K čemu slouží alternativní weby: Slouží to tomu, co u nás ještě zbylo po demokracii, pane redaktore Rosí z ČT

Je přesně devět hodin v sobotu večer a na ČT 24 právě zní upoutávka na večerní program pro následující, to je nedělní večer, kterým bude pořad Newsroom. Upoutávku přednáší sám vedoucí tohoto pořadu redaktor Rosí s tím, že na přetřesu bude úloha tzv. alternativních webů, které prý do našeho politického života zanášejí roztodivné názory a informace, vzbuzující otázku, čemu že prý tohle asi slouží.

Zdroj: Outsidermedia

Poslouchal jsem Rosího slova jen na půl ucha, ale slova poslední jako by mě udeřila do čela. Ptáte se, čemu že to slouží, pane redaktore, ozvalo se ve mně, jako by Rosího otázka padla přímo do mého rozbouřeného nitra.

Slouží to tomu, pane Rosí, abychom aspoň trošku vypadali jako demokratická země, která, když už vůči panujícímu domácímu režimu nemá žádné oficiální noviny, žádný rozhlas, žádnou televizi a žádný film a nese tudíž téměř všechny znaky země totalitní a nikoli demokratické, má – zatím – aspoň pár chudých internetových webů, které její pověst země demokratické přece jen drží těsně nad vodou. Protože jen v těch webech (a už téměř nikde jinde), uslyšíte též něco jiného, než že:

  • Rusko je hrozba a výbuch ve Vrběticích spískali ti, kteří chtěli v Anglii otrávit Skripala i s jeho dcerou;
  • na školách musí být myšlenka všeslovanská zakopána tři metry pod zem a že Praha se osvobodila sama a proto je v pořádku, že jsme v Praze strhli k zemi sochu maršála Koněva;
  • v Rusku vládne ďábel a jen na Západě se nad zemí se vznášejí andělé;
  • atomovou elektrárnu v Dukovanech musí dostavět firma západní, i když to bude možná mnohonásobně dražší, než kdyby ji dostavěl Rosatom;
  • v Sudetech trpěli nikoli Češi, ale Němci;
  • Božena Němcová byla víceméně děvka, která dávala na ulici;
  • u Kábulu bráníme Prahu;
  • musíme za nekřesťanské peníze koupit americké helikoptéry, jinak zhynem;
  • bez EU bychom nebyli schopni života ba možná ani ne živoření a naše zákony musí být podřízeny zákonům stanoveným EU;
  • je víc a čestnější být Evropanem než být Čechem.

Takže aby tohle vše shora uvedené nebylo to jediné, co pronikne do duše našeho člověka, slouží weby, proti kterým dnes zvednete svůj hlas, pane redaktore. Aby ho aspoň na chvíli ovládl pocit, že žije v normální zemi a mezi normálními lidmi, a nikoli že žije v blázinci. Aby v něm aspoň jako vzpomínka na naše lepší časy zůstala slova prezidenta Masaryka o tom, že demokracie je diskuse, a že bez diskuse se demokracie tudíž neobejde, protože jedině z diskuse, a to i těch nejprotichůdnějších názorů, může vzejít správné řešení. A též aby v oblaku lží a nesmyslů měl Čech možnost nadechnout se doušky zdravého vzduchu, a v oceánu dříve netušených stupidit měl šanci napít se trošky zdravé pitné vody.

4.6 10 hlasy
Hodnocení článku
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
basos
basos
před 2 lety

Vox Populi, Vox Dei

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

TO UŽ NEPLATÍ!

cert
cert
před 2 lety

Mainstream byl vzdycky arogantni a v CT jsou jeste dal, tam tem vlastnim lzim i veri a vubec nechapou proc by ty jejich lzi nekdo nechtel poslouchat a platit…

oldo
oldo
před 2 lety

Naprosto souhlasim a dekuji!
Mimo tema,zajimalo by me,kam a proc se vytratila casto obsahla diskuse na teto strance!

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 2 lety
Odpověď uživateli  oldo

Asi proto, že se tu nevyskytují provokatéři, kteří čtenáře vždy rozžhavili a donutili argumentovat.

kolokol
kolokol
před 2 lety
Odpověď uživateli  oldo

No, já měl občas dojem, že to zaplevelení diskusí bylo záměrné nejen ze strany provokativních a trapných příspěvků, ale i těch “spontánně” reagujících. Aspoň některých, jejichž niky náhle zmizely se změnou formátu stránek.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 2 lety
Odpověď uživateli  kolokol

Máte jistě pravdu. Ale mně tu chybí diskutéři jako značka KR se svými dlouhými a trefnými analýzami. Škoda.

Hokarc
Hokarc
před 2 lety

Proč vůbec nazýváme nepřátelskou televizi, Českou ? Ta instituce si svůj název nezaslouží. Měl by jí být veřejně odebrán.

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  Hokarc

Přesně tak a dát nový název Transatlantická slouhovská to je podstata jejich zpravodajství.