Lipavský ministrem zahraničí – zlý sen skutečností?

V souvislosti s obsazením resortu zahraničních věcí v nové vládě se nejprve objevilo jméno starosty Prahy 6 O. Koláře (TOP 09), jehož jedinou „kvalifikací“ na tento post bylo odstranění sochy maršála Koněva a vypjatá rusofobie. Nakonec v rámci dělení koryt připadlo zahraničí pirátům, kteří nominovali exposlance J. Lipavského.

Bakalář Lipavský je v oblasti zahraniční politiky naprostý amatér, který se v minulém volebním období jen omylem ocitl v zahraničním výboru a výboru pro obranu Poslanecké sněmovny. Do té doby pracoval v oboru IT a bankovnictví. Pro politickou nominaci jsou ovšem více než erudice rozhodující „správné“ ideologické postoje a ty Lipavský má. Bude spolehlivou zárukou té nejreakčnější pravicové politiky. Od Koláře se neliší téměř v ničem, z hlediska odporu k Rusku a Číně se mu zcela vyrovná. Co tedy od presumptivního ministra zahraničí očekávat? Jaké jsou jeho postoje?

Podporuje zahraniční mise, jejichž nesmyslnost se naposledy prokázala letos v létě, když po dvaceti letech působení vojsk NATO v Afghánistánu Tálibán převzal moc ještě před jejich úprkem.

Je nekritický obdivovatel EU a NATO a tak jako kdysi jezdívali českoslovenští soudruzi pro pokyny do Moskvy, bude Lipavský jezdit do Bruselu a vždy se podřídí. Vztahy uvnitř V-4, která je často kritická vůči EU, se zcela jistě zhorší. Tento pirát odkýve všechno, co Brusel nařídí (včetně migračních kvót a dalších nesmyslů).

Nenávidí Rusko a Čínu, takže bilaterální vztahy s těmito velmocemi prakticky přestanou existovat. Kontakty s Moskvou jsou umrtveny již nyní a jejich oživení je v dohledné době nereálné. Lipavský vehementně prosazoval vyloučení Moskvy a Pekingu z tendru na dostavbu Dukovan a po pseudokauze Vrbětice skandalizoval českého velvyslance za účast na vojenské přehlídce v Moskvě u příležitosti 76. výročí vítězství v druhé světové válce.

Vůči ČLR tak může dojít k dalšímu ochlazení vztahů vzhledem k provokacím ohledně Tchaj-wanu, jehož nezávislost piráti podporují. Lze očekávat nerespektování principu jedné Číny a postupnou likvidaci této konstanty zahraniční politiky. S tím bude souviset pokles obchodní výměny s Pekingem a zmaření všeho, čeho na poli ekonomické diplomacie dosáhl prezident Zeman. Pirátská europoslankyně Gregorová dokonce hovoří o tom, že „místo politiky jedné Číny prosazuje politiku jednoho Tchaj-wanu“. Lipavský také obvinil Čínu z rozšíření pandemie Covidu-19 do světa.

Dále prosazuje selektivní uvalování sankcí na tzv. nedemokratické režimy (Bělorusko, Rusko, ČLR), ale o Saúdské Arábii a dalších brutálních despociích nehovoří. Ačkoliv odsuzuje protiprávní výstavbu židovských osad na Západním břehu Jordánu a jejich anexi, sankce proti Izraeli odmítá. Kromě toho podpořil jednostranné vyhlášení nezávislosti Kosova a jeho uznání ČR.

Petříček i Kulhánek byli velmi slabí ministři, ale Lipavský je ztělesněním bezbřehého lokajství a naprosté konformity vůči EU a NATO. Jakákoliv zdravá kritika těchto organizací je pro něj nepřípustná hereze. Naopak směrem k Rusku a Číně je daleko militantnější než jestřábi v USA. Petříček byl sice jen asistentem europoslance bez zkušeností, ale má alespoň odpovídající vzdělání. Lipavský však nemá ani to. Prezident Zeman by měl postupovat stejně jako v případě Pocheho a odmítnout nominaci Lipavského na tento post.

4.6 10 hlasy
Hodnocení článku
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Lubez
Lubez
před 2 lety

Na stupnici 1 – 10 v oblasti mini tajtrdlík – maxi tajtrdlík.
Vítězí pan lipavský s deseti body.
Malý l protože už to tady někdo psal.
Tím končím anketu.

cablik
cablik
před 2 lety

No jo Petříček byl kolovrátek západních keců a tenhle bude horší tak kolikrát měsíčně vyhlásí křížové tažení proti Ruským untermensch.

Tatran
Tatran
před 2 lety

Z uvedeného vyplývá, že v rozporu s Deklarací OSN a její Ústavě bude tento bakalář šířit nenávist vůči mírumilovným krajinám, jako je Rusko a Čína, a bude jako loutka poslouchat a podporovat USA, tj teroristický stát, který už více jak 200 let terorizuje a masakruje svět. Tento nečlověk nadělá ČR ve světě tolik škody, že to budou… Číst vice »

Hokarc
Hokarc
před 2 lety

My víme, že Piráti z Prahybiku jsou protistátní organizace, ale jak to může vědět stát, který přestává být státem. Musí to pochopit lidi, pokud o ten stát nechtějí definitivně přijít.

mikkesh
mikkesh
před 2 lety

Pane Andlere, od dob Kavana je v zásadě úplně jedno kdo je u nás ministr zahraničí. Když to mohl “dělat” Šáša Vondra, tak to už může dělat každý blb. I když Šáša jakous takous kvalifikaci měl. Už v disentu ho využívali ti chytřejší (tedy všichni) jako poslíčka různých motáků, zpráv, letáků mezi sebou. Šášo… Číst vice »

tomaskova
tomaskova
před 2 lety
Odpověď uživateli  mikkesh

Jde o to , aby nenadělal tolik škody, že nebude nikdo, kdo by to napravil. Putin moc dobře ví, jaká svoloč tady vládne a vládnout bude, ale to nic nemění na tom, že se na nás vykašle a pomoconou ruku nám nepodá.