SPOLU: ODS nominovala do voleb i kontroverzní politiky z minulosti

Při volbě kandidátů do nadcházejících voleb sáhla ODS neomylně i po politicích s temným pozadím a temnými styky. Starého psa staré zvyky neodnaučíš.

Zdroj: NárodníNovinyCz, zpracoval Rudolf Hruboň

Občanští demokraté (v rámci koalice SPOLU) se snaží představit v rámci předvolební kampaně jako “záchrana” pro tuto zemi. Strana, která opakovaně deklaruje rozchod se svou minulostí ovšem na své kandidátky opět dosadila některé kontroverzní politiky.

 

Pavel Blažek

Čtyřkou brněnské kandidátky je kontroverzní brněnský politik a bývalý ministr spravedlnosti v Nečasově vládě Pavel Blažek, přezdívaný na jižní Moravě jako “Don Pablo”. Blažek je proslulý svými kontakty jak na politiky, tak na podsvětí. V roce 2012 byl například obviněn, že selhal ještě jako státní zástupce v kauze Diag Human, kdy měl být ve střetu zájmů a kde měl svými rozhodnutími připravit stát o zhruba 8 miliard korun. V loňském roce začala Policie ČR a NCOZ vyšetřovat brněnské politiky ODS kvůli podezření, že kupčili s brněnským majetkem a brali milionové úplatky. Mezi vyšetřovanými jsou mimo jiné i Pavel Blažek, jeho tehdejší náměstek Radomír Daňhel, primátorka Brna Markéta Vaňková i její náměstek Robert Kerndl.

 

Pavel Drobil

Bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS); Foto: Profil p. Drobila na sociální síti

V rámci moravskoslezské kandidátky se objevuje mimo jiné již trochu zapomenutý Pavel Drobil. Krátce před kongresem ODS v listopadu 2009 se jeho jméno objevilo na seznamu krajských kmotrů – mocných zákulisních hráčů, s nimiž se rozhodl údajně bojovat tehdejší stranický předseda Mirek Topolánek. V roce 2010 byl Drobil jen 5 měsíců ministrem životního prostředí, když byl nucen 15. prosince rezignovat na základě aféry na Státním fondu životního prostředí. Den předtím totiž Drobil na zvláštní tiskové konferenci oznámil, že odvolal z funkce ředitele SFŽP Libora Michálka, který předchozího dne podal trestní oznámení kvůli podezření z trestného činu pletichy při zadání veřejné zakázky a při veřejné soutěži. Drobil měl totiž krýt své tehdejší spolupracovníky, kteří se snažili nadhodnotit veřejné zakázky o stamiliony korun, které měly být poté převedeny na tajné financování ODS.

 

Petr Bendl

Petr Bendl (ODS); Foto: Aktron / Wikimedia Commons

Na středočeské kandidátce nechybí zase vyhlášené jméno tamější ODS – Petr Bendl, který od roku 2000 za tuto stranu hejtmanoval, vedl dvě ministerstva a kandidoval téměř ve všech volbách – naposledy vloni na podzim neúspěšně do Senátu za Kladno. Podle informací Hospodářských novin prověřuje protikorupční policie prodej 10 nemocnic, které Středočeský kraj prodal v roce 2007, když byl Bendl hejtmanem. Podle Bendlova nástupce Davida Ratha vznikla kraji privatizací nemocnic škoda ve výši tři čtvrtě miliardy korun, protože nemocnice byly prodány výrazně pod účetní hodnotou. Podle Bendla šlo údajně o jednu z nejtransparentnějších privatizací a cena prý nebyla hlavním kritériem privatizace. V roce 2017 Bendl využil přílepku k zákonu o pozemních komunikacích z řad STAN a TOP 09, který dal možnost obcím nakládat libovolně s reklamou na pozemcích obce. Díky tomu si vysloužil kritiku, kdy tak obešel zákon, který měl umožnit odstraňování reklamy, kolem silnic a dálnic. Řada politiků pak tento zákon označila za přílepek lobbistů.

Zdroj: Wikipedia.org (Pavel BlažekPavel DrobilPetr Bendl)

 

5 4 hlasy
Hodnocení článku
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
adam
adam
před 2 lety

Za mimořádně zábavné považuji neuvěřitelně pokrytecké moralizování na téma “Babišovy offshory” z úst duševních gigantů z řad opozice. Všeobecně je přece známo, že jejich minulost je bez poskvrnky…

KAHA
KAHA
před 2 lety

Drancovat i to co ještě zbylo, to je jejich krédo.

cablik
cablik
před 2 lety

Okamura ovládl debatu Primy, děsí se odpůrci. ,,Bartoši, drž už hubu,” trpěli
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Okamura-ovladl-debatu-Primy-desi-se-odpurci-Bartosi-drz-uz-hubu-trpeli-679041

Babiš: Začnou lidem sahat na majetek. Totální proměna světa, Fiala to nezvládne
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Babis-Zacnou-lidem-sahat-na-majetek-Totalni-promena-sveta-Fiala-to-nezvladne-679035

cablik
cablik
před 2 lety

Starý zloději se vrací už jejich volební plakát by měl občany varovat je čas na změny navezením migrantů a prosazování zeleného údělu. Navíc volení sudeťáckých poskoků a následné zrušení Benešových dekretů.Fuj taixl.

Tatran
Tatran
před 2 lety

Ještě že tam není Nečas s Naďovou a Tupolánek. Holt nejsou kádry. Nelze už spoléhat na nespolehlivé spojence ze Západu. Už nezapírají ani euroatlantické hodnoty, jako je humanitární bombardování či vylhané agrese do Iráku, Afganistánu. Co bude dělat manekýn Filaja až nebude Babiš. No ale věřím, že náš prezident Miloš Zeman nepostaví do… Číst vice »

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  Tatran

Noooo Bože,tak z Muzea voskových figurýn uděláme Muzeum NEfunkčních havlo3,14čusů Made in ODS!

spartak
spartak
před 2 lety

ODS je strana největšího neštěstí Československa a po zničení i Česka. Jejich heslo , S drzostí nejdál dojdeš. Po rozkradení si s jejich drzostí troufla i na propagaci nacismu. Staré zlodějské ksichty mají přilákat starou hordu z 90tek.

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  spartak

no a co chces jineho cekat od Klausovo Pitomku– typo potomku, jeste snad ze zapsklej politickej neboztik, a.k. “otec vlasti” Venda, dokonale zkurvi jeste to co tenkrat nestacil, a. a a a a ale hovno, nema to cenu o ODS mluvit, je to hnuj