Zelený úděl I – Komu se zelení na poli ideologické pomatenosti

Jsme svědky zajímavé paranoie. Čím méně daný systém funguje, s tím větší zarputilostí se EU úředníci a jimi fedrovaní politikové ženou k politickému a ekonomickému Stalingradu. Na tuto věc je třeba se podívat blíže. Komu a proč se opravdu bude zelenit z nové eko-politiky EU?

Václav Umlauf
Václav Umlauf

Zdroj: e-Republika

Plyn nám tak nějak zdražil, a s ním i elektřina a pohonné hmoty a všechno ostatní. EU má jediný recept, který praví, že je třeba pokračovat v nezadržitelném eko-pochodu na energetický Stalingrad a konečné vítězství bude naše. Tato úporná snaha jít cestou do záhuby má v EU velkou tradici.

Deník Referendum a další ekolisty v žoldu Soroše nadávají na Babiše a přitom plivou na svůj vlastní obraz v zrcadle. Babiš vydělal milióny na EU-řepce, která byla první zázračnou Wunderwaffe v boji za lepší eko-zítřky. No a pak tyto peníze vydělané skrze šílenou dotační politiku EU a za moje daně vrazil do své partaje, která v této líbezné pravicové enklávě završila již ukončený korporátní fašismus. Babiš nadopovaný z EU přitom zničil pole a udělal z nich písečnou pláň, která ani neudrží vodu. Řepková nafta spolehlivě ničí motory a její úprava na trochu obstojné palivo stojí další milióny vražené do chemického průmyslu vlastněného opět Babišem. Přitom si koupil za mnou dotovaný řepkový EU-zázrak ty nebohé sedláky s jejich poli a stal se z něj agro-loupežník první EU-kategorie. Odpovědí EU a ekologických aktivistů je více ekologie a méně ruského plynu. OK, tak se podívejme, kam to vede v praxi.

Plynové hrátky EU

Byrokratičtí géniové v EU vynikají dvěma konstantními vlastnostmi. Neschopností zvládnout jakoukoliv vážnou krizi a prakticky neomezenou schopností tuto krizi vyvolat vlastní neschopností. Západní jedno procento nenávidí Rusko za to, že kasíruje peníze za suroviny, které přece po rozkradení Sojuzu a jeho rozpadu mělo Západu dodávat prakticky zadarmo. Jenže chybička se vloudí a místo opilého Jelcina přišel hodně střízlivý Putin. Ten si pozval proamerické oligarchy na slavnou večeři do Kremlu a bylo zameteno. Kdo nechtěl obchodovat přes centrální exportní podniky, ten mohl vzít kramli, tedy nakradené miliardy a odejít na Západ.

Pak milí neoliberální vykukové namluvili nemyslícím byrokratům v EU, že nejlépe bude vydusit Rusy přes plynovou burzu zřízenou a provozovanou na Západě. Tím donutí Rusy spotovými cenami snížit cenu plynu na obvyklou zlodějnu, kterou Západ v Rusku praktikoval předtím. Výborný nápad, že ano, a burza na plyn bude v Holandsku. Ano, to je ta země, jejíž centrály na rozkaz USA odposlouchávala s NSA a Němci mobily nejvyšších představitelů zemí EU, například Merkelové (ZDE). A bankovní transakce se budou pochopitelně dělat v Londýně. To je sídlo té země, která jako první odešla z EU, když její bankéři pochopili, že je konec. Ale na mrtvole se dá slušně vydělat, tak se podívejme jak. Oba grafy ukazují podobný cenový vývoj.
Gas Eu Price 2
První graf detailně ukazuje cenový vývoj daný spotovými cenami na Evropskou unií kontrolované burze a dlouhodobými kontrakty zemí s Gazpromem. Vidíte sami, že pokud odečteme spekulativní vlny nutné k obživě jednoho promile zlodějů a lhářů, tak je korelace celkem odpovídající. To ukazuje i druhý graf dlouhodobého vývoje cen.
Gas Eu Price
V něm jsou pro srovnání přidány spotové ceny amerických “molekul svobody”, protože ty udržovaly Rusy v šachu a spekulativně ovlivňovaly ceny plynu na západní burze v jejich neprospěch. Která země byla hloupá na způsob mazaného a lobbisty koupeného EU, ta si nechala vnutit tento spotový model a zdánlivě na něm vydělávala, až do letoška. Pochopitelně, velké země jako Německo tak blbé nebyly a dnes mají plyn za 270 dolarů, na rozdíl od nešťastných proamerických a proevropských vazalů. Jejich mentální, ekonomický a ideologický debakl ukazuje tento graf.
Gas Eu
Takže je jasné, kdo myslel ekonomicky a kdo ne. Nyní na spotových cenách masivně vydělávají nikoli Rusové, kteří mají nasmlouvané objemy půl roku dopředu, ale západní spekulanti na plynových burzách. Tyto burzy vesele prosazovala EU jako svůj geniální nástroj, jak Rusy donutit až k pláči podle Švejka. OK, za blbost se platí a za EU-blbost se platí dvojnásob, tedy ztrátou peněz a politických svobod. Mezitím se nenaplnily zásobníky s plynem a spoléhalo se na to, že větrníky namelou EU-elektřinu místo odstavených jaderných a uhelných elektráren. Spotová cena plynu vyletěla na 1000 dolarů a spekulanti jásají až k nevíře. V zásobnících s ruským laciným plynem, které státy prodaly plynovým společnostem, mají plyn za dvě stovky a mohou ho prodávat 5krát dráž. To se vyplatí a ideologické blbce je třeba vzít pořádně na neoliberální EU-hůl. Nadávat na Rusa přitom neuškodí, obelhaní ovčané potřebují nějakého obětního beránka. Najděme si dva hezké příklady.

