Procenta vyhozená z okna

Pokud by alespoň polovinu z takto propadlých hlasů dostalo např. hnutí SPD, disponovalo by v nové Sněmovně 39 mandáty –  a společně s hnutím ANO pak   většinou 103 mandátů. Mnohé by mohlo být jinak…

Zdroj: První zprávy

Aniž bych si sebeméně chtěl přisvojovat odbornou kompetenci politologů, přece jen si neodpustím krátké vyjádření k výsledkům letošních parlamentních voleb, píše v komentáři Jiří Kobza.

Co z nich plyne na první pohled? V Poslanecké sněmovně získají zřejmě převahu strany tzv. eurooptimistické. A to ať jsou verbálně programově nalevo, či napravo. Spojuje je to, že odezírají ze rtů eurokomisi, nebojují za větší nezávislost naší legislativy, ani za české národní zájmy obecně.

Dá se tedy předpokládat, že ze strany české reprezentace nyní vůči Bruselu a Berlínu nějaký čas neodejde ani jedna námitka či kritika. Potvrzuje to svým způsobem i vyjádření ODS, která nechce v příští vládě post ministra zahraničí, protože prý není důležitý, neboť vztahy s EU obstará premiér a na ostatním nesejde.

To je právě ten nejtragičtější omyl. Takto nahlížená zahraniční politika, tedy jen jako derivát postojů EU případně NATO, vrhá naši zemi do stavu naprosté (p)oddanosti, nikoli nepodobné té z časů RVHP a Varšavské smlouvy. Důsledkem může být mlčenlivý souhlas exekutivy s masovou imigrací, další angažmá našich vojáků v konfliktech, které jsou vedeny někým jiným pro jeho, nikoli naše zájmy atd.
 

 
A samozřejmě postupné poslušné zvedání výdajů na zbrojení do výše 2%, které po nás požaduje NATO. Nikdo se neptá, kde se ta 2% vezmou. Ze zdravotnictví? Sociální oblasti? Kultury? Výstavby dopravní infrastruktury? Nevíme. Ale optimismu máme mít na rozdávání.

Slyšeli jsme před volbami, že tzv. vlastenecké strany zbytečně tříští síly, jejich množství spíše roste a přivazují k sobě sice často malá a pro vstup do Sněmovny nedostačující, ale přece jen v celkovém součtu chybějící procenta. Je to projev jisté politické infantility. V politice je přece zásadní to, co je zapotřebí pro občany, ať už v oblasti vnitřní a vnější bezpečnosti, ale i v těch dalších výše uvedených.

Řada malých, a někdy víceméně na poslední chvíli ustavených stran by se nepochybně na nejdůležitějších věcech shodla. Přesto z nějakých, možná prestižních, důvodů vytáhly do boje samostatně. Typicky Trikolora (2,76%), Volný blok (1,33%), Švýcarská demokracie (0,31%) nebo Otevřeme ČR normálnímu životu (0,40%) a další.

Když sečtu (propadlé) hlasy všech voličů, kteří dali svůj hlas některé z (většinou nových) stran s deklarovanou vlasteneckou, euroskeptickou a konzervativní orientací a připočtu k nim hlasy odevzdané pro KSČM (což jsou ve své drtivé většině též hlasy proti výprodeji české státní suverenity a zcela jistě hlasy proti vládě „bruselské pětky“) s polovinou hlasů, které získalo hnutí Přísaha (což byly do velké míry hlasy někdejších voličů hnutí ANO a SPD hledajících z různých důvodů novou alternativu, a tudíž opět hlasy „protibruselské“) a polovinou hlasů, které obdržela ČSSD (protože i tuto formaci stále volí v nemalém množství lidé konzervativně sociálního a řekněme „zemanovského“ zaměření), dojdu k číslu 734 943, což představuje 13,67%  ze všech letos odevzdaných platných voličských hlasů.

Dle propočtu, který jsem po jednotlivých volebních krajících s kolegy provedl, platí, že pokud by alespoň polovinu z takto propadlých hlasů dostalo např. hnutí SPD, disponovalo by v nové Sněmovně 39 mandáty –  a společně s hnutím ANO pak   většinou 103 mandátů. Mnohé by mohlo být jinak…

V politice, stejně jako v praktickém životě však neplatí slůvko kdyby. Nicméně povolební vývoj se mohl ubírat jiným směrem i v případě, kdyby se alespoň ty malé subjekty, které deklarují jako své hlavní cíle ochranu českých národních zájmů a tradičních hodnot proti útokům globalismu a Evropské unie sjednotily do jednoho volebního bloku. Neřkuli, kdyby takový blok určitým způsobem participoval na podpoře kandidátky  dnes skutečně jediné relevantní eurorealistické parlamentní strany –  SPD.
 
