Projev na slavnostním shromáždění Českého svazu bojovníků za svobodu u příležitosti státního svátku 28. října

Pane předsedo, vážení vzácní hosté, dámy a pánové

vážím si opakovaného pozvání na toto Vaše tradiční shromáždění, které se již mnoho let koná v den státního svátku České republiky přesně v tuto chvíli. Děkuji za příležitost podělit se s Vámi o několik tezí, které ve mně dnešní den a dnešní výročí vyvolávají. Mým cílem je naznačit, že toto výročí dostává právě teď novou aktualitu.

Václav Klaus
Václav Klaus

Den 28. října jsme si zvolili státním svátkem proto, že byla v tento den, před 103 lety, vyhlášením samostatné Československé republiky obnovena suverenita a založena moderní státnost českého národa. Po třech staletích života v mnohonárodním habsburském soustátí a s cizí nadvládou se naši předkové odvážili chopit se správy věcí svých do svých rukou. Přispěla k tomu jak tragická zkušenost první světové války, tak nerovnoprávné postavení, které náš národ zaujímal v bývalé monarchii.

Přestože uplynulé století přineslo nemálo událostí nelehkých, bolestných a tragických, toho, co naši předkové udělali 28. října 1918, jsme nikdy nelitovali. Alespoň drtivá většina z nás. Výročí tohoto činu – a spolu s ním tradice první Československé republiky a její demokratický odkaz – byly a dodnes pro nás zůstávají trvalou inspirací a posilou. Víme však, že vyhráno není. Právě teď vznikající a nebezpečně se rozrůstající nové hrozby od nás vyžadují nové úsilí o zabezpečení naší státní existence a její budoucnosti. Otázkou je jen a jedině to, budou-li dnes žijící generace schopny takových činů, jaké vykonala v roce 1918 generace tzv. „mužů října“.

V dnešní den vzpomínáme na všechny, kteří se o naši svobodu a samostatnost zasloužili a kteří za ni prolévali krev. Jsme si vědomi, že bez nich by nebylo naší současnosti v podobě, jak ji známe. Oceňuji, že i dnes, v nečekaně bouřlivých podmínkách počátku třetí dekády 21. století Vaše organizace sdružuje skupinu lidí, kterým o svobodu naší země jde a kteří pečují o zachování odkazu a památky těch, kteří se o ni nejvíce zasloužili. To už je dnes u nás výjimečným postojem.

Přestože zažíváme nejdelší období míru v naší historii, do budoucnosti nemůžeme pohlížet bez obav. Nemám na mysli pouze globální covidovou epidemii a s ní spojené omezení a podvázání našich životů. I vinou politiky našich vlád se její důsledky staly nechtěnou součástí našich životů. Čelíme pokusům svět, který naši předkové vybojovali a v němž jsme my vyrostli, sociálním inženýrstvím změnit a předělat ho podle představ nové generace ideologů, kteří své antihumánní představy a své světovládné ambice skrývají za fráze o záchranu planety, za boj proti změnám klimatu, za odstranění svévolně definované diskriminace,  za údajně potřebnou globální vládu a za další podobné progresivistické cíle, které nejsou cíli našimi.

Trnem v oku těmto radikálním bořitelům našeho světa je existence národních států, jakým je naše republika, existence národů jako takových, existence rodiny i samotné lidské přirozenosti. Postupně se jim podařilo ovládnout veřejné mínění celého vyspělého Západu, podřídit si politiku, akademický svět i média. Zejména se jím podařilo ovládnout školství, a tím nebezpečně infikovat naše děti.

Čelíme také jejich útoku na vše podstatné, co představuje 28. říjen a tradice naší moderní státnosti. Přepisují historii boje za naši svobodu, snaží se z vítězů a skutečných zachránců Evropy a světa po druhé světové válce dělat viníky válečných zločinů, naše vítězství hanobí. A nacházejí mezi námi nemálo těch, kteří jsou ochotni jim nejen naslouchat, ale i přitakávat a jejich názory dokonce prosazovat.

