikovný klučík! Ze školní lavice, vtrhnul nejdříve do velké politiky, následně do mimořádně lukrativních funkcí a rozhodnutím a pomazáním Saši Vondry se stal vrchním energetickým fořtem téhle země. Ta fakulta sociálních věd UK a zejména její žurnalistická část, tak to musí být sakra dobrej oddíl!!! Lepší než STS Chvojkovice -Brod, když ho stihla, za tu krátkou dobu, co tam pobýval vybavit mimořádným penzem znalostí o energetice, navíc včetně klasické, jaderné, přenosových soustav, přes plynárenství, uhelnou energetiku atd. atd. Já tenhle obor studoval jak na střední, tak na vysoké škole a celkem úspěšně a později se tím i nějaký čas živil, ale že bych si troufl na pozici velvyslance ČR pro energetickou bezpečnost? Ovšem studium polistopadové žurnalistiky v ČR to je zřejmě lepší kvalifikace lepší než Oxford, Harvard a MIT dohromady. Natož nějaké ČVUT či jiná tuzemská technika. Ještě, že se Bartuška neumanul, že si pořídí zubařskou ordinaci!

Ale nechme těchto peripetií – třeba ze mne mluví závist k někomu daleko schopnějšímu než jsem sám. Pojďme na holá fakta! A radši se posaďte, protože byste si také vzápětí mohli přivodit těžký úraz – čeká vás totiž srážka s myšlenkami tohoto génia a našeho energetického ochranitele, protože před pár dny se o své hlubokomyslnosti podělil s Českým rozhlasem. Vím, že mnozí z vás už vědí o co jde, protože mi to v poště odkazy na tenhle interview jen hučelo, nicméně nepochybně je i řada těch, kteří ještě nevědí, jaká hlava chrání naše energetické bezpečí.

Konkrétně mám na mysli toto:

Pokud bude silná zima, dojde zemní plyn. Musíme být tvrdší na Rusko i Nory, říká velvyslanec Bartuška

Vždycky se snažím, když si něco vezmu na mušku, citovat klíčové pasáže. Dnes doslova musím! Takže:

Proč jsou zásoby plynu v Evropě tak nízké?
Především proto, že dodavatelé plynu – nejen Rusko, ale i další – pochopili, že Evropa to se zbavením se závislosti na ropě a plynu myslí vážně. Rozhodli se tedy přejít do protiútoku, snaží se nám ukázat, že celý ten přechod na novou zelenou energetiku bude náročnější, dražší a komplikovanější.

 

Proč se Evropa nepředzásobila?
Za prvé proto, že spousta provozovatelů má problémy udržet některá naleziště v chodu. Za to může velmi divoký loňský rok, kdy se poptávka po plynu místy propadla až o 35 procent. To není případ pouze Rusů, ale i dalších zemí. Předzásobení se dost dobře možné nebylo a v tuto chvíli hrají Rusové a další dodavatelé velmi tvrdou hru.

 

Znamená to, že na trhu není takové množství plynu, které by mohlo pohánět oživení z pandemie a doplnit vyčerpané zásoby, nebo že ten plyn je, ale je zadržován?
Myslím, že jsou dodavatelé šokováni tím, co se odehrálo loni. Poptávka poklesla řádově o desítky procent, došlo k propadu cen. To pro země – Rusko, Alžírsko a další, které jsou závislé na prodeji plynu a ropy, – byl opravdu šok, po kterém přehodnotily svůj vztah k nám. Myslím si, že se Evropa musí připravit na to, že naše zelená politika bude vnímána jako nepřátelský krok v zemích Perského zálivu, přes Rusko až po Severní Afriku. To je realita.

 

Aha. Hrozí tedy i Česku v zimě něco jako energetická krize a zvyšování cen plynu a elektřiny?
Záleží na tom, jak bude silná zima. Samozřejmě, pokud bude silná, tak dojde plyn nejenom u nás, ale i jinde v Evropě.

 

Co se bude dít ve chvíli, kdy plyn u nás a v Evropě dojde?
Nedojde ze dne na den, pořád máme poměrně slušné zásoby. Nicméně samozřejmě jsme v nějakém duchu plynové války. Ano, jsme. Je dobře, že si to uvědomujeme už nyní v září a že se na to chystáme.

 

Jak v téhle válce bojovat? Co se dá v tuto chvíli dělat?
Základní je pokračovat v tom, co děláme dosud. To znamená být mnohem tvrdší v ochraně našeho trhu, donutit dodavatele, aby hráli podle našich pravidel, podle pravidel Evropské unie, ne těch svých. Musíme být obecně tvrdší, Evropa je příliš dlouho příliš jemná a měkká ke svým dodavatelům. Příliš hodná. To musí skončit.

 

Jaké karty má Evropa v ruce ve chvíli, kdy nemá dostatek, ceny jdou nahoru. Co znamená to „být tvrdší“?
Máme obrovské karty v ruce. Jsme největší odběratelé plynu na světě, jsme největší trh na světě. To, že jsme byli dosud příliš hodní na Rusy, Nory, Alžířany je naše chyba. Musíme být tvrdí odběratelé. Chovat se úměrně své velikosti, moci, svému bohatství.

