Falešný vysoký představitel pro Bosnu a Hercegovinu při EU předpovídá novou válku v Bosně

VUČIČ: „ŘEKLI, ŽE KAŽDÝ MÁ PRÁVO NA SEBEURČENÍ, KROMĚ SRBŮ“

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

Zdroj: Politnavigator, překlad Pokec24, Janinna , na snímku srbský prezident Alexandr Vučić

Vysoký představitel pro Bosnu a Hercegovinu při EU Christian Schmidt ve své zprávě pro Radu bezpečnosti OSN uvedl, že v zemi existuje „velmi reálná“ hrozba návratu ozbrojeného konfliktu.

Západní dozorce jako obvykle jmenoval „srbské separatisty“ jako hlavní viníky budoucí války, informuje zpravodaj PolitNavigator.

Ve zprávě, kterou zaslal ústředí OSN, Schmidt varoval, že Bosně a Hercegovině bezprostředně hrozí rozpad a že existuje „velmi reálná“ možnost návratu k ozbrojenému konfliktu. A pokud „srbští separatisté naplní svou hrozbu stažení se z ozbrojených sil země a vytvořením vlastní armády“, navrhne posílit kontingent mezinárodních okupačních sil v bosenské zemi.

V komentáři ke slovům srbského člena prezidia Bosny a Hercegoviny Milorada Dodika, že Republika srbská vytvoří svou armádu, Schmidt řekl, že to „se rovná odtržení bez proklamace“.

Podle západního dozorce – činy Dodika „ohrožují“ nejen mír a stabilitu v zemi a regionu, ale pokud na ně mezinárodní společenství nezareaguje, mohou vést ke zrušení Daytonské mírové dohody.

Vysoký představitel rovněž varoval před možností konfliktu mezi policií Bosny a Hercegoviny a policií Republiky srbské.

„Dodik svými činy ohrožuje nejen mír a stabilitu v zemi a regionu, může to vést k porušení Daytonské dohody jako takové. Pokud se bosenská armáda rozdělí na dvě, nebo více armád, úroveň přítomnosti mezinárodních vojenských sil by měla být přehodnocena,“ napsal Schmidt.

Připomeňme, že bosenští Srbové, stejně jako Rusko, neuznávají Christiana Schmidta jako vysokého představitele pro Bosnu a Hercegovinu, protože byl jmenován dohodou předních západních zemí bez povinného schvalovacího postupu v Radě bezpečnosti OSN.

Dnešní napětí v zemi vyvolalo tendenční rozhodnutí bývalého vysokého představitele Valentina Inzka zavést trestní odpovědnost za veřejné popírání falešné „genocidy ve Srebrenici“.

VučiĆ: „Řekli, že každý má právo na sebeurčení, kromě Srbů“

Srbský prezident Aleksandar Vučić reagoval na zprávu vysokého představitele Christiana Schmidta o situaci v Bosně a Hercegovině.

Vučič poznamenal, že zprávu nečetl, ale podle zpráv z médií si uvědomil, že se Schmidt rozhodl znovu obvinit Srby z destabilizace země, uvádí zpravodaj PolitNavigator.

Aleksandr Vučić, který je v Glasgow na summitu o změně klimatu, řekl srbským médiím, že zprávu Christiana Schmidta nečetl, a proto se k ní nebude vyjadřovat, dokud si ji úplně a pozorně nepřečte.

Zároveň uvedl, že z toho co viděl v médiích je zřejmé, že zpráva hovoří zejména o „srbských separatistech“ a zvýšení kontingentu ozbrojených okupantů EUFOR.

„Připadá mi úsměvné, když dnes mluví o právu a spravedlnosti, to je nesmysl. Pouze Srbsko podle jejich názoru nemá právo na sebeurčení a nemá právo na nic, jsou silnější a už nás bombardovali, – řekl Vučič  – Když zničili bývalou Jugoslávii, říkali, že se může odtrhnout každý, i okrajové části, ale pokud se chtějí odtrhnout Srbové, tak to je nemožné.

Pokud jde o mezinárodní právo, došlo k výjimce, a proto je pro mě úsměvné, když se mluví o nějakých vysokých hodnotách a právu na sebeurčení. A když jsme u Srbů a jejich práva na sebeurčení, slyšíte: «Vy, Srbové, do kouta. Mlčte, za všechno můžete vy a nemáte právo na svůj názor».

Srbský prezident zdůraznil, že ve slovinském Bledu, bosenském Sarajevu a kosovské Prištině svobodně hovořili o sebeurčení, ale pokud jde o Srby, jejich právo na sebeurčení není uznáno. Poznamenal, že část mezinárodního společenství se ve svém jednání nikdy neřídila ani zákonem, ani spravedlností, přitom zároveň v Srbsku vždy viděla potenciální nebezpečí.

„Musíme chápat situaci ve světě a ne fňukat a plakat. Dnes nemůžeme změnit hranice, ale můžeme bojovat za pokrok ekonomiky, a to je pro nás východisko,“ uzavřel Vučić.

 

 

5 5 hlasy
Hodnocení článku
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
basos
basos
před 2 lety

Srbsky problem se podstatne zredukoval, kdyz letos Putin nekde neco rekl o kamaradstvi a stejnou reci a nabozenstvim, takze…
jedna zajimavost ohledne “ztvrdnuti Polaku vuci nam v pripade Turow” bejt Polakama, tak bych moc nevyhrozoval vystoupenim z Vysehradu, je jich sice 40 milionu, ale s Vysehradem je nas kolem 70 milionu, takze….

cablik
cablik
před 2 lety

Miloše Zemana přesunuli z JIP na běžné lůžko
https://cz.sputniknews.com/20211104/milose-zemana-presunuli-z-jip-na-bezne-luzko-16394665.html

„Doufám, že si to příští premiér uvědomí, jak je blok důležitý,“ vzkázal Babiš před summitem V4
https://cz.sputniknews.com/20211104/doufam-ze-si-to-pristi-premier-uvedomi-jak-je-blok-dulezity-vzkazal-babis-pred-summitem-v4-16393795.html

cablik
cablik
před 2 lety

Nikdo nemá právo na sebeurčení podle diktátu USA a EU jen další místo kde by mohli rozpoutat konflikt bratři Srbové mají naštěstí spojence.

anti Havel
anti Havel
před 2 lety

Mám srbského kamaráda….dodnes se divím,že v Protektorátu B und M.žije…..