Ke svým cílům tito radikální ideologové využívají především mezinárodní instituce, jako je Organizace spojených národů a Evropská unie. I v důsledku toho politika Bruselu sleduje jiné cíle, než jakými jsou svoboda, prosperita a zvyšování životní úrovně obyvatel Evropy. Lidé a jejich blahobyt mají být obětováni nevědecké klimatické chiméře, která je ostatně – jako tak často v dějinách – jen zástěrkou klasického souboje o moc. Probíhá nemilosrdný útok na životní úroveň a životní styl obyvatel Evropy, všude se roztáčí vysoká a určitě ne jen na krátkou dobu hrozící inflace, pod záminkou epidemie Covidu-19 jsou omezována občanská práva a svobody.

Odvážím se říci, že jsme se ocitli na další z klíčových křižovatek, na nichž znovu začíná jít o všechno. I o všechno to, co pro nás symbolizuje 28. říjen. To není fráze, která se dá použít kdykoli. Jen nemnozí z nás si bohužel dnešní nové hrozby a rizika dostatečně uvědomují. Jiní velmi pohodlně bojují minulé války, stále více podléhají mediální manipulaci a dění kolem sebe věnují nedostatečnou pozornost. To je neodpustitelné.

Postoje tohoto typu ukázaly i nedávné parlamentní volby, jejichž výsledek ovlivnila témata zástupná namísto jasných názorů na klíčové ideové, politické, i ekonomické otázky dnešní doby. Vítězové voleb velmi nepřesvědčivě a nejasně hovoří o změně, kterou chtějí přinést, ale nemyslí tím změnu oněch zmíněných nebezpečných trendů, které prožíváme a které ohrožují naší budoucnost. Nemají odvahu se jim postavit, dávají přednost podvolení se jim. Změnu si navíc představují úplně jinak než mlčící většina našich spoluobčanů.

Letos se na Pražském hradě tradiční oslava státního svátku nekoná. Důvodem je zdravotní stav prezidenta republiky Miloše Zemana a jeho hospitalizace. Jako by i tato skutečnost symbolizovala zvláštnosti a rizika doby, v níž se nacházíme. Jsem proto velmi rád, že jsme si mohli alespoň zde, v Míčovně Pražského hradu, náš státní svátek 28. října důstojně připomenout a uctít.

Ještě jednou Vám děkuji za pozvání a za příležitost pronést zde slova, která považuji za velmi naléhavá.

Děkuji za Vaši pozornost.

Václav Klaus, slavnostní shromáždění Českého svazu bojovníků za svobodu u příležitosti státního svátku 28. října, Míčovna Pražského hradu, Praha, 28. říjen 2021

4.5 10 hlasy
Hodnocení článku
52 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
JK
JK
před 2 lety

No jo, no, stojí to za prd. Ale hlavně že “žijeme v nejlepším možném období naší země”. Řeční hezky tento pan “profesor”. Škoda jen, že mu to nešlo v časech, kdy byl jedním z nejvlivnějších lidí v této zemi, kdy určoval její podobu. Po ovoci poznal jsem ho, ale už když klíčil, nevěřil jsem v dobré… Číst vice »

Georg
Georg
před 2 lety

Pokračování – Neodpustím si však jednu poznámku k jeho vcelku objektivnímu projevu. Cit.: Vítězové voleb velmi nepřesvědčivě a nejasně hovoří o změně, kterou chtějí přinést, ale nemyslí tím změnu oněch zmíněných nebezpečných trendů, které prožíváme a které ohrožují naší budoucnost. Nemají odvahu se jim postavit, dávají přednost podvolení se jim. Změnu si navíc představují… Číst vice »

Georg
Georg
před 2 lety

Názor na p.Klase mám pořád stejný. Nikdy jsem ho a ODS nevolil, mám jiný pohled na svět, politiku, stojím názorově jinde. Ale i přes to, že tvrdím, že má velký podíl na “majetkovém převratu” na rozkradení a vytunelování republiky, tak jsem schopen nyní s ním v cca 90 % názorů souhlasit. Bohužel ti lidé, kteří mají… Číst vice »

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  Georg

Můj kůň to taky nikdy nebyl,ovšem jak říká jeden moudrý muž
“”Jen blbec nemění své názory….””,tak je mi onen Klaus dnešním vytupováním a pojmenovávávání věcí PRAVÝM JMÉNEM(fašoEU,miganti,greendeal a podobné) sympatičtější,než Vytrčil,Hilšer,Fischer a jiná havlejnolahvárenská squadra!