Taky si kladete otázku, jestli jste se zbláznili vy nebo Bartuška? Či jestli si z vás pan velvyslanec pro energetickou bezpečnost tropí záměrně kdo ví proč blázny?

Když sděluje, že zásoby plynu v Evropě jsou nízké proto, že dodavatelé plynu a ropy do Evropy pochopili, že ta to s tím Green Dealem myslí vážně a proto, aby jí to ztížili, vyvolali umělý nedostatek plynu a tím ho výrazně zdražili!!!!

Pan velvyslanec pro energetickou bezpečnost České republiky by udělal zatraceně dobře, kdyby alespoň sem tam hledal základní informace na specializovaných webech!!! Začít může například s portálem O energetice.cz, který V LEDNU 2021, tedy dávno a dávno před současnou krizí publikoval článek s názvem

Vysoké ceny LNG v Asii táhnou nahoru ceny zemního plynu v Evropě

kde si bylo lze přečíst – opakuji v lednu 2021 třeba toto:

Právě kombinace výhledu chladnějšího počasí a vysokých cen LNG na asijském trhu podpořila v posledních týdnech razantní nárůst cen zemního plynu na evropských trzích. Ta se ještě na začátku prosince pohybovala okolo 14,5 EUR/MWh.

Značný rozdíl v ceně mezi trhy v Evropě a Asii, který se pro únor pohybuje již téměř okolo 30 EUR/MWh, zapříčiní dle obchodníků omezené dodávky LNG do Evropy v nadcházejících měsících.

„Vše, co bude volné [náklady s LNG], nepoputuje do Evropy,“ uvedl obchodník s plynem s tím, že evropské ceny mají velký prorůstový potenciál v případě, kdy si spotřeba plynu vyžádá dodatečné dodávky LNG.

Rána jako do piana, Bartuško! Už v lednu ceny zemního plynu na kontinentu rostly mohutně. Kvůli zdražení LNB!!! Rus s tím neměl nic společného! U LNG dominují USA a Kanada! Člověk se chtě nechtě ptá, proč to tehdy energetičtí papaláši v celé Evropě, lhostejno zda ve státních nebo byznysových funkcích, nevzali na vědomí a především – k čemu je nám velvyslanec pro energetickou bezpečnost ČR, když zjevně nijak nereagoval! A totéž platí pro českou vládu! Ta totiž ovládá ČEZ, což je rozhodující hráč v zásobování země elektřinou, ale vedle toho také jeden z největších tuzemských operátorů na trhu s plynem! Nakoupil ČEZ dost nebo ne? To mne zajímá!

Nehovoříc vůbec o tom, že když to Evropa s odchodem od fosilních paliv myslí vážně, tak by snad prudké zdražení těchto médií a plynu zejména, její smělé plány snad mělo výrazně podpořit! A ukázat občanům, že jiná, než zelená cesta neexistuje, navíc s efektem, že dosud cenově nekonkurenceschopné alternativní energetické zdroje se nyní, se zdražujícím plynem stanou finančně alespoň částečně atraktivními!!! A ono ne – plynu je málo, že dodavatelé chtějí Evropu trestat!!! Trestat tak, že Rusko plní zcela příkladně svoje závazky z uzavřených smluv! Jak konstatuje, ve svém oficiálním memorandu Mezinárodní energetická agentura -viz minulý díl!

A nejspíš Evropu trestají i dodavatelé uhlí‘!!! Na Bloombergu je k vidění následující článek:

Europe Asking Russia for More Coal Is Set for Disappointment

Totiž, že Evropa je v takové energetické krizi, že žádá Rusko o mimořádné dodávky energetického uhlí pro své elektrárny!

I z Bloombergu dám citát:

Evropské energetické společnosti zoufale potřebují získat více uhlí, řekl stratég jednoho evropského podniku a žádal, aby nebyl identifikován. Rusko, třetí největší vývozce paliva na světě, se ale zaměřuje hlavně na prodej největším kupujícím v Asii.

 

„Rusko už léta omezuje vývoz uhlí do Evropy, protože Evropská unie zavírá tepelné uhelné elektrárny,“ řekl Kirill Chuyko, vedoucí výzkumu BCS Global Markets. Bude těžké přesměrovat do Evropy “, protože existují smlouvy s asijskými klienty. Navíc přepravní kapacita je každopádně omezená.“

Nezdá se vám to povědomé? Evropa si zakázala uhlí! Postavila ho mimo zákon. Dnes, v nouzi po něm znovu sahá, aniž by to veřejně přiznala. A opět ukázala tak, jako u plynu na Rusko – koukej dodávat, proto že MY to potřebuje! Teď hned! Jenže Rusko je vázáno dlouhodobými smlouvami do Asie! A ty rozhodně hodlá splnit. Takže Evropa se nejspíš bude muset poohládnout jinde! Nic jí v tom nebrání. Tedy kromě cen. Jak si ukážeme v závěru na grafu australského uhlí. Totéž jí čeká u plynu, až bude dokončena Síla Sibiře 2 -viz minulý díl (ZDE).

