Zásah do nejrozstřílenějšího místa

Tak nám konečně vystřelily i hlavní kalibry demokratické opozice. Je pár dní do voleb a letošní Kubiceho zpráva se jmenuje Pandora Papers.

Zdroj: Vidlák

Tak nám konečně vystřelily i hlavní kalibry demokratické opozice. Je pár dní do voleb a letošní Kubiceho zpráva se jmenuje Pandora Papers. Náš premiér oligarcha si v roce 2009 koupil ve Francii jakési nemovitosti. Koupil si je přes svoje zahraniční firmy a těmto zahraničním firmám poslal svoje peníze z Česka. Podle jakýchsi investigativních sil celý tento kšeftík nese známky praní peněz. Má to dokonce i nějaký anglický název a bude se to prověřovat. Vynechal jsem něco? 

Nejsem znalec nákupů a transakcí přes ofshorové firmy, ale po přečtení včerejších novinových článků vím jistě, že ani čeští novináři o tom nic nevědí a tak jen papouškují zahraniční zdroje a jak to kdo z té angličtiny a němčiny přeložil, tak to napsal. Bez jakýchkoliv vědomostí. Už včera jsem zachytil od různých novinářů různé odchylky, které se navzájem vylučují. Ale to vem čert, o tom psát nechci. Stejně tak nehodlám řešit, zda a nakolik bylo Babišovo jednání legální. Jsem si celkem jistý, že pokud se to doopravdy stalo, jak popisují v ARD, tak to bylo na hraně zákona, ale na soud to není, protože správný miliardář má intimnější vztah se svými právníky než se svojí manželkou. Takže se vsadím, že po dlouhém předlouhém vyšetřování se ukáže, že to sice není příliš morální, ale není to nelegální. Dělali a dělají to tak všichni, kdo mají nějaké nadbytečné miliony a miliardy a jejich hlavní náplň řízení firmy spočívá v optimalizaci daní.

Když jsem si pročetl fejsbůkový cvrkot, zjistil jsem, jak moc mimo je celý demoblok ohledně svého zdůvodnění, proč lidi volí Babiše. Oni mají pořád pocit, že  Babiš svoje voliče nějak obloudil. Že si lid myslí, že Babiš je morální a čestný člověk. A pokud bude demaskován, jeho voliči ho okamžitě opustí a začnou volit demoblok. Dodnes si ani na minutu nepřipustili, že si lid o Babišovi nedělá žádné iluze, ale ještě menší iluze si dělá o demobloku. Podívejte se na notičky našeho místního elfího rozesírače – pořád se snaží ukázat, že jsme nemorální, že volíme nemorální kandidáty. A nechápe, že všichni jsou nemorální, všichni jsou namočení a my jen řešíme, kdo všem průserům poběží vstříc nebo kdo je bude alespoň trochu zadržovat byť jen proto, že to kazí především jeho soukromé kšefty.

Malá odbočka k soukromým kšeftům. Cena hnojiv se za letošek zdvojnásobila.  Abyste měli představu… ještě letos zjara hnojil průměrný zemědělec svá pole za cenu 6000 Kč/tunu močoviny. Teď už močovina atakuje 16000,- Kč/tunu. Něco si zemědělci ještě koupili v příhodnějších časech a za lepší ceny, ale průměrně teď budou pod patu při setí hnojit za 12000,- Kč/ tunu. Příští rok zjara budou hnojit možná už za 20.000,- /tunu.

Myslíte, že budou hnojit? Hovno budou!  Pardon za ten výraz, ale přesně tohle jsem včera slyšel u nás na poradě. Tohle je naprosto nemyslitelná cena, kterou nezachrání žádné dotace, nic. Zemědělci si spočítají, která plodina jim podle jejich názoru vydělá nejvíc a tu pohnojí. Tak třetinu plochy, protože na víc prostě nebudou mít peníze. Zbytek se zaseje “na krmnou”. To znamená, že budou rovnou od začátku hrát na nízké náklady i nízké výnosy a nižší kvalitu. K tomu budou hrát na to, že v půdě nějaký dusík zbyl, takže příští rok to i bez hnojení nedopadne tak špatně. To znamená, že už teď prodává naše firma o dvě třetiny hnojiv méně. Zemědělci vědí, že je to průser, ale prostě na dnešní ceny nemají. Tečka. Tohle nemá žádné řešení.