Dnes to snad vidí každý střízlivě a pragmaticky politicky uvažující člověk. Bohužel, ti, co to měli vidět (a vědět) mnohem dříve, to neviděli, anebo spíše vidět nechtěli. V následujících čtyřech letech nás tento jejich politický avanturismus může vyjít sakra draho! končí komentář Jiří Kobza.

4.4 10 hlasy
Hodnocení článku
34 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jarin G.
Jarin G.
před 2 lety

Vážený Jiří. Nebylo by už na čase přestat plakat nad rozlitým mlékem a přestat bádat nad tím, co by, kdyby. Však znáte to o těch rybnících. Od kdy se najednou stala Trikolora vlasteneckou stranou, jak teď říkáte Vy i Tomio? Jejich program je v čem společný s programem SPD? Referendum? Přímá volba prezidenta atd. atp.… Číst vice »

Jarin G.
Jarin G.
před 2 lety
Odpověď uživateli  Jarin G.

Á propós. Skutečně si myslíte, že byste sestavili společně s ANO vládu? ANO by přistoupila na program SPD, tedy alespoň na ty nejzásadnější body? A pokud by SPD ustoupila od svého programu, byl by to její konec. Babiš (a je jedno kdo by stál v čele téhle vlády) by podpořil zákon o referendu a následně hlasování… Číst vice »

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  Jarin G.

SPD se měla s TRIKOLOROU dohodnout stejně,jako ten pseudodemokratický paskvil SPOLU….a Sněmovna mohla vypadat jinak!!!!

Kubrt
Kubrt
před 2 lety
Odpověď uživateli  Jarin G.

Jelikož ani SPD ani ANO nikdy nezískají 101 křesel, tak mi koalice těchto dvou hnutí připadá jako jediná možná. Tomio i Andrej jsou oba pragmatici z kšeftu a určitě by se nějak dohodli, tak jak to mezi obchodníky běžně chodí. Navíc jsou oba vůdčími osobnostmi svých hnutí, tak by si do toho nenechali… Číst vice »

Lubez
Lubez
před 2 lety

Mimochodem, u sousedů v raichu to asi nějak drhne.
Volby už mají za sebou delší dobu.
To by mohl okomentovat všeználek z bundestágu reproduktor.

Pohoda
Pohoda
před 2 lety

Celý systém voleb je hra pro lidi, kteří si myslí, že lze něco změnit. Skrze volby které řídí ti, kteří mají být zvoleni, skutečně nemůžete nic změnit. Musíme najít jinou cestu. Takovou, ve které se demokraticky můžeme rozhodnout MY a nikoliv pouze ti nahoře. „Zástupci lidy“ zastupují všechno možné, jen ne… Číst vice »

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  Pohoda

Ba ne pane Dnes asi možná ano ale. Zásadní návrat školství k základům Komenského. Tam je ta mantra moudrosti i té mládeže. Takhle produkujeme pouze divnou hmotu. Kde je ten fiškus naší povahy? Máš matroš vole? Né. Tak táhni vole. Nechci házet všechny do jednoho pytle. To ne. Dnes měl šéf mé… Číst vice »

Pohoda
Pohoda
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lubez

Návrat ke Komenskému? Kdo by to povolil, když dnes je určitou skupinou vše připraveno, jak se kola dějin mají otáčet. Slované? Když se někdo hlásí k češství, tak dostane nálepku… EU založili po válce bývalí členové SS a poslední dobou jejich cesta a cíl vylézá na povrch. Komenský? Nebudu vám brát iluze, ale nic… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety

„Češi jsou povinni podpořit Poláky.“ Exprezident Klaus se pustil do von der Leyenové
https://cz.sputniknews.com/20211019/cesi-jsou-povinni-podporit-polaky-exprezident-klaus-se-pustil-do-von-der-leyenove-16225908.html

Tak tahle štěkna je určitě podpoří

Kandidátkou na post šéfa Poslanecké sněmovny je Markéta Pekarová Adamová
https://cz.sputniknews.com/20211019/kandidatkou-na-post-sefa-poslanecke-snemovny-je-marketa-pekarova-adamova-16226130.html

Falka
Falka
před 2 lety

Chtělo by to zopakovat volby! Přidaly by se ty straničky a hnutíčka k SPD? Zaveleli by to jejich šéfové? Potlačili by svá bujná ega? Mám obavu, že ne. A myslím, že tady hraje roli i ten příspěvek od státu pro spoustu těch, kteří se do sněmovny nedostanou. Ten by se měl zrušit!!!