Proč, že se Evropa nepředzásobila? No přece proto, že producenti plynu se potýkali s problémy jak minulý rok udržet svou produkci. Když Evropa vlivem mírné zimy 19/20 a covidových lock downů plyn nepotřebovala, propad o 35% a ten cenově klesl na historická minima. Říká Bartuška. Přesně, jak jste četli, dříve než nám sdělil toto sladké tajemství v minulém dílu. A evropští velkodběratelé nehodlali jít do sebemenších rizik před letošní zimou, takže neobjednávali. Ani předzásobení! Spolehli se, že nakoupí za levno za spotové ceny! A nyní, když se celosvětově rozjela ekonomika je prostě plynu nedostatek! Tragicky chybná spekulace! Ale nikdo v Evropě a speciálně v EU za to nemůže – to producenti!!!!Bartuška osobně –Rusové hrají tvrdou hru!! A plní spolehlivě uzavřené smlouvy! Říká IEA! Neuvěřitelné!!! Aby vzápětí tenhle mimoň prohlásil, že dodavatelé jsou ze situace v šoku….Hlavně, že má na starosti naši energetickou bezpečnost!

No ale je tu problém, vlastně problémek, když by letos byla tuhá zima, tak prostě může udeřit plynová nouze. Opravdová plynová bída! Že dojde plyn!!! Protože jsme jej, respektive velcí energetičtí operátoři NENAKOUPILI DOST!!! Ale mohou za to jeho dodavatelé!!! Chápe tohle někdo se zdravím rozumem?

Ovšem opravdovou chuťovkou v tom Bartoškově blábolení je tenhle výrok:

To znamená být mnohem tvrdší v ochraně našeho trhu, donutit dodavatele, aby hráli podle našich pravidel, podle pravidel Evropské unie, ne těch svých. Musíme být obecně tvrdší, Evropa je příliš dlouho příliš jemná a měkká ke svým dodavatelům. Příliš hodná. To musí skončit.

Takže správným opatřením je nadiktovat zahraničním dodavatelům kolik plynu nám bez řečí dodají a za cenu jakou MY JIM NADIKTUJEME! Jestli to správně chápu!!!

Jestli tohle myslel vážně, pak mohu vyslovit důvodné podezření, že se pan velvyslanec pro energetickou bezpečnost České republiky naprosto zbláznil!!! Takováhle nabubřelosta nadutost se vidí opravdu jen velmi zřídka. A to ještě nanejvýš v USA.

Jestliže nám Rusko nebo Alžírsko a dokonce ten pán zmínil i Norsko jako dodavatelé nevyhovují, tak je vyměňme za jiné!!! Jestliže existují a jsou schopni plynule dodávat za lepší ceny! Jednoduché, ne? Vyměňme je, Bartuško!

Problémem ovšem je, že jaksi napojení na plynovodní potrubí a tedy možnost nejvyšších a plynulých dodávek do Evropy je jen z Alžírska, Norska a Ruska! Jinak zbývají jen americké molekuly svobody. Kterým Baruška nějak pozapomněl vyhrožovat tvrdou hrou podle našich podmínek! Proč? Pro USA neplatí stejné parametry jako pro Rusko, Norsko a Alžírsko? Zajímavé! Ostatně, ony jaksi ty molekuly svobody z JuEsEj také nejsou k dispozici. Texaští těžaři je, už v lednu, přesměrovali do Asie, protože tam dosahují daleko vyšších cen. Protože jim nekonkuruje ruský potrubní plyn! A tím nastartovali nevídaný cenový boom na zemním plynu.

Ale ještě zpět k té naší budoucí hře podle našich nových pravidel – pokud je norští, alžírští a ruští dodavatelé neakceptují (amerických, jak řečeno se to netýká) a oni Bartušku a podobné a jejich nařízení kolik plynu sofort a za Bartuškou stanovené ceny dodají, a jiní dodavatelé, jak je zjevné, nejsou sto je nahradit, pak zbývá jediné řešení – prostě alžírská, norská a ruská plynová pole obsadit vojensky a vzít si potřebné silou, že?

Francie, kdysi, když si ještě v 60-tých letech hrála na opravdovou velmoc, prohrála s Alžířany válku o jejich zemi. Jak někteří z nás dobře pamatují. S velkou ostudou. Jestli chce použít EU sílu proti norskému spojenci z NATO netuším. Ten by se porazit dal, to by pro mne ovšem představovalo opravdové novum. A válka s Ruskem? Atomovou supervelmocí? Ne že by leckde po Evropě, především v Polsku, u Baltů a jistě i v ČR nebyl dostatek těch, co by si to hodně přáli. Jenže pak bychom si už na planetě nemuseli dělat žádnou starost ani s plynem, green dealem a vůbec ničím. Protože by nejspíše žádná planeta už neexistovala!!!

Ale to Bartuškovi nijak nevadí, aby předchozí megaidiocii nekorunoval vzápětí supermegaidiocií:

Jaké karty má Evropa v ruce ve chvíli, kdy nemá dostatek, ceny jdou nahoru. Co znamená to „být tvrdší“?
Máme obrovské karty v ruce. Jsme největší odběratelé plynu na světě, jsme největší trh na světě. To, že jsme byli dosud příliš hodní na Rusy, Nory, Alžířany je naše chyba. Musíme být tvrdí odběratelé. Chovat se úměrně své velikosti, moci, svému bohatství.