Koho to poškozuje?

Ano samozřejmě – poškozuje to Agrofert. Poškozuje ho to tak moc, že to není sranda. Tak moc, že to ohrožuje všechno, co Babiš za svůj život vybudoval. Je to tak obrovský průser, že to nezachrání ani agrochemie, ani prodej nafty, ani prodej komodit, ani biosložky v benzínu. O síti reprodukčních klinik ani nemluvě. Tohle nezachrání žádný fond Hartenberg, ani michelinská restaurace v Paříži. Já osobně si teď už jednoznačně myslím, že Babiš se postavil proti Unii doopravdy. Protože tohle nepřežije ani Agrofert. A že po volbách dá Andrej  Okamurovi cokoliv. Dokonce i to referendum o Unii, protože to už bude i jeho zájem. Je úplně jedno, co v Unii předtím podepsal, teď bude dělat všechno aby to odpodepsal za každou cenu.  Protože všechny ty chemičky teď vyrábějí hnojiva za nereálně vysoké náklady, které nikdy nikdy nikdy nikdo nemůže zaplatit. Babiš nehraje o roky, ale o měsíce. Zdráhám se říci o týdny, ale takový cvrkot jako teď jsem ještě v práci nezažil.

Babiš jde proti EU nikoliv, že by to byl náš zájem lidu. Ale protože to teď už je i jeho zájem. Na tužby lidu nevěřím a také nevěřím na dobré úmysly. Ale rozhodně věřím protřelému byznysmenovi, který si nezbytně potřebuje zachránit svoje továrny. A to tak moc, že při tom nejspíš zachrání i továrny dalších byznysmenů. Tak moc, že i padesátiprocentní ztráty jsou přijatelná cena, protože unijní alternativou je už jen krach. Krach všeho. Všimněte si, že útoky proti Babišovi z řad “opozičních podnikatelů” jsou den ze dne slabší, protože si tam stále více uvědomují, že Babiš už teď bojuje i za ně. Že sice EU poklonkovali, ale ona se jim odmění bankrotem.  Dokonce i ve Škodovce to pochopili… o půl roku později než Babiš.

Zpátky k Pandora papers…

Vincek Čerčilů ve své Druhé světové válce s notnou dávkou cynismu píše o tom, jak problematické je bombardování Londýna.  Že na začátku je ohlas značný, a škody velké, ale jak je město postupně ničeno, tak každé další bombardování je slabší a slabší, protože stále více bomb jen “rozvíří suť”.

Tohle přesně je i Babišův případ. Včerejší velký výstřel hlavního opozičního kalibru sice udělal obrovský rámus, ale má špatné zaměření. Zasáhl totiž to nejrozstřílenější Babišovo místo. Trefilo se to přesně tam, kde je už kráter po Čapím hnízdu, kam už udeřil Lex Babiš, kde se střílelo na svěřenecké fondy, korunové dluhopisy,  je to přesně to místo, kam poslední čtyři roky stříleli Piráti svým žalováním do Brusele a kam střílela i evropská komise a všichni čeští novináři. Je to to místo, do kterého se už osm let trefuje Kmenta a jeho Fórum 24, kam střílí Julius Šuman, kam dopadají střely z Bakalonovin a kam střílel těžké granáty i Milion chvilek.

Mezi řadou kráterů se včera objevil nový, který je sice rádoby velký, ale mezi ostatními zásahy naprosto dokonale zaniká.  Samozřejmě že všechny tyhle granáty Babišovi způsobují škodu. Ale jen na tomto jednom místě. Babiš toto místo už dávno v podstatě obětoval, udržuje tam minimální síly, nechává bombardovat svojí rozbombardovanou čtvrť a zatím o kousek vedle se nerušeně pracuje na volebním vítězství.

