Ukrajina použila dva útočné drony Bayraktar na Donbasu: Další válka?

Nyní je ukrajinská propaganda plná triumfálních prohlášení o tom, jak účinný byl tento úder a jak Rusko nemohlo s Bayraktarem nic udělat: neodhalit ho, nezablokovat a nesestřelit.

Zdroj: TheSaker, překlad První zprávy

Včera mi poslal čtenář Andrej e-mail, že Ukronazis použili proti LDNR (Luganská a Doněcká lidová republika – pozn.red.N.R.) útočný dron Bayraktar. Odpověděl jsem, že o tom velmi pochybuji, protože pokud vím, Turci ještě nedokončili místní stavbu Bayraktarů (viz složení dovezených dílů – pozn.red. N.R.). Zřejmě jsem se mýlil a Ukronazis také koupili 12 Bayraktarů z regálu, připravených k použití.

Zprávy z LDNR také potvrzují četné dělostřelecké útoky na LDNR .

Co to všechno znamená?

Toto je opět zoufalý pokus Kyjeva donutit Rusy k otevřené intervenci.

Jak velký vojenský rozdíl tyto drony skutečně dělají?

Vlastně z vojenského hlediska – nula: víme, že jak v Sýrii, tak v Náhorním Karabachu Rusové tyto drony sestřelili v obrovském množství , dokonce mluvili o „bayraktarském dešti“: některé byly spáleny ve vzduchu, jiné sestřeleny a některé dokonce přistály.

Politicky je to však dost velký problém.

Za prvé, když byla zpráva o dodání těchto dronů zveřejněna, zástupci LDNR řekli, že jsou připraveni a že mají připravená protiopatření. Tento poslední úder, pokud se potvrdí, vyvolává otázku, co se skutečně stalo a zda představitelé LDNR projevili poněkud nezodpovědnou přehnanou sebedůvěru (síly LDNR nemají takové schopnosti v elektronickém vedení boje jako Rusko).

Za druhé, Rusové sami měli tento let detekovat a reagovat (pravděpodobně ano). Nikdo s jistotou neví, zda to udělali, a pokud ano, proč se nepokusili chránit LDNR (alespoň pomocí prostředků elektronické války).  Možná teď Rusové hledají záminku, jak se více zapojit, ne v takové míře, jak by si USA/EU přály, ale dostatečně na to, aby zvýšily kapacity LDNR v rámci přípravy na budoucí, pravděpodobně nevyhnutelnou, ruskou intervenci na východní Ukrajině?

Přesto, ať je to jakkoli, tento úder přinutí LDNR i Rusko něco udělat.

Oficiálně Bayraktar nebyl použit jako součást ofenzívy, jednalo se o jediný úder na jediné dělostřelecké pozice.

Nicméně, ukrajinské síly vstoupily do „šedé zóně“ mezi LDNR a Ukronazis silami a obsadili malou vesnici, jejíž populace zahrnuje ruské občany.   To je přímé porušení všech podmínek příměří.

Horší je, že existují zprávy o druhém takovém Bayraktarském útoku na skladiště ropy.

Netřeba dodávat, že pozorovatelé OBSE si ničeho nevšimli, stejně jako Západ.

Ukrajinský plán je získat 50 takových Bayraktarů. Takže pokud Rusko něco neudělá, budou to opakovat a eskalovat.

Drony ukrajinské armády: „Zbraně proti domorodcům”

Ukies nemají co ztratit (nemají energii na zimu, probíhají kvůli tomu protesty a nepokoje, země je deindustrializovaná a COVID devastuje jejich rozpadající se lékařské schopnosti a Zelenskij je silně nepopulární).

Ruské možnosti :

  • Nejlepší možnost: nechat LDNR, aby se s tímto problémem vypořádalo pouze se skrytou pomocí.
  • Použijte systémy EW ke zničení nebo dokonce vylodění těchto Bayraktarů (v Arménii to udělali 15krát)
  • Sestřelte Bayraktary ze země nebo ze vzduchu

Nemyslím si, že to Rusko může ignorovat, takže očekávám ruskou reakci ve velmi blízké budoucnosti.

Osobně bych je vyzval, aby vyhlásili bezletovou zónu nad LDNR, podporovanou „kopulí“ chráněnou prostředky elektronického boje, stejně jako to udělali Rusové nad severní Sýrií. Zadruhé, Rusko by mělo prohlásit, že jakékoli vojenské letadlo, ať už s lidskou posádkou nebo bez ní, které se zdá, že se blíží k útoku na LDNR, bude sestřeleno dříve, než se dostane na dostřel (jeden MiG-31BM na bojové letecké hlídce poblíž hranic LDNR/Rusko může toho dosáhnout). Poslední linií obrany by byla ruská protivzdušná obrana, která snadno ochrání vzdušný prostor LDNR.

Ano, pokud to Rusko udělá, bude obviňováno z rozpoutání války, ale jakou jinou možnost má, než jednat?

Andrej

5 14 hlasy
Hodnocení článku
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ludvik
Ludvik
před 2 lety

Problém pozičního zablokování https://colonelcassad.livejournal.com/…tml “Pasivní strategie vede k tomu, že nepřítel má iniciativu a může si vybrat čas a místo úderu s přihlédnutím k nutnosti dávkovat jeho rozsah, aby nevyvolal odvetnou vojenskou akci Ruska. Tyto akce jsou v intervalu mezi konvenční zákopovou válkou a poměrně rozsáhlou ofenzívou. K tomu byla za Porošenka využívána jakási „taktická zóna“ místní války,… Číst vice »

danny
danny
před 2 lety

Koukal jsem na ruské weby, co jako oni na to. Ukrajinské bláboly jsou úplně mimo. Zřejmě taktika USA. Tak zároveň s těmito akcemi byly napadeny ruské policejní oddíly v Idlíbu (Sýrie) a v Mali. Rusové odpověděli v Sýrii leteckými údery. Jenže útočníci jsou proturečtí teroristé a tak Turci odpověděli dělostřelbou na syrské pozice (na ruské si… Číst vice »

tomaskova
tomaskova
před 2 lety
Odpověď uživateli  danny

Řekla bych, že Putin to má už dávno promyšlené. Je vždy nejméně o 5 tahů napřed, ale nespěchá na žádné akce. Jak říká Pjakin, zákon času hraje v jejich prospěch. Čím déle se vše protáhne v čase, tím jistější bude rozpad USA.

anti Havel
anti Havel
před 2 lety

Putin měl s Banderostánem naložit už dávno stejně,jako to kdysi uděla Řím s Kartágem!
Ty věčně zlitý a zfetovaný NETÁHLA,který sem nacpal Al-Hamjda by MĚLI S OKAMŽITOU PLATNOSTÍ VYPADNOUT A NIKDY SE NEVRACET!

spartak
spartak
před 2 lety

CIA se svou celosvětovou sítí koordinuje dění v Evropě. Ukrajina je dalším lakmusovým vzorkem v přípravě krvavého konfliktu EU-Rusko.

basos
basos
před 2 lety

Tak nejak tomu nerozumi, on ten dron zase neni tak malej, a rychlej aby ho treba radar nevidel. takze i tryskac treba nase prtave takytryskace L39 ci pozdejsi verse ho nedokazaly zachytit, pripadne pokud by se trefily tak i sestrelit.. je v tom neco divneho, protoze radar ci jeho alternace vidi i dopredu, i v malych vyskach….… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety
cablik
cablik
před 2 lety

Nejlepší bude když Rusko dodá oběma republikám vybavení na boj s drony a budou mít banderovci po ptákách.

P.K.
P.K.
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

To by asi nestačilo, to by ještě museli Rusové dodat řádně vyzbrojenou ostrahu, aby to Ukři nezlikvidovali, nebo dokonce nesebrali. Spojené síly Ukrů a Ami na to mají, viz jak atentáty v Luhansku a Doněcku zlikvidovali jejich čelné představitele, či vojáky.