Georg
Georg
před 2 lety
Odpověď uživateli  anti Havel

Já to mám trochu jinak, stojím názorvě jinde, ale nikdy jsem o něm neřekl, že je to blbec , idiot a podobně, když mě huba ujede. Byl jedním z mála politiků, kteří se tak mohou nazývat i když s ním nesouhlasím. Víte co jsem dal jmen současným chudákům jako Fišer, Vystrčil, Hiršer, Fiala a zejména mám… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 lety

No, že je Klaus škodič našeho státu, o tom není pochyb. Ale zrovna tento projev bych mu nevyčítal. Kdyby se tím, co v projevu vyzdvihuje, se v minulosti sám řídil, tak kde by byl on a náš stát. Mohl být respektovaná autorita a stát neokraden. Pozdě bi(y)cha honit!

orinoko
orinoko
před 2 lety

Takhle vypadá nová nordická rasa z Ventilátorova sametového gulometu:
“Nabourala čtyři auta, nafuněla skoro dvě promile, udělala scénu s policisty. Hybáškové hrozí tři roky vězení.”Jejím sVrběticím dělal dobře potemnělý soudruh Gabalo.
To jsou existence, které vyžraly co mohly a svoje lejno nám teď chodí hrdě ukazovat.

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  orinoko

Tři roky by stačily….ovšem denodenně očkovat tou NESCHÁLENOU sračkou proti pseudopandemii,byl by klid A DAŇOVÝ POPLATNÍK BY JISTĚ UŠETŘIL!

orinoko
orinoko
před 2 lety
Odpověď uživateli  anti Havel

To je velmi dobrý a neotřelý nápad.

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  orinoko

K naší velké škodě nerealizovatelný.-(

orinoko
orinoko
před 2 lety

Zvláštní diskuse. Ono teče do bot až řitě kompletně všem, ale kádrovácké instinkty se mají čile k světu. Klaus má samozřejmě máslo na hlavě, ale přesto je dneska označován za agenta Moskvy. Každý se nějak vyvíjí, a tehdy západní způsob života zdál se být kýženou metou. Vypadalo to, že to funguje. Stačilo… Číst vice »

BillyJoe
BillyJoe
před 2 lety
Odpověď uživateli  orinoko

Ty si přesah. Klaus je zloděj a lump a stál tuhle republiku hromadu miliard. Ohromně velikou hromadu. Tak velkou hromadu, že se z toho možná republika nevyhrabe. Projev s přesahem…

basos
basos
před 2 lety

Pane Dvoraku, mam Vas rad, a aj i OKIho, ale doufam, ze Vas OKI za tenhle prispevek o Klausovi zerve. Mam totiz dojem, ci jsem si jist, ze s OKIm mame stejny nazor na Klause j

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

A co je na tom,co řekl Klaus NEPRAVDA?

BillyJoe
BillyJoe
před 2 lety
Odpověď uživateli  anti Havel

Projevy zlodějů se zásadně neposlouchají! Když ti ukradnu barák, vemu práci, dám to cizákům a pak ti v poledne řeknu, že je poledne tak jako co, řekneš že mám pravdu, nebo mi jednu natáhneš?

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  BillyJoe

On dával práci banderovcům????To si pleteš s Al-Hamjadou chytrolíne!

basos
basos
před 2 lety

Nevim necetl jsem clanek toho gaunera, ktery pro vlastni pochybne ego, tedy ego hostaplera a bezpaterniho mizery, ktery vam vsem Cechum kteri mne prezijete, dokonale zkurvil budoucnost…. jak jsem psal necetl jsem to a cist nebudu, protoze jen ctenim toho co napsal bych pospinil snahy ceskych buditelu, Masaryka, a hlavne tisicu, legionaru, at… Číst vice »

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Kecko,budoucnost nám DOKONALE POKURVIL UDAVAČ A VLASTIZRÁDCE HAVEL A TA JEHO KLAKA!