Lubez
Lubez
před 2 lety

Ba ne pánové.
Problém začal s panem aktivistou Rychetským. Protiustavně protlačil neplatnost částečnou sice ale části volebního zákona.
Sic již jednou už o ní rozhodoval a tak by nové rozhodnutí mělo být anulováno.
Nicméně na to všichni ústavní činitelé nic nenamítali.
Podřezaná větev pod vlastní zadnicí, to je ten pravý zločin.

haf
haf
před 2 lety

problémem je mantra ČSSD zvaná bohumínský sjezd, ta znemožňuje koalici těchto stran a následně i koalici s ostatními.. Proti koalici ím měli postavit koalici

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  haf

Přesně!!!!
Ono Buhumínské usnesení jde proti sloučení levice!!!!

haf
haf
před 2 lety
Odpověď uživateli  anti Havel

nemyslím, že levice představovaná ČSSD a KSČM je slučitelná, ale jistě může úzce spolupracovat třeba ve volební koalici.

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  haf

Levice jako taková přestala existovat v podání ČSSD po odchodu Jiřího Paroubka a u KSČM po odchodu a následném úmrtí Miloslava Ransdorfa.

zhnuseny
zhnuseny
před 2 lety

Asi měsíc před volbami jsem na Youtube shlédnul jedno video Bobošíkové s výzvou o podporu Volného bloku. Už tenkrát jsem poznamenal, že vzhledem ke shodě základních prvků s SPD, bych viděl mnohem rozumnější, kdyby se k SPD, co by parlamentní straně, přidali a netříštili naprosto zbytečně síly. Jejich predikce balancovaly od dvou do sedmi procent,… Číst vice »

haf
haf
před 2 lety
Odpověď uživateli  zhnuseny

podle mne je nemyslitelná koalice levice s SPD natož nějaké splynutí, SPD není levice nemá žádné levicové předpoklady ani cíle. shoda je jen na tom, že národ je důležitý,-

adam
adam
před 2 lety

Především velká a upřímná gratulace ke zvolení poslancem. Jsem také zklamán výsledky voleb, ale přesto si myslím, že značné části naší společnosti vůbec neuškodí lekce ze života v podmínkách, které jim vytvoří politika vítězných koalic. Nepochybuji, že bude drsná. Roztříštěnost politických sil, které se označují za vlastenecké, je třeba velmi zevrubně a adresně… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  adam

My co jsme žily za socialismu to známe ale asi ti mladí potřebují lekci jak vládnou poskoci boháčů a cizáků. Stalo se přesně to před čím varoval pan Okamura.

kolokol
kolokol
před 2 lety

To všechno je svatá pravda. Ale co to potom je, když Petr Fiala říká v ČT, že dostali od voličů silný mandát? Nedostatek vzdělání v matematice? Nebo se přímo na filozofických a sociologických fakultách, kde i Fiala studoval, učí lhaní?

zhnuseny
zhnuseny
před 2 lety
Odpověď uživateli  kolokol

Fiala i naše masmédia mají nejvyšší možnou kvalifikaci ve lhaní. Toho už jste si mohl všimnout. Překrucování historie, vytrhávání jednotlivostí ze souvislého celku a primitivní omílání otřepaných manter jsou dnes základem našeho “zpravodajství”.
Hlavní je označit nepřítele.

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  kolokol

Fiala ci jeho strana dostala od volicu celkem lejno, ale byli mazani, a udelali antiBabis koalici…zde nejde o volby ci o politickou budoucnost Ceska – teto entity co zbyla po Klausove (otec ODS) proflaknutem rozdeleni Ceskoslovenska (cim mensi tim servilnejsi) nasledovanem “velkou vlakovou loupezi” tedy privatizaci….takze jeho pohrobci (kez by) vedeni dusevnim impotentem Fialou,… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

A zase cesko, — druhy “vyvoleny narod”, reserva pro me bratry z Levanty, muze stavet bud mesity, nebo synagogy, podle toho co prinde, ale verte mi at tak ci onak nic dobreho to nebude.

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

To víš všichni chtějí zlaté korýtka a proto volby dopadly takhle snad se SPD poučí a začne spolupracovat.

kolokol
kolokol
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Především by se už měli poučit voliči, že vždycky nedlouho před volbami se vyrojí jakési pidistraničky a pidihnutíčka, které jen spolykají procentíčka nebo bohužel i velká procenta. Jako tentokrát. A jelikož (jak předpokládám) je mezi antikoaličními voliči i velké procento antikovidistů, ani na účinek “vitaminčiků” to přílišné selhání zdravého úsudku svádět nelze.

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem kolokol