Základní neoliberální heslo aneb S nenávistí nejdále dojdeš

Moldavsko ovládají Američané podobně jako Ukrajinu a Slovensko a budoucí Česko, tedy zvednutím telefonu a vydáním příkazů příslušným politickým žoldnéřům. Takže Moldavsko šlo na spotové ceny a pak přestalo na cigánský (a nikoliv romský) způsob platit za plyn. V roce 2020 dodal Gazprom do Moldavska 3,05 miliardy metrů krychlových plynu, což je o 5,5 % více než v roce 2019, což bylo 2,89 miliardy kubíků. V současné době Moldavsko bojuje s nedostatkem plynu, protože smlouva s Gazpromem vypršela na konci září. Pochopitelně, že smlouva nebyla obnovena, podle telefonu měli Moldavané brát ty molekuly svobody a spotový plyn na EU-burze. Státní Gazprom požaduje po Moldavsku splacení dluhu ve výši 709 milionů dolarů, což je neplacený a již spotřebovaný plyn a úroky z prodlení. Kišiněvu byla nabídnuta možnost odkladu splátek dluhu. Gazprom je také připraven poskytnout 25% slevu na plyn, ale Moldavsko zatím není připraveno ji využít. Během jednání strany prodloužily stávající dohodu o dodávkách plynu do konce října. Tento měsíc Moldavsko dováží plyn za tržní cenu přibližně 790 dolarů za 1 000 kubíků. Kišiněv usiluje o snížení ceny plynu na průměrných 200-300 dolarů, budiž mu přáno. V loňském roce platila země za stejný objem v průměru 148 dolarů a mohla ho mít i letos. Gazprom je připraven prodloužit smlouvu na listopad, pokud Moldavsko zaplatí v plné výši za dodávky v září a říjnu. V současné době přešly některé moldavské podniky na topný olej a v zemi byl zaveden stav nouze. Bývalý sovětský stát začal hledat alternativního dodavatele plynu, pochopitelně za spotové ceny. Může si koupit třeba molekuly US-svobody, ale ty teď jdou místo do EU do Asie, která má peněz dost. Výsledek? Země v rozvratu, miliardy za plyn jsou ukradené přes západní burzy. Gazprom vypadá jako zločinec, protože chudé a neoliberalismem zničené zemi nechce dávat plyn zadarmo a plynoměr chce zapnout, až se zaplatí alespoň část dluhů.

Dalším příkladem ideologicky motivované neoliberální chamtivosti a politické nenávisti je Polsko. V roce 1996 se Polsko a ruský Gazprom dohodly na smlouvě, podle níž bude do Polska po dobu 25 let dodávána až třetina kapacity plynovodu Jamal, tj. cca 10 miliard kubíků. Cena byla jako obvykle v té době vázána na cenu ropy s definovaným zpožděním při zvyšování a snižování ceny plynu, ale v zásadě se řídila pohybem světových trhů s ropou. Gazprom, který musel investovat miliardy do rozvoje jamalských polí a plynovodů, trval na minimálním množství plynu ve výši 85 % (“take-or-pay”), které by Polsko muselo zaplatit nezávisle na své skutečné poptávce po plynu. Vše bylo v pořádku až do listopadu 2014, kdy polský provozovatel plynárenské sítě PGNIG náhle zjistil, že za plyn pocházející z Ruska platí příliš vysokou cenu. Jistě je jen náhodou, že se tak stalo několik měsíců po převratu na Ukrajině, který zorganizovaly Spojené státy, a po navrácení Krymu Rusku. Takže v březnu 2015 podalo Polsko u stockholmského arbitrážního soudu žalobu na Gazprom a Gazprom Export. S Ruskem se přece žádná mezinárodní obchodní smlouva take-or-pay dodržovat nebude. Od toho máme neoliberální soudní dvory, aby nám daly za pravdu. Rozhodčímu soudu trvalo pět let, než dospěl ke konečnému rozhodnutí. V březnu 2020 polská plynárenská lobby oslavovala výhru. Předseda představenstva společnosti PGNiG SA pochválil arbitrážní tribunál, že se postavil za nebohé Poláky, kteří chtěli spotovou cenu plynu. To znáte, jak ten chlap šel pro komunistickou červenou průkazku a nemohl se na ÚV dostat, protože byl 17. listopad? Od té doby je veden jako antikomunistický partyzán. Tak se podívejme na partyzánské Poláky.