Babiš obětoval svojí pověst morálního člověka už dávno. Už před minulými volbami. Jeho nepřátelé to stále ještě nepochopili. Oni mají pořád pocit, že voličský sen průměrného českého človíčka je v čestném miliardáři Bakalovi, který nikdy neukradl ani korunku, všechno řádně zdanil tady v republice, lidem levně prodal byty dle svého slibu a každý večer si čte Havlovy spisy. Oni mají pocit, že konečně přijde ten další výstřel díky kterému český volič rozpozná svůj omyl a místo Babiše bude volit Fialu. Zlatý voči…

Přitom celý tento výstřel, i kdyby se povedl a následovala další ofenzíva, zařídí jediné. Okamura dostane zpátky ty voliče, které mu Babiš sebral svojí Orbánovskou bombou. Pokud vůbec Babiš oslabí, demobloku to nepomůže ani o fous. Tyto hlasy dostane samuraj.  Okamura se od včerejška chechtá až se loupají cihly z jeho Takešiho hradu. Ať se stane cokoliv, on na tom vydělá a zřejmě na tom vydělá víc, než si myslíme.

A zřejmě na tom vydělá i Babiš, protože má celý týden na to mluvit o komplotu, o tom, že jde o všechno, že pětilháři chtějí této zemi vzít budoucnost a jsou tak zoufalí, že vytáhli dvanáct let starou kauzu, která se čirou náhodou objevila teď před volbami. To by mohlo mobilizovat nějaké nevoliče, kteří si řeknou, že je fakt zle a tak raději k těm volbám půjdou.

Je to trochu předčasné, ale začínám mít pocit, že v sobotu odpoledne při sčítání hlasů poprvé v novodobých dějinách uvidíme na chvilku údaj, kde bude mít Babiš přes 50% hlasů. On o to pak přijde, jak se budou sčítat velká města, ale po sečtení okrsků malých vesnic si to dovedu docela dobře představit.

P.S.: Abychom nezapomněli… nejde jen o Babiše, ale o 300 dalších českých podnikatelů a politiků. Celé se to odehrálo v době, kdy Babiš v politice nebyl, takže ti zapletení politici jsou celkem jednoznačně od dnešního demobloku a možná ČSSD. Tři stovky českých milionářů a miliardářů… to jsou skoro všichni ne? Vsadím se, že všichni už vědí, že teď jde i o jejich kejhák, že  v zájmu zničení Babiše mohou být také obětováni.

Ne, z toho mraku nezaprší. Tihle všichni dneska žhaví telefony, aby to novináři nějak udělali a přestali o tom psát. Tohle se netýká jednoho nepříjemného oligarchického parvenu, tohle se týká i těch nejzasloužilejších sponzorů ODS a TOPky.  Takže to může dopadnout i tak, že výstřel sice zasáhl Babiše, ale zasáhl ho na tom nejméně bolestivém místě, ale střepiny z tohoto výbuchu ještě mohou “pozabíjet” kupu jiných oligarchů. Těch správných a demokratických. Které to bude bolet o dost víc.

Všímáte se, jak se týden před volbami diskurz posouvá od covidu a rostoucích cen k tomu fundamentálnímu? Podívejte se na Parlamentní listy a celou alternativu. Podívejte se dokonce i mezi zcela konzervativní voliče. Dokonce i programátoři, kteří volili zcela liberálně,  začali na fejsbůku pomalu dávat najevo, že budou volit Babiše. A všichni stále zřetelněji deklarují, že důvodem jsou poslední zbytky samostatnosti tohoto státu. Aniž by to kdokoliv v kampani zdůrazňoval, aniž by kdokoliv hrál na tuto notu, stále více veřejných hlasů dává tyto volby do souvislosti s naší suverenitou.