Pan velvyslanec pro energetickou bezpečnost ČR evidentně netuší, která bije!! Evropa je největším odběratelem plynu na světě? Vážně? A já si myslel, že Čína! A pokud není, tak jen proto, že na rozdíl od Evropy do nedávna nedisponovala potrubním plynovým napojením od dodavatelů! Nyní už jedno má. Z Ruska. A co nevidět přibude druhé. A jak už doloženo minule -Síla Sibiře 2 Rusové napojí na plynové zdroje západní Sibiře, která dosud výhradně zásobovala Evropu. Až Dvojka naběhne, klidně tok plynu přesměrují via Peking!!! A Bartuška říká, že budeme tvrdí odběratelé! My je naučíme, opilé mužiky! Jen počkej zající! Vlastně Putine! Bartuška ti ukáže. Jestli se nebudeš chovat úměrně jeho představám o naší velikosti, moci a bohatství!!! Že by ho napadlo, že Čína je 3x větší trh, na rozdíl od Evropy, rozdrobené do států a státečků, jde o centralizovanou a akceschopnou velmoc a navíc dnes dílnu celého světa, disponující naprosto největšími devizovými rezervami na Zeměkouli! Opravdu jsme ti bohatí? A nebo už je to jen evropská navoněná bída? Ostatně co nevidět si počtete v tomto směru více, i když na úplně jiné téma! Ohledně polovidičů. Pak zjistíte, jak si Evropa doopravdy ekonomicky stojí!

Pátral jsem odkud vzal tu nevídanou drzost k tomu blábolu pro Český rozhlas. Říkal jsem si, že to nemůže být z jeho hlavy. A nejspíš opravdu není. Protože souhrou náhod se mi na skle objevil článek v britských Timesech

EU ministers join forces to weaken Russia’s grip on gas supply

Je sice placený, ale i tak jsem další šťastnou náhodou se k jeho znění dostal a jsem schopen z něj citovat. Ovšem s tím, že jde o překladačový výtvor:

Evropští ministři energetiky jednají o ambiciózním plánu nákupu strategických zásob plynu v jednom bloku a snaží se čelit ruskému úsilí omezit dodávky a zvýšit ceny.

 Program zasedání původně chtěl pojednat otázka změny klimatu, ale byla nahrazena problémem nedostatku plynu a následného zvyšování cen. To vše vytváří hrozbu energetické krize, která by mohla začít tuto zimu. Klíčovým faktorem této krize je, že Rusko snížilo export plynu do severní Evropy po poklesu zásobníků plynu kvůli loňské prodloužené zimě.

 

Španělsko vyzývá EU, aby spojila kupní sílu svých 27 členských států na nákup zásob plynu, což EU umožní v zásadě stanovit cenový strop a zároveň chránit země a spotřebitele.

 

Tento důvěrný španělský plán, se kterým se deníku The Times podařilo získat, má zajistit, aby EU již nebyla nadále rukojmím Ruska. Je obviněna z úmyslného vyprovokování krize omezením dodávek plynu státnímu Gazpromu. Gazprom snížil zásoby plynu v Evropě a odmítl dodat další objemy přes Ukrajinu v naději, že bude schopen přinutit Německo a EU urychlit schválení plynovodu Nord Stream 2.

 

„Strategická nezávislost Evropy je neslučitelná s dnešní úrovní závislosti na výkyvech na mezinárodních energetických trzích,“ říká důvěrný dokument. – Země produkující plyn jednají strategicky, snaží se maximalizovat své zisky, a musíme jednat společně, abychom nebyli závislí na jejich rozmarech. Je důležité nejen omezit aktuální ceny energií; je důležité chránit se před výrobci, kteří používají ceny energií jako nástroj politického vyjednávání o jiných otázkách. “

 

Vlády Španělska, Itálie a Francie byly v poslední době donuceny přijmout nouzová opatření na ochranu majitelů domů před prudkým nárůstem cen elektřiny a topení tuto zimu. Mezi tato opatření patří cenové stropy a subvence. Nadcházející náklady se odhadují na miliardy eur.

 

Vedoucí představitelé EU budou o nových návrzích diskutovat na říjnovém summitu. Rozhodnutí přišlo po varování ve Francii a Španělsku, že by Evropa mohla čelit masové vzpouře proti klimatické politice, pokud zvýší spotřebitelské náklady. Existují obavy, že se zvyšování cen bude shodovat se zaváděním opatření EU na omezení emisí CO2, což rovněž zvýší náklady na bydlení a služby pro majitele domů, protože fosilní paliva budou zdaněna.

 

Ve Španělsku již začaly protesty proti rostoucím cenám energií a prezident Macron se dosud nevzpamatoval z protestů žlutých vest v roce 2018 způsobených rostoucími cenami pohonných hmot.

 

„Současná krize představuje hrozbu pro iniciativy ke snížení uhlíku.“ Dnešní cenová hladina a volatilita jsou politicky nepřijatelné. To je problém nejen pro jednotlivé státy, ale pro celý regulační mechanismus Evropy, jehož důvěryhodnost vysychá, říká španělský plán. „

 

Tento španělský „dokument“ (takzvaný diplomatický dokument, který oficiálně neexistuje) předkládá návrh, aby EU vyjednávala o nákupu plynu jménem všech evropských zemí, jako tomu bylo při diskusích o očkování proti covid-19 rok.