Primak
Primak
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

“číst to nebudu, ale vim své, žé…” (všude byl, každýho znal, ale česky se psát nenaučil…)

BillyJoe
BillyJoe
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Máte pravdu. Fajn zjistit, že se tady na noverepublice.cz najde Čech.

Anonym
Anonym
před 2 lety
Odpověď uživateli  BillyJoe

Pan Basos je emigrant. 😃

cablik
cablik
před 2 lety

„S Evropskou unií na věčné časy.“ Petr Štěpánek varovně zvedl prst kvůli likvidaci národa
https://cz.sputniknews.com/20211028/s-evropskou-unii-na-vecne-casy-petr-stepanek-varovne-zvedl-prst-kvuli-mozne-likvidaci-naroda-16316992.html

spartak
spartak
před 2 lety

Klaus začal s demontáží Československa a pokračoval v ničení památníků např.Julia Fučíka ,který bojoval proti podobné chátře ,která dnes vládne. Probudil se ? Ne , on je mimoň již 30let.

Anonym
Anonym
před 2 lety
Odpověď uživateli  spartak

Co vám na jeho projevu TAK vadí? Minulost řečník? Dobře. Ale jeho řeč byla snad státnická, ne?

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Anonym

Anaku, bud si delas srandu, a provokujes Spartu, nebo jsi fakt tak politicky- ale hlavne lidsky ci spise blbej, ze jsi zrejme nezaznamenal tu velkou svinarnu kterou vam Venca Klausu a spol, ale hlavne Venca, provedl. je zde ale jedna moznost ze mozna ty ci spise tvuj tata na te svinarne neco… Číst vice »

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Ale no tak,
o prolomení Benešových dekretů v rámci NEoprávněných restitucí může taky Klaus????
OMYL,JEN A JEN UDAVAČ HAVEL,KTEREJ BY PODLE MÉHO NĚMĚL BÝT V ČESKÉ ZEMI ANI POCHOVÁN!!!!!

BillyJoe
BillyJoe
před 2 lety
Odpověď uživateli  Anonym

Projev zloděje je státnická?

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  BillyJoe

On mluvil udavač Havel ze záhrobí?????

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  spartak

Potřebujeme každého kdo je proti té rádoby světovládné pakáži tak to je a Klaus je aspoň Čech a vadí mu poklonkování EU.

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Cablo,

Proste zlodej, kterej mluvi statnicky a oponuje EU a je cech.. tedy cistokrevnej je u tebe co????? ty prizemni tupohlavej vlastence, di do prdele

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Hele tak to je v téhle době ti druzí jsou stokrát horší tak jsme to po hadráku dopracovali.

Anonym
Anonym
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Myslím, že na vaše “upřímné” vulgarity tu není nikdo zvědavý.

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  spartak

tak vidis Spartaku mas -3 …takze vidis, jake mame stale blbce, a nediv se, ze se to bude srat cim dal tim vic, nastupuji Klausovo deti.

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Lepší Klause,než udavačský svině,kolaboranta a vlastizrádce Havla,zapamatuj si to!

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  anti Havel

antiku je videt ze jsi vylozene vysledek 30 lete manipulace…. je fakt ze Vasek Havlu byl lehkozivka (uz jsem zde Xkrat psal ze jsem ho znal osobne), byl to proste pomrdnej a defkar, ktery mel oproti nam skvaru a dobrej chlast…takze kolem nej bylo vzdycky dost prizivniku, a “kamosu” ze kterych se sstali… Číst vice »

Anonym
Anonym
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

A koho to zajímá…?

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

P.S.
Já jsem ovšem dídě Husákovo,což s velkým povděkem kvituji!