Babiš to prostě rozpoznal. Možná ještě před rokem byl prounijní, ale teď prostě jen s předstihem naskakuje do nové lokomotivy dějin. Koneckonců i před těmi třiceti roky vydělal díky tomu, že včas rozpoznal, jak to bude. Teď podle mě dělá to samé.

 

5 13 hlasy
Hodnocení článku
11 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jirka
Jirka
před 2 lety

debaty o hledání premiera jsou tak jak jsou prováděny v televizi jsou nesmyslné. Nikdo neřeší proč byl “z bezpečnostních důvodů” vyřazeno Rusko když Německo odebírá z Ruska zemní plyn a my jej budeme brát z Německa. Je to menší riziko? Jak budeme tedy řešit naši energetickou krizi? Nejsou řešeny ani jiná podstatné otázky: suverenita naší republiky,… Číst vice »

kolokol
kolokol
před 2 lety

Teď už asi jen nějaký volební podvod. Nemyslím takový ten oficiální, jakým je např. ze strany Nejvrchovatějšího soudu včasná změna volícího zákona, ale třeba takový ten ryze demokratický – poštovní. Jenže u nás to kdoví proč nende. Je málo pojízdných uren, dovídám se v majnstrýmu. No ale to je vaše chyba, pánové a dámy… Číst vice »

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  kolokol

Myslíte tím šéfa Vrchního sOUDu Rychetszkého?!

kolokol
kolokol
před 2 lety
Odpověď uživateli  anti Havel

Pravděpodobně ano, ale jistý si tím úplně nejsem. Páč kdybych si úplně jistý byl, tak by to možná mohl být nějaký trestný čin. Takhle mě může někdo obvinit leda z toho, že jsem zmatenej.

haf
haf
před 2 lety

NO SNAD….

jara
jara
před 2 lety

Děkuju autorovi za vynikající rozbor. Tohle je politologická perla a na takovou analýzu se zatím nezmohli ani ti politologové, co se tím živí a nejsou předpojatí.

basos
basos
před 2 lety

Preji jako Andrejkovi, tak i Okimu aby dostali pres 50% staci jen 501/2% . Ale mam obavy ze se jim to dohromady nepovede, a ze budou muset vzit do holportu nekoho jineho, a to je otazka, koho…Socdemaky s 6%, radsi bych tam videl Komouse i s treba jen 5% uz jenom proto, ze tito od 89… Číst vice »

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

V úhaku připadá jen Blbiš,Okamura a někdo z komunistů,kdo nebide soustavně připosrán jako Filip a Dolejš….třeba takový Grospič to má v hlavě poměrně sraovnané.

cablik
cablik
před 2 lety

Tomio Okamura přináší zásadní poselství pro volby. Andreji Babiši, vzkaz pro vás
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Tomio-Okamura-prinasi-zasadni-poselstvi-pro-volby-Andreji-Babisi-vzkaz-pro-vas-679348

Až Němcům vypnou proud, tak se jim rozsvítí. Docent Ševčík tvrdě proti Pirátům a EU
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Az-Nemcum-vypnou-proud-tak-se-jim-rozsviti-Docent-Sevcik-tvrde-proti-Piratum-a-EU-679354

Už dost, EU! Český miliardář promluvil. Více rozumu má prý nyní Polsko
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Uz-dost-EU-Cesky-miliardar-promluvil-Vice-rozumu-ma-pry-nyni-Polsko-679365

spartak
spartak
před 2 lety

Náš premiér má dobrou vlastnost,která mu pomáhá překonávat křivárny demokracie ,bez toho ,aby jej nějak vyšinuly z rovnováhy. Zřejmě má lidí kolem sebe , kteří dovedou rychle reagovat ,protože sám by to nezvládl.

cablik
cablik
před 2 lety

Hlavně v tom má prsty odporná existence Soros který chtěl podpořit svoje České slouhy. Čím více bude mít Okamura hlasů tím lépe a nějaké kecy o Babišovi mě též nedojmou a budu ho podporovat. Tzv opozice je největší zlo v republice.