„V blízké budoucnosti nebudeme schopni snížit naši závislost, ale jsme schopni a povinni posílit naše vyjednávací pozice.“ To vyžaduje centralizovanou evropskou platformu, prostřednictvím které se budou provádět nákupy plynu, uvádí se v dokumentu. „Byli jsme tak úspěšní při řešení problému s očkováním a musíme tyto zkušenosti uplatnit i v dalších strategických oblastech.“ Kromě toho budeme moci využít naši posílenou vyjednávací sílu k vybudování strategických rezerv, které nás ochrání před výkyvy trhu. “

Tento plán usnadní stanovení stropu cen plynu v celé EU. Rovněž to umožní zvýšení dodávek pro plnění zařízení pro skladování plynu v celé Evropě. To bude sloužit jako ochranný nárazník pro evropské země před volatilitou trhu a ruským tlakem.

Došla mi slova!

Takže Timesy získaly tajný plán, který oficiálně neexistuje. Viníkem plynové krize je, jak jinak – Rusko, přestože renomované mezinárodní instituce potvrdily, že plní dlouhodobé smlouvy. A my, i když přiznáváme závislost na něm, s ním pořádně zatočíme! Evropská unie se zjevně hodlá převtělit do pozice poručíka Duba a Rusku (a ostatním plynovým producentům) ústy svých ministrů energetiky a českého poskoka Bartušky Kremlu sděluje: „Já vám povídám, že mě ještě neznáte. … Já jsem zlý, nemyslete si, já každého přinutím až k pláči!!!!

Tak jo!!! Co jim také jiného zbývá, neboť jinak velmi rychle odzvoní velké uhlíkové lži!! Jestli je něco v tom oficiálně neexistujícím (ale zjevně skutečném) dokumentu smrtelně pravdivé, pak konstatování těch papalášů, že jestli se nepovede utlumit cenový náraz energií na masové konečné spotřebitele a ten navíc zapůsobí časově synchronně s ekofanatickými sci fi nesmysly Green dealu, pak výsledkem budou lidové bouře, jaké Evropa snad ještě neviděla. Ostatně – před časem přesně o tomhle vyšel na Kose článek.

Zelené šílenství začalo, kdy mu bude konec? Brzo! PODSTATNĚ DOPLNĚNO!

A zázračným opatřením prý je centralizovaný nákup plynu pro celou Evropu. Která si přes takovýhle velkoodběr chce vynutit na dodavatelích speciální ceny. Jde v podstatě čistě právně o zakázanou kartelovou dohodu. Řekl bych. Které EU vždy zásadně trestá. Ale tady si nejspíš tuhle cimprlich pózu ráda odpustí. Jde přece o “vznešený“ cíl – záchranu klimatu! Respektive další přežití unijních uhlákových fantasmagorií! Tady nejde o prostou logiku – čím větší odběratel, tím nižší cena. To platí jen tam, kde je alespoň trochu trh, kde je více prodávajících než kupujících. Což prokazatelně u zemního plynu neexistuje. Protože je nutné ještě mít zajištěný velkoobjemový transport na tisíce a tisíce kilometrů! Bez něj můžete mít v ložiscích plynu kolik chcete, ale neprodáte ani kubík!

Ale zpět k pokusu o odběratelský kartel. Jestliže EU vytvoří ten spotřebitelský, co zabrání producentům plynu, aby, podle vzoru OPEC, se sdružili do plynově dodavatelského??? Osobně se divím, že už tak neučinili dávno. A co potom Evropo? Síla Sibiře už funguje a Síla Sibiře 2 se právě rodí v mongolských stepích… Vážně si můžeš vyskakovat dupat nožičkou?

Ovšem bruselští hrdinové a Bartoškové jednotlivých evropských zemí nechávají vyniknout svou fantazii! Ta a excelové tabulky, jak známo snese všechno. Dokud nenarazí na realitu.

Navíc nevěřím na evropskou jednotu a solidaritu! Každý hájí především svoje národní zájmy, viz krvavá rvačka o rozpočet! Někteří členové EU a já konstatuji ti chytřejší a předvídavější, si jedou už dávno po svém prkně. Proč se Německo a Merkelová tak úporně držely realizace Nordstreamu 2? Protože přesně tuto situaci buď přímo očekávaly, či alespoň tušily! Ideologie, neideologie. Proto si ho, přes odpor USA a bigotních rusofobů doma i v celé EU, doslova vytrucovaly! Takže Německo je na nějakých 10-15 let, než se tenhle projekt zaplatí, energeticky vykryto. Chápu, že Španělsko, Francie a další, kteří napojeni nejsou a nebudou, navíc už teď se jim obyvatelstvo bouří, tlačí směrem o němž referují Timesy z toho neexistujícího dokumentu. Nicméně předvídaví nejsou jen naši západní sousedé. Nýbrž třeba i takové Maďarsko. To právě podepsalo s Ruskem smlouvu o dodávce plynu na 15 let, která začala platit včera. Dodávky obcházejí Ukrajinu. Ta si v Budapešti stěžovala, ovšem Orbánova vláda s ní vymetla podlahu – viz

Co je vám po tom, kde bereme plyn? Maďary rozčílila ukrajinská kritika dohody s Ruskem

„Ukrajinci nemají nic společného s našimi dohodami a jejich obsahem,“ řekl šéf maďarské diplomacie. Budapešť podle něj „považuje za hrubé porušení svrchovanosti a národní bezpečnosti, že se (Ukrajinci) snaží bránit bezpečným dodávkám plynu do Maďarska a tím i vytápění maďarských domovů a provozu maďarského průmyslu“.

Ukrajinský postoj označil Szijjártó za „nepřátelský“,

Před tím v této souvislosti koncem srpna uvedl, že smlouva se uzavře na 15 let. Cenu dodávek tehdy nesdělil, uvedl ale, že bude příznivější než ta dosavadní!!!!

Nepotřeboval k tomu EU. A jeho země dosáhla lepší ceny, než za jaké nakupovala v éře levného plynu!!!

Ani Maďarsko v tom není samo. Málo se ví, že podobný výhodný plynový deal dokázala udělat i Moldávie. S pomocí Rumunska, které si také sjednalo s Gazpromem separátní kontrakt a Moldávii proto bude zásobovat přes svou plynovodnou síť, nyní napojenou na tu moldavskou. S obejitím Ukrajiny. Pokud se někdo chce poprat s moldavštinou bližší informace zde! Ale trochu to zájemcům usnadním.

V tuto chvíli vyjednává hlavní dodavatel plynu v Moldavsku, Moldovagaz
(který také vlastní stávající síť pro přepravu zemního plynu v zemi), s
Gazpromem o nové smlouvě, protože platnost stávající vyprší 1. října.
Moldovagaz je kontrolován Gazpromem.

 

Rumunský Transgaz rozvinul infrastrukturu, včetně potrubí na moldavském
území, pro dodávku plynu do průmyslových oblastí v sousední zemi.

Prohlášení moldavského ministra o rumunském plynu však přichází ve
chvíli, kdy se rumunský dovoz zemního plynu (z Ruska) zvyšuje a tvoří
25% celkové spotřeby.

A to Rumunsko do nedávna patřilo mezi těch pár vyvolených, kteří svou potřebu kryly z vlastních zdrojů!

Bartuška a ti evropští energetičtí pantátové jsou totálně mimo. Když ukazují na Rusko. Svědčí o tom ten trapas se žádostmi o ruské uhlí, o němž byla řeč výše ze zpravodajství nikoliv TASSu, nýbrž Bloombergu!

Ceny energií prostě explodují. Celosvětově. Protože nikdo v době covidové nešel do rizika objednání velkých objemů. Ostatně bleskově roste úplně všechno. Také celosvětově – stavební materiály, ocel, dřevo, potraviny, polovodiče, prostě cokoliv. Po covidové hybernaci se svět probudil a chce náhle všechno. Jestliže Rusko zavinilo to mnohonásobné zdražení plynu, pak je jistě odpovědné i za současné ceny ocelárenských výrobků, mědi, cínů, produktů barevné metalurgie, aut, lodní přepravy, bavlny, kávy, prostě všeho.Včetně evropské inflace,viz

Eurozóna – inflace v září rostla o 3,4% a je nejvýše za 13 let

A také amerického kapalného plynu – těch úžasných molekul svobody. Co nám brání jimi nahradit jejich zemák? Nejspíš pohled na burzovní grafy. Pár jich sem dám:

Nejdříve dlouhodobý graf cen zemního plynu:

Výstřižek

Dále se podíváme na ceny LNG mám pěknou grafiku, kolik stojí měrná jednotka v jednotlivých hubech napříč světem, platí pro léto 2021:

IEA gas price forecast

I když jde o graf červencových cen, je zřejmé, že země, které LNG exportují, USA, Kanada, Rusko, na svých tankovacích hubech indikují skoro stejné ceny. Dokonce ruská cena je ta vůbec absolutně nejnižší!!!! Ovšem ty dramaticky vystřelí na hubech odběratelů!!! Tedy v místě konečné spotřeby! Kam dodávají především Američané a Kanaďané. A nejvíc je odírána, neváhám říci nestydatě – Indie a také Austrálie! Takhle lichvářsky se Rusko k západní Evropě rozhodně nechová ani ve zlém snu! Ale není vyloučeno, že pokud budou ze řetězu puštěni Bartuškové, že si tenhle model, provozovaný Američany a Kanaďany, rychle osvojí!

Přidám i to jak se vyvíjí cenová hladina pro dodávky amerického LNG pro Japonsko. S jeho hospodářskou a finanční silou, kterou vyhrožují Kremlu unijní strejcové.

Výstřižek1

Také vidíte ten propad v roce 2020? Je stejný jako na zemním plynu

Výstřižek5

Aby řeč nestála, když už padlo slovo uhlí, tak přidám i graf jeho cen

Výstřižek2

Zdá se mi to? On má stejný průběh jako ten zatracený plyn!!!

Nevěřte? Děláte chybu. Náhodou je k dispozici i cenová korelace mezi cenou zemáku a právě uhlí:

Výstřižek4

Funguje to úplně stejně a identicky!!!

A přidáme si ještě ropu:

Výstřižek6

Opět to samé, obrovský cenový propad v roce 2020!

Takže?

Takže je jasné vo co go!

Evropa se umanula do uhlíkového bláznění. Uhlí je zločin. Jádro je také zločin. Takže problém s energetickým zásobováním. Zbývá plyn. Jenže se neobjednalo dost. Lidé se začínají bouřit. Hledá se viník. A jako vždycky, ukazuje se do Ruska. Aby si papaláši zachránili vlastní kůži! A uhájili ještě nějaký čas ten klimatický nesmysl.

U nafty a benzinu jim nijak nevadí, že se prudce zdražilo a že u pump platíme nejvyšší ceny za posledních 7 let. Auta jsou brána jako zbytný luxus! Postradatelný luxus a motoristé jsou na svou roli dojné krávy tak nějak zvyklí. Když se to drží v nějakých mezích. Navíc prázdné státní pokladny těžce profitují z rostoucích cen PHM přes spotřební daně a DPH. Takže tady ti energetičtí evropští strejcové necítí potřebu zasahovat. Ale plyn? To je topení v domácnostech a dnes také stále více i výroba elektřiny. Když jsme si zakázali současně jádro i uhlí. Topit a svítit se prostě musí! Tady to opravdu hrozí výbuchem, který je schopen rozvrátit naše současné politické struktury a šílené progresivistické papaláše sfouknout i s jejich mantrami jako svíčku.

Mimochodem, kdosi mi poslal z ruských webů článek s názvem

Вся политика Евросоюза строилась на дешёвом российском газе

který se dá přeložit jako

Veškerá politika EU byla založena na levném ruském plynu

To konstatování je přesné! Ano, veškerá politika, i ta uhlíkově fantasmagorická je a byla založena na levném ruském plynu. Konkrétně zjevně na cenách roku 2020. Už v prvním díle Plynatosti je psáno, že jsme si dosud žili v cenové vatičce, která je abnormální. Budu opět citovat:

Prostě v Evropě vsadili na levný ruský plyn, který měl podpořit evropskou iniciativu přechodu na obnovitelné zdroje energie. Připomínám, že plyn v Evropě ten rok stál méně než 100 dolarů za tisíc metrů krychlových. A v Evropě se rozhodli, že to tak vždy bude.

Evropská unie navíc věřila, že to je ona , kdo bude diktovat náklady na plyn Gazpromu.

 

Proto upustila od dlouhodobých kontraktů a vsadili na tržní ceny plynu. Veškerá vychvalovaná alternativní energie, na kterou EU spoléhala, se nám sype doslova před očima. Ukázalo se ale, že Rusko má vlastní představu dodávek plynu do Evropy a celý systém zbankrotoval. Evropa jako vždy vůbec nebrala v úvahu zájmy Ruska. Teď za to platí!

A přidám ještě něco – tvrdím, že nevěřím na evropskou jednotu a solidaritu. Nechť si onen odběratelský kartel stokrát přeje takové Španělsko, a já se mu nedivím, protože ono svou plynovou strategii dosud stavělo především na dovozu LNG. Nicméně tamní vládu nevolí Chorvaté nebo Finové, nýbrž jen Španělé. Chorvatští a finští a jacíkoliv jiní voliči čekají od SVÉ vlády, že jim zajistí plynový a elektrický komfort za přijatelné ceny. A jejich politikáři to vědí. Takže opět zafunguje systém bližší domácí košile než celoevropský kabát. Viz covidové lock downy, vyhlašované bez jakékoliv vzájemné součinnosti. Ba i pouhé konzultace. Jaký zájem na nějakém tvrdém antiruském postoji asi bude mít Orbán, který má novou patnáctiletou smlouvu s Ruskem za speciální cenu? Co Bulharsko, které kdysi podlehlo nátlaku EU a vypovědělo Rusku dohodu společného projektu South Streamu, do něhož už před tím investovalo kolem miliardy dolarů? Aby nyní pokorně přistoupilo k napojení Turkish Streamu, když Erdogan s obrovským potěšením převzal roli Bulharska a inkasuje místo něj? Připojí se Němci, když jsou oběma Nordstreamy dlouhodobě plynově za vodou? A případná Síla Sibiře 2 by je nejspíše následně odpojila od tjumeňských nalezišť?

Kdy někdo přesto nevěřil, tak pro něj mám takové prima cukrátko, jak to s tou evropskou solidaritou, především energetickou, je. Ne, nemám na mysli spor o důl Turów, jakkoli to je také kabinetní kousek v tomto ohledu. Existuje cosi ještě transparentnějšího, o čem se v tuzemsku vůbec nereferuje.

Není větších rusofobů v Evropě než jsou tři baltské země. Ani se jim příliš nedivím. Nicméně momentálně mezi sebou vedou nesmírně tvrdou energetickou válku. Všechny tři země jsou energeticky deficitní. Co se týče elektřiny. Litva je napojena jednak na Polsko a také na Bělorusko. Zbylí dva Balti, protože nechtějí brát přímo z Ruska nebo jen minimum, pak na Litvu. Ovšem ta si umanula, že Lukašenka zničí a zejména když spustil fungl novou jadernou elektrárnu, tak si zakázala odběr běloruské elektřiny. Aby neplatila „diktátorovi z Minska“. Tím pádem Lotyši a Estonci zápasí s akutním nedostatkem proudu. Tudíž se mezi nerozbornými antirusy strhla válka. Kde pak nějaká solidarita?!