Rozhodnutí tribunálu bylo retroaktivní od 1. listopadu 2014, tedy od data, kdy společnost PGNiG zaslala společnosti Gazprom žádost o revizi smluvní ceny. Gazprom musí vrátit Polákům cca 1,5 miliardy USD, což je rozdíl mezi cenou vypočtenou na základě nového vzorce a částkami, které společnost PGNiG skutečně zaplatila od 1. listopadu 2014 do 29. února 2020. Během pěti a půl let společnost PGNIG obdržela přibližně 50 miliard metrů krychlových plynu za cenu přibližně 500 USD za tisíc kubíků. Z přibližně 25 miliard USD, které za tuto dobu zaplatila, získala zpět přibližně 1,5 miliardy USD, tj. 6 %. Namísto toho, aby se ceny energie řídily dlouhodobými investicemi a smluvními závazky, budou se nyní řídit krátkodobými spekulacemi.

Pak přišla pandemie, špatné počasí pro větrnou energii, prudký nárůst poptávky po energii z Číny a trhy se zbláznily. Ceny zemního plynu na evropské komoditní burze se z nějakých 400 až 500 dolarů vyšplhaly až na 1500 dolarů za tisíc metrů krychlových. Obvyklí podezřelí obviňovali ze zvýšení cen Rusko, ale jak potvrdila německá vláda, Rusko a Gazprom plní všechny své smluvní závazky. Není to Rusko, kdo zadržoval plyn pro Evropu, ale Spojené státy, které nyní vesele prodávají Číně za ještě vyšší ceny, než jakých mohou dosáhnout v Evropě. Poláci dnes mohli Jamalem dodávat do EU třetinu objemu plynu a tím konkurovat Nord Streamu 2, který bude čistě německý podnik s Ruskem. Takže Poláci si zničili kšeft století, protože se zbavili třetinového podílu na Jamalu. Nemají vlastní plyn, protože se na ně Američané vykašlali jako na všechny Evropany. A ten plyn, který nemají, nyní kupují za dvojnásobnou cenu proti předešlé. To je jistě další dobrý důvod, proč nenávidět Rusy.

Kam jsme došli, s nenávistí a ideologickou blbostí

Ukrajinci kradli ruský plyn určený pro Západ už v roce 2009 (ZDE), tak mají praxi. Nyní dělají reverzi ruského plynu z EU za spotové ceny a berou si ho přímo z ruského potrubí na Ukrajině. Plyn je pochopitelně “západní” a za spotové ceny určené neoliberálním jedním procentem. Úplná paranoia. Poláci pravděpodobně budou muset udělat totéž, protože Jamalem už plyn na Západ neteče, aby ho nekradli. Takže se zdá, že Poláci dělají reverzi na ukrajinský způsob. Tady se podívejte, jak se to podává na EU způsob skrze české presstituty (ZDE). Takže jedno promile potřebuje udržet v chodu nenávist proti Rusku, aby udrželo v chodu spotové ceny plynu, protože po nich je vysoká poptávka a tím roste i cena na západní burze. A tyto ceny ničí obyvatele celé EU, ale to je Bruselu a spol. celkem šumafuk.

Jedno procento neuvěřitelným způsobem způsobilo plynovou pandemii a tak přidalo k jedné přírodní katastrofě další a tentokrát čisté neoliberální svinstvo. Čím se podobá covid a plynová spekulace? Podívejte se na tyto dva grafy průběhu nemoci a očkování, začneme Velkou Británií.
Kovid 1
Kompletní článek ZDE, publikovaný 30. 9. 2021. Británie je důležitá, protože zde jsou statistiky úmrtí vedeny podle relativně přísné metodiky. Takže očkování není příliš úspěšné a to máme většinu obyvatel už napíchanou. A navíc maskujeme vedlejší účinky a fakt, že nové druhy zatím málo šířeného covidu Mí jsou už prakticky resistentní vůči vakcínám, článek (ZDE). Podobně vypadá statistika z masivně proočkovaného Izraele.
Kovid 2
Jak je vidět, očkování funguje stejně jako ideologicky zaplynované EU. Jsme svědky zajímavé paranoie. Čím méně daný systém funguje, s tím větší zarputilostí se úředníci EU a jimi fedrovaní politikové ženou k politickému a ekonomickému Stalingradu. Na tuto věc je třeba se podívat blíže. Komu a proč se opravdu bude zelenat z nové eko-politiky EU?

 

Hodnota článku (rešerše, napsání, korektura, anotace, ilustrace, redakční práce) je ohodnocena částkou: 450 Kč. Pokud chcete na provoz webu přispět, klikněte zde, nebo na baner v úvodní stránce. Děkujeme!

Související články: