Proč Vystrčil mluví o vykonávání „funkce“ když Ústava mluví o úřadu?

Není to podezřelé? Copak p.Vystrčil si článek 66, na jehož základě usiluje on a lidé kolem něj o to, aby byl prezident Zeman zbaven úřadu, NEPŘEČETL? ptá se Lubomír Man.

Zdroj: První zprávy

Článek 66 se totiž k možnosti zbavit prezidenta úřadu vyjadřuje takto: „Není-li prezident svůj ÚŘAD ze závažných důvodů schopen vykonávat a usnese-li se na tom Poslanecká sněmovna a Senát, může být prezident zbaven svých pravomocí“.

Tedy: Není-li schopen „VYKONÁVAT SVŮJ ÚŘAD“..

Ale toho přece prezident schopen je! Vždyť na vykonávání svého úřadu má velký aparát, sestávající ze tři sekcí, které sestávají z devíti odborů, ve kterých je zase celá řada nejrůznějších oddělení, archiv, kabinet, a celý tenhle hradní organizmus pracuje v těchto hodinách a dnech dál, i když pan prezident je v nemocnici.

Takže: prezident zřejmě, i když v nemocničním léčení, schopen vykonávat svůj úřad je. A i jeho podpis na výzvě ke svolání Poslanecké sněmovny tuto skutečnost dotvrzuje.

Ale pozor: Situace by nebyla už tak jednoznačná, kdybychom se Ústřední vojenské nemocnice neptali, zda je prezident schopen vykonávat svůj úřad, ale kdybychom se jí zeptali, je-li prezident schopen vykonávat svoji funkci? Úřad není totiž totéž co funkce. Úřad, resp. úřední povinnosti může úředník vyšší předat na určitou dobu úředníku nižšímu, ale nemůže mu stejně jednoduše předat svoji funkci. Protože funkce je s jednotlivcem úžeji spojena , je jaksi tělesnější a každému lékaři se proto bude jistě zdát, že po stránce zdravotní je vykonávaní funkce pro nemocného člověka (a tedy i pro prezidenta), obtížnější, než vykonávání jeho úřadu.?

Takže se ptám: nebyl fakt, který jsem právě popsal, příčinou toho, že se pan Vystrčil nezeptal nemocnici, zda je nemocný prezident schopen či nechopen vykonávat svůj úřad, jak se měl zeptat když mu jde o uplatnění či neuplatnění článku 66 Ústavy ČR, ale že se jí možná záměrně zeptal jinak? A totiž tak, zda je prezident schopen vykonávat svoji funkci. A to ve víře, že ta funkce má větší naději na zápornou odpověď než ten úřad. A on tak získá tzv. bianco šek na rozpoutání protihradní štvanice, jíž jsme v těchto hodinách a dnech svědky.

K podezření, že se tak mohlo stát, mě totiž vede fakt, že jak z úst p. Vystrčila, tak z úst jeho politických spojenců a též z megafonů všech oficiálních médií, se téměř výhradně line řeč o neschopnosti prezidenta vykonávat svoji funkci a nikoli o jeho neschopnosti vykonávat svůj úřad, jak by člověk logicky čekal.

I Seznam Zprávy v pondělí večer pod titulkem: PREZIDENT NENÍ SCHOPEN VYKONÁVAT FUNKCI, ŘEKLI JEHO LÉKAŘI, uvádí:
„Předseda Senátu Miloš Vystrčil na tiskové konferenci citoval z dopisu Ústřední vojenské nemocnice. Podle lékařů není prezident Miloš Zeman schopen v současnosti vykonávat funkci“.

Takže zase ta FUNKCE!
 
Sakra, proč by nemocnice mlela o neschopnosti vykonávat funkci, kdyby se jí p.Vystrčil ptal na schopnost či neschopnost vykonávat úřad?

5 4 hlasy
Hodnocení článku
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
dobrak
dobrak
před 2 lety

Hasenkopf na svém facebookovém profilu upozorňuje, co stojí v § 77 odst. 5 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, v platném znění: „K ustavení poslaneckého klubu na začátku nového volebního období jsou oprávněni poslanci zvolení do Sněmovny za samostatně kandidující politickou stranu. K ustavení klubu podle věty první je třeba nejméně tří… Číst vice »

maxim
maxim
před 2 lety
Odpověď uživateli  dobrak

Dobráku, co uvadí Hasenkopf je podružný nedostatek interního jednacího řádu sněmovny.. Závažnější je Ústava, volební zákon, který je v rozporu s jejím čl.5 o svobodné soutěži pouze registrovaných politických stan (hnutí jsou registrovány také jako strany) … Když jsme u toho ustavení sněmovny, tak nemůže být podle Ústavy ustavena, když ji prezident nesvolá resp.… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 lety

Proč Vystrčil mluví o Funkci a nikoli o Úřadu? Protože je politický a lidský primitiv, který prd ví a musí si stále stoupat na špičky(i na ty pomyslné) aby byl viděn. Ale to u šéfa Senátu naprosto nestačí…

vvenc
vvenc
před 2 lety

Bude dobře se zamyslet, jestli by si ošetřující lékař prezidenta dovolil napsat cokoliv o jeho zdravotním stavu bez toho, aby prezident svolil!

cablik
cablik
před 2 lety

USA aktivně modernizují taktické jaderné zbraně a základny pro jejich skladování v Evropě
https://cz.sputniknews.com/20211020/usa-aktivne-modernizuji-takticke-jaderne-zbrane-a-zakladny-pro-jejich-skladovani-v-evrope-16231489.html

„Nevíte, kdy letí první letadlo na Zanzibar? Stěhuju se.“ Reakce na nominaci Pekarové do čela PS
https://cz.sputniknews.com/20211020/nevite-kdy-leti-prvni-letadlo-na-zanzibar-stehuju-se-reakce-na-nominaci-pekarove-do-cela-ps–16233098.html

cablik
cablik
před 2 lety

No jo pomsta neúspěšných kandidátů na prezidenta v čele s tlučhubou Vystrčilem z cela zbytečného senátu.

laskra
laskra
před 2 lety

Celá ta sqadra už vidí pana presidenta na marách, protože je přednější koryta jak cokoliv jiného.

maxim
maxim
před 2 lety

Výborně pane Mane, ale v posledním odstavci s citací Vystrčila z dopisu UVN si ověřte na záznamu tisk. konference, jak to přesně je… Myslím že citoval … není schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti … Proto jsem to dále interpretoval a dále šířil tak, že UVN vystavila prezidentovi pracovní neschopenku .. A doplním jak jsem už… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  maxim

Maxi

ze vyhorelej ucitel poctu si plete pracovni povinosti s ukoly presidenta statu, te nemusi vzrusovat… a kdo ze spitalu psal ten dopis, mel pravdepodobne nekoho s kverem nad sebou

tomaskova
tomaskova
před 2 lety

Brečíte pěkně p. Mane, ale na špatném hrobě. Tito rádoby chytří a do všeho vidící by měli jednat v zájmu p. prezidenta a ne si jen honit kšandy na různých platformách.