Samozřejmě, že vše je haleno do sítě maskovacích lží. V evropském liberálně demokratickém a progresivistickém ptydepe se veřejnosti sděluje, že o nic nejde, jen o takovou technickou podružnost:

Od 15.9.2021/ uplatňuje Litgrid /litevský ČEPS/ novou metodiku výpočtu přenosové kapacity na bělorusko-litevské hranici, která snižuje možnosti prodeje elektřiny z Ruska. Přesnou výši snížené kapacity pro obchod s Ruskem nelze uvést z důvodu nepředvídatelnosti hodnoty pro celkovou přenosovou kapacitu litevsko-běloruského průřezu vypočítanou provozovatelem litevské přenosové soustavy.

 

Společnosti Augstsprieguma tīkls /lotyšský ČEPS/ a Elering /estonský ČEPS/ nepodpořily metodiku Litgrid pro výpočet a přidělování přeshraniční kapacity se třetími zeměmi, kterou jednostranně vypracovala společnost Litgrid a schválil litevský regulační orgán. Cílem společnosti Litgrid při zavádění nové metodiky přidělování přenosové kapacity je omezit možnosti dovozu elektřiny ze třetích zemí a zabránit fyzickému přesunu elektřiny vyrobené v běloruské jaderné elektrárně do Litvy.

 

Kvůli nové metodice společnosti Litgrid budou muset společnosti Elering a Augstsprieguma tīkls aktualizovat metodiku přenosové kapacity, která je v současné době dohodnuta mezi oběma společnostmi a která se v současné době uplatňuje při dovozu elektřiny ze třetích zemí do Lotyšska. Účelem plánované změny estonských a lotyšských provozovatelů soustav je odstranit několikanásobné omezení přenosových kapacit vyplývající z možného dopadu na litevskou elektroenergetickou infrastrukturu. K nové metodice byla zahájena veřejná konzultace a společnosti Augstsprieguma tīkls a Elering vyzývají účastníky trhu, aby se k ní vyjádřili.

 

Podle estonských a lotyšských provozovatelů soustav není nutné žádné další omezení dovozu elektřiny ze třetích zemí, neboť současné řešení přenosových kapacit a právní požadavky rovněž brání vstupu jaderné energie vyrobené v Bělorusku na baltský trh s elektřinou.

Takže žádná konflik, jen metodika……

Více na https://ast.lv/en/events/ast-and-elering-start-public-consultation-updated-capacity-calculation-methodology-trade

Proto všechno ty hysterické reakce. A proto ty Bartoškovy nesmyslné pindy.

Ostatně on je na ně expert. Pamětníci Ukrajinských svodek vědí přesně, co mám ve spojením s ním na mysli! Tenhle demokrat a humanista každým coulem se po masakrech Ukrů v Domě odborů v Oděse a postřílení civilů, jedoucích v linkovém autobusu u Dněpropetrovsku projevil takto:

Na druhou stranu jsme velmi podrobně sledovali model, který byl použit na východě Ukrajiny, v Doněcku, Luhansku a v dalších městech. Šlo to jakoby přes kopírák a popírá to teorii o lidovém povstání. Skupina civilistů obsadí budovy administrativy, muži, ženy, děti. Do dvou dnů se tam začínají nosit zbraně, ženy a děti odcházejí, zůstávají ozbrojenci. Pokud se jim postavíte rychle čelem, jako to udělali třeba v Oděse, kde je prostě upálili, nebo v Dněpropetrovsku, kde je prostě zabili a pohřbili u silnice, tak máte klid. Když to neuděláte, tak máte válku. To je celé.

Co od takovéhleho monstra můžete čekat???? A on je zodpovědný za energetickou bezpečnost vaší a mojí země!!!! Jdu shánět nějaké palivové dříví. A hodně. A také hodně rychle.

5 8 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
BillyJoe
BillyJoe
před 2 lety

Výborně pane vlku. To, že jsme v pytli víme. Ale pokud budeme považovat EU za jedinou alternativu našeho bytí na světě, jak Vy neustále tvrdíte. Pokud budeme za extrémisty považovat SPD, jak Vy tvrdíte. Pokud budeme, dle vašeho názoru, vzpomínat na mutti Merkel, protože němci s námi teď budou zacházet po volbách ještě… Číst vice »

zhnuseny
zhnuseny
před 2 lety

Nezanedbatelná “drobnost” významu Ukrajiny, co by tranzitní země, je skutečnost, že mladý Biden tam má své podnikatelské aktivity. Proto zřejmě ten tlak ze strany USA na pokračování stávající přenosové soustavy a odpor proti Nord Stream 2. Na Zeleném údělu je asi nejvíc fascinující jedna věc. V Bruseli vědí co nechtějí. Fosilní paliva.… Číst vice »

spartak
spartak
před 2 lety

Máme mnoho Bartušků kteří jedou na sametu a stačí jen kvákat 30let ideologií svobody a demokracie alá EU. Vládu a ministerstva nepotřebujeme pro naší podřízenost EU. Energetika se stala dalším propadákem pravicového vládnutí po vodním,zemědělském,lesním hospodářství.